kasiamin 30.05.06, 14:17 Czy cena 250000 za dom w stanie surowym otwartym (z dachem), użytkowe poddasze, pow. użytkowa ok. 140m2, działka 10a, ok. Wrocławia jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kid Re: dobra cena IP: *.131.rev.vline.pl 30.05.06, 14:27 Targuj sie bo drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszowata73 Re: dobra cena IP: *.mcz.pl / *.lubin.dialog.net.pl 30.05.06, 14:37 Mam podobny dylemat. Dom w stanie surowym otwartym, pow.całkowita 460 m, na dole pomieszczenie na działaln.gosp., I piętro i poddasze użytkowe...woj.dolnośląskie, cena 260 tys.zł i też się zastanawiam czy nie za drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: dobra cena IP: *.131.rev.vline.pl 30.05.06, 14:45 260000 za 460m2 to chyba w sam raz ale za podobną cenę 140 m to chyba przesada.A tak na marginesie do późniejszych wyliczeń stan surowy otwarty to ok.40% inwestycji a więc 460x ok1500.-za metr/wykończenie bez szaleństw/=690 000 x40%=276 000.Potargować zawsze możesz a nawet wypada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamberg Re: dobra cena IP: *.pl / 80.51.194.* 30.05.06, 20:00 sama ziemia jest warta 80000-90000zl. Jestem na biezaco bo mieszkam na kielczowskiej i wlasnie w kielczowie szukalem dzialki. + projekt z adaptacjami to da ok 6000 no i dom jakies 100000 czyli nie przekroczylismy 200000 - nie daj sie naciagnac. Ja polecam katy wroclawskie :) bo ceny w bliskim sasiedztwie Wrocka doszly do ciezkich pieniedzy (domaslaw, smolec, dlugoleka, kobierzyce) - za dobra dzialke placisz nawet 140-150zl za metr i kupujesz pole o bardzo wysokim poziomie wod gruntowych poprzecinane rowami melioracyjnymi z duza iloscia punktow archeologicznych oraz dzialalnoscia gospodarcza po sasiedzku. Wlasnie w katach kupilem dzialke po 25zl za metr. Pozostaje jeszcze duuuzo do wydania na inne rzeczy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwedka111 Re: dobra cena IP: *.20.54.194.generacja.pl 30.05.06, 20:25 witam ja mam dom o podobnej powierzchni w stanie surowym zamknietym. Piszesz o działce 10a ale cena 250 000 to z działka czy bez? jesli z dzialka to zależy gdzie dziłka jest położona. W okolicach Siechnice Radwanice, czy Dobrzykowice ziemia jest tania 30-60 zł ale w jednym miejscu istnieje spore ryzyko powodziowe- w 1997 całe były pod woda a Dobrzykowice...rowy melioracyjne i możliwe tąpnięcia. W Krzeptowej radary z lotniska i pola elektromagnetyczne nie pozostaja bez wpływu na zdrowie. Jeżeli cena podana przez Ciebie obejmuje tylko cenę domu, to odp. na pyt czy to dużo czy mało zależy przede wszystkim od tego z jakich materiałów budujesz. Z moich doswiadczeń budowlanych wynika, iz ten sam dom można wybudowac w stanie surowym otwartym za bardzo różne pieniądze nawet przez tą samą firmię. Inna jest cena ceramiki, inna gazobetonu, inna silki, można dać mniej ocieplenia, można dać wiecej - owszem należy trzymać sie projektu ale pewne wybory należa do Ciebie - jesli chodzi o materiały. Zauważyłam, ze niektore firmy w zależności od tego z jakiego materiału budujesz wskazują inna cenę robocizny. Np ytong jest miękki i bardzo prosty wiec buduje sie z niego jak z klocków lego ale jest za to bardzo nasiąkliwa, zaś ceramika jest twarda, trudna w obróbce i moze już nie tylko sam materiał ale i robocizna kosztować więcej. Zależnie od tego z jakiego materiału robisz ściany- później okazuje sie ze nie każdy tynk mozesz zastosować i tu znowu mozesz natrafić na niespodziankę cenowa. itd, itp Ja osobiscie uważam, ze nie można obiektywnie na podstawie Twoich skromnych informacji odp. obiektywnie na to pytanie. Naklepiej zrób kosztorysy w kliku firmach ale najpierw zdecyduj z czego chcesz dom budować i to sama zdecyduj a nie z firma, z która negocjujesz - oni zawsze Ci polecą materiał przy którym sie najmniej napracuja albo taki który mają w najlepszych cenach, dzieki czemu materiał wyjdzie tanio ale przyłozą na robiociźnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś