Dodaj do ulubionych

Zmywarka 45 czy 60 ?

15.01.03, 07:47
Jestem w trakcie projektowania kuchni. Mam pytanie czy warto kupować większą
zmywarkę ? Czy zmywanie 1/2 załadunku powoduje zmniejszenie o połowę poboru
wody ? Zmywarki 60 mają taką funkcję.
W cenie różnica jest niewielka - 200 zł. Zmywarka byłaby narazie dla 2 osób,
ale w niedalekiej przyszłości ɮ :). Dzięki za rady. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: 123 Re: Zmywarka 45 czy 60 ? IP: *.stacje.agora.pl 15.01.03, 13:43
      Dla dwuosoboweuj rodzimy zdecydowanie wystarczy 45.
      Sami mamy taka, i zmywamy w niej... 2 razy w tygodniu. Co prawda pewnie
      dlatego, ze w trakcie tygodnia zywimy sie w pracy - ale z drugiej strony odpadl
      nam tylko jeden posilek.
      Absolutnie nie wyobrazam sobie, zeby miec wieksza zmywarke.
      Zwiekszenie rodziny pewnie zwiekszy tez przerob zmywarki -ale w koncu do
      pozadanego poziomu.
      • Gość: Inga Re: Zmywarka 45 czy 60 ? IP: *.acn.waw.pl 15.01.03, 14:30
        Radzę kupić tą szerszą bo przecież kuchnie projektujesz na lata, a wiem że ta
        45cm. nawet przy 3-osobowej rodzinie nie sprawdza się, moja koleżanka która ma
        1 dziecko i taką zmywarkę, woli zmywać ręcznie bo po obiedzie musi ją ładować
        2 razy, ja zmywam wszystko w zmywarce, a przecież garnek po zupie czy patelnia
        zabiera sporo miejsca, cena zmywarki prawie taka sama, a z gumy nie jest i w
        razie potrzeby nie rozciągniesz.
      • Gość: pas1 Re: Zmywarka 45 czy 60 ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 09:57
        Gość portalu: 123 napisał(a):

> Dla dwuosoboweuj rodzimy zdecydowanie wystarczy 45.
        > Sami mamy taka, i zmywamy w niej... 2 razy w tygodniu. Co prawda pewnie
        > dlatego, ze w trakcie tygodnia zywimy sie w pracy - ale z drugiej strony
        odpadl
        >
        > nam tylko jeden posilek.
        > Absolutnie nie wyobrazam sobie, zeby miec wieksza zmywarke.
        > Zwiekszenie rodziny pewnie zwiekszy tez przerob zmywarki -ale w koncu do
        > pozadanego poziomu.

odpada jeden posiłek ale ten najbardziej brudzący.
        Mamy 60cm na 2 osoby i czasem jakiś gar/patelnia się nie mieści. Nie wyobrażam
        sobie mniejszej zmywarki.
        Zmywarki które mają funkcję 1/2 wkładu zyżywają mniej wody - z tego co się
        orientuję zmywany jest wtedy tylko jeden z koszy.
        GS
      • jaki71 Re: Zmywarka 45 czy 60 ? 02.02.03, 18:27
        Gość portalu: 123 napisał(a):

> Dla dwuosoboweuj rodzimy zdecydowanie wystarczy 45.
        > Sami mamy taka, i zmywamy w niej... 2 razy w tygodniu. Co prawda pewnie
        > dlatego, ze w trakcie tygodnia zywimy sie w pracy - ale z drugiej strony
        odpadl
        >
        > nam tylko jeden posilek.
        > Absolutnie nie wyobrazam sobie, zeby miec wieksza zmywarke.
        > Zwiekszenie rodziny pewnie zwiekszy tez przerob zmywarki -ale w koncu do
        > pozadanego poziomu.
        Ja mam 45 i zaluje ze nie wybralem 60 (2 osoby i juz 3 miesieczne dziecko ktore
        nic nie brudzi - cyc). Myje kazdego dnia. Problemem nie jest pojemnosc bo
        miesci sie 9 kompletow zamiast 12 tylko to ze kazdego dnia mam lamiglowke jak
        tam garczki i patelnie poukladac. Myje wszystko. Generalnie kolacja, sniadanie
        i obiad w 2 osoby i juz jest pelna. Kiedys zapadala martwa cisza kto pozmywa,
        teraz zapada kto wsadzi i wyjmie ze zmywary. Jeszcze raz 60 nigdy 45. I myj
        wszystko poza drewnem i nie bedzie problemu ze pusta uzywasz. Jedyny minus to
        ze trzeba miec zastawe na 12 osob nie na 6 bo czystych talerzy brakuje.
        Jaki
    • Gość: marcin Re: Zmywarka 45 czy 60 ? IP: 217.153.6.* 31.01.03, 14:38
      mialem ten problem 4 lata temu, uzywalem za granica przez 3 miesiace 45-tki dla
      dwóch osób
      zmywalem codizennie i zawsze wkladanie naczyn to byla lamiglowka w stylu TETRIS
      przesawielem w kolko naczynia, aby je dopasowac - koszmar

jak wybieralem dal siebie zmywarke to pytalem sie mimo wszytsko znajomych i BEZ
      WYJATKU wszyscy doradzali mi...45-tke, wlacznie ze sprzedawca (dziwne, byly
      tansze), niektorzy argumentowali, ze garnkow nie zmywaja bo ...nie potrzeba, a
      w patelniach niszczy sie teflon. Ja postawilem na wygode, wybralem 60-tke i
      jestem b.zadowolony, nie wkladam tylko drewnianych lyzek, po za tym wszystko,
      patelnie, wielkie garnki i co tam tylko, ilosc programow nie ma znaczenia i tak
      sie czlowiekowi nie chce bawic w programowanie (wspomnialem juz, ze jestem
      wygodny) program 1/2 uzylem raz, zmywam srednio 3-4 razy w tygodniu dla 2-ch
      osob, dla trzech (i po imprezach) pewnie codziennie

i jeszce jedno - szybko zapragniesz automatu do...wyciagania naczyn ze
      zmywarki, ciagle sie o to klocimy z zona, ale moze kiedys cos takiego wymysla

pozdr.
    • Gość: Aneta Re: Zmywarka 45 czy 60 ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 14:49
      Zdecydowanie zmywarka 60. Moi rodzice mają 45 i im wystarcza, ale mieszkają
      tylko we dwójkę i obiady jedzą poza domem. Z kolei moja sąsiadka (3-os.
      rodzina) kupiła 45 i po tygodniu już tego bardzo żałowała (nie znosi myć
      garnków, które się nie mieszczą w tak małej zmywarce po umieszczeniu talerzy
      po np. obiedzie). Ja osobiście mam 60, zmywam co dwa dni, czasem co trzy.
      • Gość: mel Re: Zmywarka 45 IP: *.chello.pl 19.02.03, 15:50
        Głos za małą zmywarką - bo taką znam. Zawsze w naszej rodzinie była mała
        zmywarka - a używamy już ich od lat, kiedy na rynku nie były powszechne i
        traktowane jak wybryk natury. początkowo była to zmywarka nablatowa (spotykana
        w sklepach także dzisiaj), potem wpuszczana w blat (extra!). Rodzina 4 osobowa,
        obiady w domu. Mycie codziennie, przy gościach lub "złożonym" jedzeniu 2 razy
        dziennie. Wkładanie-cóż, kwestia przyzwyczajenia i pomyślunku. Co się nie
        zmieści za 1 razem, czeka na następne mycie. Zaletą małego załadunku jest
        niewątpliwie fakt, że myje się świeżo zabrudzone naczynia. podczas pobytu za
        granicą używałam 60tki i od tamtej pory pamiętam zapach wnętrza zmywarki z
        naczyniami czekającymi na mycie przed ten dzień lub dwa i niedomywanie
        zaschniętego brudu, mimo spłukania talerzy po jedzeniu (ale po co spłukiwać-
        oczywiście nie mówię o wyrzucanych odpadkach, jeżeli można od razu umyć). Teraz
        kupuję z konieczności (układ mebli kuchennych) 45 i mam nadzieję, że również
        nie będę miała kłopotu z ekonomicznym jej zapełnianiem. Zmywarka ma dodatkowo
        funkcję zmywania wyższych naczyń, przy wyjętym górnym koszu i
        włożeniu "perlatora".
        • Gość: IGIdeus Re: Zmywarka 45 IP: *.uk.deuba.com 20.02.03, 08:47
          A czy moglabys podac nazwe producenta i model zmywarki, ktora to posiada opcje
          mycia wiekszych garow?
          Moze to byc dobre rozwiazanie zamiast 60-tki...
          Z pozdrowieniami
          IGIdeus
          • ntc Re: juz kupiłem - dzięki za posty :) 20.02.03, 09:09
            Jednak 60, z funkcją 1/2, 3xA. Nie ma problemu, bo mam na nią miejsce w kuchni.
            Cena 2100 zł. 45 była tańsza tylko o 200 zł, a zużycie wody i prądu
            porównywalne. Pzdr.
            www.amica.com.pl/prods.php?pID=ZIS2612&cID=24
          • melenka Re: Zmywarka 45 21.02.03, 18:44
            Witam, niestety (cena...) Siemens i Bosch. Jednak teraz Bsch ma sympatycznie
            obniżone ceny nawet o 500-700 zł w stosunku do cen sugerowanych producenta.
            Szukaj w znanej sieci agd-rtv:)
    • Gość: Wacek Re: Zmywarka 45 czy 60 ? IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 18:21
      Tylko 60cm(bo 80cm. jeszcze nie produkują).1/2 niepotrzebne gdyż: gorzej myją
      (mają dwa ramiona o jednakowej uniwersalnej sile mycia a w normalnych dół myje
      dwa razy mocniej niż góra),powoduje szybsze zużycie maszyny (częściej
      myjmy),zwiększa zużycie wody i środków myjących(funkcja 1/2 zmniejsza tylko o
      18-23%ilość wody tzn.tyle ile można wyłączyć w jednym ramieniu myjącym).Jednym
      słowem pic na wode. Najważniejsze: 1) 60 cm. 2) Pełne zabezpieczenie przed
      zalaniem mieszkania(aqua stop) 3)Cicha praca (nie sugerować się tym co
      wypisują w reklamach) 4)Brak grzałki w komorze myjącej(przepływowy ogrzewacz)
      5) Mądry system suszący(np.suszenie kondesacyjne). Reszta się nie liczy.
      Osobiście polecam Boscha SGS 5... Poniżej 5 nie spełniają powyższych warunków
      a powyżej niepotrzebnie płacimy za bajery (np.1/2:).Aha oczywiście może być
      Siemens bo to jedno i to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka