Gość: aga IP: 195.94.206.* 27.01.03, 15:12 czym trwale moge usunąć silikon z łączenia wanny metalowej ze ścianą. Czy jest do tego jakiś specjalny preparat, a może zrobic to zwykłym rozpuszczalnikiem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ? IP: 62.20.176.* 27.01.03, 17:56 Rozumie, ze masz na mysli stary i juz ztezaly silicon. Niestety, mozesz usunac go tylko mechanicznie tzn zeskrobac. Natomiast resztki jeszcze nieztezalego mozesz usunac za pomoca nafty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Czym usunąć silikon ? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 28.01.03, 12:54 No bez przesady, sa od jakiegos czasu rozpuszczalniki do silikonu. Dzialaja dosc dobrze, do kupienia w hipermarketach budowlanych J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ? IP: *.telia.com 31.01.03, 11:06 Jarek! To nie jest chec wyjscia z dyskusji z ostatnim slowem. Wiele nieprecyzyjnych wyslowien tutaj padlo wczesniej. Jak sam wiesz chemia budowlana, a ekologia i ochrona srodowiska to kolizja interesow. Organizacje i instytucje zajmujace sie ta problematyka nakladaja nacisk na producentow aby stosowali w swoich produktach komponenty mozliwie najmniej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego i srodowiska. Silicon jest nierozpuszczalny ale wrazliwy na promieniownie UV, ktore odzialowuje na starzenie sie produktu i jego rozklad. Rozklad trwa bardzo dlugo ale neutralne oddzialowywanie odpadow na srodowisko czyni go produktem akceptalnym. Wielki naciski wladz w Europie zachodniej na ochrone srodowiska stworzyly swiadomosc ekologicznego myslenia i tworzenia produktow przyjaznych srodowisku. Van Braven, to moj najwiekszy odbiorca i znam asortyment ich produktow. Wspomniany przez ciebie produkt zawiera tuolen, ktory jest jednym z najbardziej niewskazanych komponentow z punktu zagrozenia zdrowia (oddzialwywuje niszczaco na komorki mozgowe)i przy zastosowaniu takiego produktu powinny byc zastosowane profesjonalne srodki zabezpieczajace. Silikon reagujac z wspomnianym przez ciebie produktem, zaczyna puchnac, co przy malych fugach zewnetrznych powoduje utrate przyczepnosci. Sam silikon nie ulega rozpuszczeniu. Natomist silikon o charakterze do zastosowania w domu jest latwo usuwalny poprzez odkrojenie nozem przy powierzchniach laczonych wiec stosowanie tak silnie trujacych srodkow jest niewskazane przy najmniej w takim srodowisku jak dom. Najczestszym jednak problemem jest nazywanie ogolnie wszystkich mas fugujacych silikonem. Najprawdopodobniej w nadmienionym przypadku uzyto innego produktu, o innym przeznaczeniu, do wypelnienia polaczenia wanny z glazura, stad tez problem z usunieciem resztek. Przepraszam, ze niesprecyzowane do konca moje poprzednie argumentacje. Pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ? IP: *.telia.com 28.01.03, 15:04 Niestety Jarek, nie ma rozpuszczalnikow. Zadaniem silikonow jest rowniez uszczelnianie zbiornikow i polaczen, w ktorych znajduja sie rozpuszczalniki. Naprawde wiem co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Czym usunąć silikon ? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 29.01.03, 13:20 Zapewniam cie, ze są. Przynajmniej nazywa sie to "rozpuszczalnik do silikonow" i jest do kupienia chocby na Castoramie. I w dodatku dziala. A ze silikony sa uzywane do uszczelniania zbiornikow z rozpuszczalnikami? Przeciez "rozpuszczalnik" to nie nazwa konkretnego zwiazku tylko ogolne pojecie, rozpuszczalnikiem jest tez np. woda. A ten konkretny preparat mimo handlowej nazwy "rozpuszczalnik" moze nie byc doslownym rozpuszczalnikiem, tylko zwiazkiem niszczacym silikonowe lancuchy. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: *.telia.com 29.01.03, 15:43 Jarek. Jak na nieszczescie jestem producentem, stad moja pewnosc. Zapraszam na www.liwellkemi.se Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 30.01.03, 12:22 Moja pewnosc zas podparta jest moze argumentami mniej profesjonalnymi, ale dla mnie przynajmniej dajacymi podstawy do obstawania przy swoim: rozpuszczalnik wspomniany mozna kupic w Castoramie, pisze na nim jak wol: "do usuwania starych mas silikonowych" (cytat z pamieci) i co najwazniejsze: to dziala. Nie jestem ani chemikiem, ani specjalista od tematu silikonow, nie wiem, dlaczego on dziala i na jakiej zasadzie, ale ze dziala - bede sie upieral, poki mi ktos nie udowodni, ze mi sie tylko snilo albo zdawalo ;-) Zeby zas nie byc goloslownym, ponizej link do wygooglanego przed chwila opisu rozpuszczalnika do silikonu "Sili-kill" prod. "Den Braven" w Muratorze: www.muratorplus.pl/DE07B5861C9E4A9CB1164D5FF7ECA0CA_665418B05C874E2A9CA340D3025AD659.htm Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: *.telia.com 01.02.03, 00:11 -------------------------------------------------------------------------------- Jarek! To nie jest chec wyjscia z dyskusji z ostatnim slowem. Wiele nieprecyzyjnych wyslowien tutaj padlo wczesniej. Jak sam wiesz chemia budowlana, a ekologia i ochrona srodowiska to kolizja interesow. Organizacje i instytucje zajmujace sie ta problematyka nakladaja nacisk na producentow aby stosowali w swoich produktach komponenty mozliwie najmniej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego i srodowiska. Silicon jest nierozpuszczalny ale wrazliwy na promieniownie UV, ktore odzialowuje na starzenie sie produktu i jego rozklad. Rozklad trwa bardzo dlugo ale neutralne oddzialowywanie odpadow na srodowisko czyni go produktem akceptalnym. Wielki naciski wladz w Europie zachodniej na ochrone srodowiska stworzyly swiadomosc ekologicznego myslenia i tworzenia produktow przyjaznych srodowisku. Van Braven, to moj najwiekszy odbiorca i znam asortyment ich produktow. Wspomniany przez ciebie produkt zawiera tuolen, ktory jest jednym z najbardziej niewskazanych komponentow z punktu zagrozenia zdrowia (oddzialwywuje niszczaco na komorki mozgowe)i przy zastosowaniu takiego produktu powinny byc zastosowane profesjonalne srodki zabezpieczajace. Silikon reagujac z wspomnianym przez ciebie produktem, zaczyna puchnac, co przy malych fugach zewnetrznych powoduje utrate przyczepnosci. Sam silikon nie ulega rozpuszczeniu. Natomist silikon o charakterze do zastosowania w domu jest latwo usuwalny poprzez odkrojenie nozem przy powierzchniach laczonych wiec stosowanie tak silnie trujacych srodkow jest niewskazane przy najmniej w takim srodowisku jak dom. Najczestszym jednak problemem jest nazywanie ogolnie wszystkich mas fugujacych silikonem. Najprawdopodobniej w nadmienionym przypadku uzyto innego produktu, o innym przeznaczeniu, do wypelnienia polaczenia wanny z glazura, stad tez problem z usunieciem resztek. Przepraszam, ze niesprecyzowane do konca moje poprzednie argumentacje. Pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pst Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: *.dynamic.mm.pl 07.01.14, 15:16 Chyba toluen miałeś na myśli :) Odpowiedz Link Zgłoś