Dodaj do ulubionych

Czym usunąć silikon ?

IP: 195.94.206.* 27.01.03, 15:12
czym trwale moge usunąć silikon z łączenia wanny metalowej ze ścianą. Czy
jest do tego jakiś specjalny preparat, a może zrobic to zwykłym
rozpuszczalnikiem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ? IP: 62.20.176.* 27.01.03, 17:56
      Rozumie, ze masz na mysli stary i juz ztezaly silicon.
      Niestety, mozesz usunac go tylko mechanicznie tzn zeskrobac.
      Natomiast resztki jeszcze nieztezalego mozesz usunac za pomoca nafty.
      • Gość: Jarek Re: Czym usunąć silikon ? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 28.01.03, 12:54
        No bez przesady, sa od jakiegos czasu rozpuszczalniki do silikonu. Dzialaja
        dosc dobrze, do kupienia w hipermarketach budowlanych

J.
      • Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ? IP: *.telia.com 31.01.03, 11:06
        Jarek!
        To nie jest chec wyjscia z dyskusji z ostatnim slowem.
        Wiele nieprecyzyjnych wyslowien tutaj padlo wczesniej.
        Jak sam wiesz chemia budowlana, a ekologia i ochrona srodowiska to kolizja
        interesow. Organizacje i instytucje zajmujace sie ta problematyka nakladaja
        nacisk na producentow aby stosowali w swoich produktach komponenty mozliwie
        najmniej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego i srodowiska.
        Silicon jest nierozpuszczalny ale wrazliwy na promieniownie UV, ktore
        odzialowuje na starzenie sie produktu i jego rozklad. Rozklad trwa bardzo dlugo
        ale neutralne oddzialowywanie odpadow na srodowisko czyni go produktem
        akceptalnym. Wielki naciski wladz w Europie zachodniej na ochrone srodowiska
        stworzyly swiadomosc ekologicznego myslenia i tworzenia produktow przyjaznych
        srodowisku. Van Braven, to moj najwiekszy odbiorca i znam asortyment ich
        produktow. Wspomniany przez ciebie produkt zawiera tuolen, ktory jest jednym z
        najbardziej niewskazanych komponentow z punktu zagrozenia zdrowia
        (oddzialwywuje niszczaco na komorki mozgowe)i przy zastosowaniu takiego
        produktu powinny byc zastosowane profesjonalne srodki zabezpieczajace.
        Silikon reagujac z wspomnianym przez ciebie produktem, zaczyna puchnac, co przy
        malych fugach zewnetrznych powoduje utrate przyczepnosci. Sam silikon nie ulega
        rozpuszczeniu. Natomist silikon o charakterze do zastosowania w domu jest latwo
        usuwalny poprzez odkrojenie nozem przy powierzchniach laczonych wiec stosowanie
        tak silnie trujacych srodkow jest niewskazane przy najmniej w takim srodowisku
        jak dom. Najczestszym jednak problemem jest nazywanie ogolnie wszystkich mas
        fugujacych silikonem. Najprawdopodobniej w nadmienionym przypadku uzyto innego
        produktu, o innym przeznaczeniu, do wypelnienia polaczenia wanny z glazura,
        stad tez problem z usunieciem resztek.
        Przepraszam, ze niesprecyzowane do konca moje poprzednie argumentacje.
        Pozdrawiam i zycze powodzenia
    • Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ? IP: *.telia.com 28.01.03, 15:04
      Niestety Jarek, nie ma rozpuszczalnikow. Zadaniem silikonow jest rowniez
      uszczelnianie zbiornikow i polaczen, w ktorych znajduja sie rozpuszczalniki.
      Naprawde wiem co pisze.
      • Gość: Jarek Re: Czym usunąć silikon ? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 29.01.03, 13:20
        Zapewniam cie, ze są. Przynajmniej nazywa sie to "rozpuszczalnik do silikonow"
        i jest do kupienia chocby na Castoramie. I w dodatku dziala.

A ze silikony sa uzywane do uszczelniania zbiornikow z rozpuszczalnikami?
        Przeciez "rozpuszczalnik" to nie nazwa konkretnego zwiazku tylko ogolne
        pojecie, rozpuszczalnikiem jest tez np. woda. A ten konkretny preparat mimo
        handlowej nazwy "rozpuszczalnik" moze nie byc doslownym rozpuszczalnikiem,
        tylko zwiazkiem niszczacym silikonowe lancuchy.

J.
        • Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: *.telia.com 29.01.03, 15:43
          Jarek.
          Jak na nieszczescie jestem producentem, stad moja pewnosc.
          Zapraszam na www.liwellkemi.se
          • Gość: Jarek Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 30.01.03, 12:22
            Moja pewnosc zas podparta jest moze argumentami mniej profesjonalnymi, ale dla
            mnie przynajmniej dajacymi podstawy do obstawania przy swoim: rozpuszczalnik
            wspomniany mozna kupic w Castoramie, pisze na nim jak wol: "do usuwania starych
            mas silikonowych" (cytat z pamieci) i co najwazniejsze: to dziala.
            Nie jestem ani chemikiem, ani specjalista od tematu silikonow, nie wiem,
            dlaczego on dziala i na jakiej zasadzie, ale ze dziala - bede sie upieral, poki
            mi ktos nie udowodni, ze mi sie tylko snilo albo zdawalo ;-)

Zeby zas nie byc goloslownym, ponizej link do wygooglanego przed chwila opisu
            rozpuszczalnika do silikonu "Sili-kill" prod. "Den Braven" w Muratorze:

www.muratorplus.pl/DE07B5861C9E4A9CB1164D5FF7ECA0CA_665418B05C874E2A9CA340D3025AD659.htm

Pozdrawiam

J.
            • Gość: ruotsi Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: *.telia.com 01.02.03, 00:11

--------------------------------------------------------------------------------
              Jarek!
              To nie jest chec wyjscia z dyskusji z ostatnim slowem.
              Wiele nieprecyzyjnych wyslowien tutaj padlo wczesniej.
              Jak sam wiesz chemia budowlana, a ekologia i ochrona srodowiska to kolizja
              interesow. Organizacje i instytucje zajmujace sie ta problematyka nakladaja
              nacisk na producentow aby stosowali w swoich produktach komponenty mozliwie
              najmniej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego i srodowiska.
              Silicon jest nierozpuszczalny ale wrazliwy na promieniownie UV, ktore
              odzialowuje na starzenie sie produktu i jego rozklad. Rozklad trwa bardzo dlugo
              ale neutralne oddzialowywanie odpadow na srodowisko czyni go produktem
              akceptalnym. Wielki naciski wladz w Europie zachodniej na ochrone srodowiska
              stworzyly swiadomosc ekologicznego myslenia i tworzenia produktow przyjaznych
              srodowisku. Van Braven, to moj najwiekszy odbiorca i znam asortyment ich
              produktow. Wspomniany przez ciebie produkt zawiera tuolen, ktory jest jednym z
              najbardziej niewskazanych komponentow z punktu zagrozenia zdrowia
              (oddzialwywuje niszczaco na komorki mozgowe)i przy zastosowaniu takiego
              produktu powinny byc zastosowane profesjonalne srodki zabezpieczajace.
              Silikon reagujac z wspomnianym przez ciebie produktem, zaczyna puchnac, co przy
              malych fugach zewnetrznych powoduje utrate przyczepnosci. Sam silikon nie ulega
              rozpuszczeniu. Natomist silikon o charakterze do zastosowania w domu jest latwo
              usuwalny poprzez odkrojenie nozem przy powierzchniach laczonych wiec stosowanie
              tak silnie trujacych srodkow jest niewskazane przy najmniej w takim srodowisku
              jak dom. Najczestszym jednak problemem jest nazywanie ogolnie wszystkich mas
              fugujacych silikonem. Najprawdopodobniej w nadmienionym przypadku uzyto innego
              produktu, o innym przeznaczeniu, do wypelnienia polaczenia wanny z glazura,
              stad tez problem z usunieciem resztek.
              Przepraszam, ze niesprecyzowane do konca moje poprzednie argumentacje.
              Pozdrawiam i zycze powodzenia

• Gość: pst Re: Czym usunąć silikon ?- do Jarka IP: *.dynamic.mm.pl 07.01.14, 15:16
                Chyba toluen miałeś na myśli :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka