03.07.06, 12:01
Proszę o opinie o firmie Interdom z Małopolski, bo mam wątpliwości, czy
dobrze zrobiłam, podpisując z nimi umowę w sprawie budowy domu drewnianego.
Musztarda po obiedzie, ale może trochę nimi wstrząsnę.
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszka Re: Interdom IP: *.eranet.pl 05.07.06, 21:36
      Napisz, proszę, co jest nie tak - właśnie poważnie się nad nimi zastanawiam!
      • krysielek Re: Interdom 06.07.06, 09:08
        na początku były poślizgi z terminami. W zeszłym tygodniu ( w piątek) ekipa
        przerwała pracę z powodu deszczu, a na budowę wróciła dopiero we wtorek.
        Generalnie brak nadzoru budowlanego. Zauważyliśmy też, że "odchudzili"
        konstrukcję w stosunku do zapisanej w umowie i projekcie. Teraz wiemy, że mogli
        to zrobić, ale po co te rozbieżności.
        • Gość: adi Re: Interdom IP: 192.85.110.* 07.07.06, 10:06
          Witam,

Możesz coś więcej napisać bo także jestem zainteresowany takim domem.Jaki
          projekt wybrałeś i ile to będzie kosztowało?

pozdrawiam
          akm1971@gazeta.pl
          • krysielek Re: Interdom 07.07.06, 12:07
            Wybraliśmy z mężem projekt "Gośka"(www.interdom.pl/pl/?
            nzw=caloroczne2&nr=17). Ponieważ rozmowy z firmą "Interdom" prowadziliśmy od
            zeszłego roku, budujemy jeszcze według starej ceny.Koszt domu wraz z
            transportem, ale bez okien parteru i drzwi tarasowych, balkonowych (zamawiamy w
            innej firmie) ok. 175000 brutto. Dom juz rośnie i coraz bardziej mi się podoba.
            • Gość: agnieszka Re: Interdom IP: *.eranet.pl 09.07.06, 09:08
              Ładna ta Wasza "Gośka":) My się chyba zdecydujemy na trochę mniejszy, czyli
              WB0035. Dzwoniliśmy do nich wczoraj, zrobili na nas dość dobre wrażenie. No i -
              mają całkiem niezłe ceny, i dużo w nich oferują. Porównywaliśmy oferty innych
              firm i ta wypada bardzo dobrze... (Firma spod Łodzi na przykład liczy 1500 zł
              za metr powierzchni liczonej po podłodze, bez fundamentów, w stanie
              deweloperskim).
              A możesz mi powiedzieć, jak to wszystko wygląda? Co załatwiać najpierw? Trzeba
              podpisać z nimi umowę, aby dostać projekt, z kolei żeby dostać pozwolenie na
              budowę, potrzebny jest projekt. Z kolei żeby dostać kredyt, potrzebne jest
              pozwolenie na budowę:) Nie wiem więc, czy jeśli podpiszę umowę na budowę w
              październiku(bo taki jest termin), to ze wszystkim się wyrobię do tego czasu:(
              Jak to wyglądało u Was?
              • krysielek Re: Interdom 09.07.06, 17:33
                Możecie podpisać umowę wstępną i zapłacić za projekt. Nam do kredytu
                niepotrzebne było pozwolenie na budowę, kredyt mieliśmy na działkę i dom.
                Rzeczoznawca bankowy musiał wycenić wartość inwestycji. Prościej jest samemu
                kupić działkę i wykazać ją jako wkład własny, wtedy bank jest chętniejszy.
                Kredyt załatwialiśmy przez Open Finance. Żeby załatwić pozwolenie na budowę,
                musicie mieć już projekt adaptowany do warunków lokalnych. Dlatego warto
                projekt kupić wcześniej od firmy Interdom. Musicie mieć także warunki
                podłączenia mediów - chyba że macie działkę uzbrojoną. Najdłużej się czeka,
                jeżeli w urzędzie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego ( u nas to
                trwało od września do marca). Mnie także wydaje się,że firma Interdom jest
                konkurencyjna na rynku pod względem cenowym. A tak z ciekawości - skąd
                jesteście? My budujemy pod Wałbrzychem. Jeżeli chcecie wymieniać się
                doświadczeniami, podaję prywatny adres email: krysielek@gazeta.pl
                • Gość: agnieszka Re: Interdom IP: *.eranet.pl 09.07.06, 20:11
                  Dzięki:)
                  Pewnie że chcemy - napisałam na priv.
      • krysielek Re: Interdom 07.07.06, 19:42
        Po dzisiejszej rozmowie z szefostwem firmy Interdom stwierdzam, że są rzeczowi,
        kompwtentni, potrafią przyznać się do błędu. Rozwiali moje obawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka