Dodaj do ulubionych

Czy można wybudować dom < 100 tys. zł?

IP: 213.17.170.* 03.07.06, 13:39
Chodzi mi o domek murowany, parterowy, około 70-80 m2 powierzchni użytkowej.
Okolice Warszawy. Czy w tej kwocie możliwe jest wybudowanie i urządzenie
takiego domku (tak żeby można było w nim zamieszkać)w standardzie bez żadnych
fajerwerków ?
Obserwuj wątek
    • Gość: morrigan Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.ulc.gov.pl 03.07.06, 14:53
      obecnie buduję. w mojej opinii do 100 tys. to wyłącznie stan surowy, jak bardzo
      prosty domek, to może syrowy zamknięty...
      • kakus27 Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 12.08.06, 21:49

• rabena dombud 3 - też pytam 14.08.06, 21:22
          Zainteresowałam się tą firmą, podobno nieźle buduje i koszty pod klucz nie są
          zawyżone, czy ktoś z forum ma praktyczne doświadczenie? Jeśli tak to chętnie
          odkupię projekt domu do 90 m pow użytkowej.
        • Gość: robertr Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.aster.pl 05.11.06, 13:01
          Dombud 3 Skulimowscy? TRAGEDIA.Miałem tego pecha,że zleciłem im
          inwestycję.Skusili mnie właśnie cenami i wrażeniem profesjonalizmu jakie robią
          na początku. Polecam link dombud-3.info/ to tak jakbym ja pisał.
          NIECHLUJSTWO,BRAK KOMPETENCJI,NIEZGODNOŚCI Z PROJEKTEM.Pogoniłem panów braci z
          budowy.Na chwilę obecną koszty naprawy wszystkiego co skoncili to mniej więcej
          połowa ich wyceny.Radzę to doliczyć(na dzień dobry) każdemu kto decyduje się na
          współpracę z tymi panami.Po drodze ekspertyzy,szarpanina,zmiana ekipy
          albo...akceptacja domu,który za dwa lata będzie się nadawał do kompletnego
          remontu.Nie było jednej osoby nie związanej ze Skulimowskimi Dombud 3,a
          znającej się na budownictwie,która widząc efekty wykonawcze nie zapytałaby "a
          kto to tak spartolił?".Może nie koniecznie "spartolił" ale też na "s".
    • Gość: fifi Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:53
      nie mozna
    • Gość: agnieszka Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.06, 14:53
      Nie :( Max do stanu surowego za 100 tys zl... A to i tak tylko w wypadku jesli
      bedziesz mial baaaardzo tanią ekipę i co sie da zrobisz sam.
      • Gość: gy Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.acn.waw.pl 03.07.06, 15:39
        mozna, z pewnością
        • Gość: mr. budowlaniec Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 18:02
          przecież tyle kosztują okna dobre
          • redudek Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 12.07.06, 09:03
            Jak ktoś chce zbudować dom,to nie musi wszystkiego kupować najdroższego
            żeby "się pokazać".Można kupić tańszy kran,wannę zwykłą a nie z hydromasażem.
            Okna,przynajmniej u mnie wyniosą ok 8 tys zł,te lepsze piątki.
            Nie trzeba wystawiać sie ponad stan.
            Na podłodze i ścianach też nie trzeba kłaść od razu marmuru.
            na dach też nie bedę kłaść dachówki ceramicznej bo jest bardzo droga.(może z
            czasem)
            Wszystko stopniowo i powoli,nie trzeba budować zaraz pałacu.
        • Gość: zbyszek Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 14:12
          można , ale slamsy
    • Gość: Pokrak Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:27
      nie da się.
      Wybudować w stanie surowym - może.
      Urządzić - już nie.
      • andrzej.sawa Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 03.07.06, 17:22
        Zależy jaki projekt,jaki standard,gdzie /koszty robocizny/,jaki udział własny w
        budowie,jaka znajomość budowlanki u inwestora.
        Może w skrócie - możliwe,ale trudne.Zobaczyłbym,to powiedziałbym.
        • rispetto Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 03.07.06, 20:37
          Ja jednak nie zgodzę się z ta opinią. W mojej opinii nie ma szans zbudowania
          domu za 100.000. No chyba, że ktoś absolutnie wszystko wykona samemu, a tą kwotę
          wyda na materiały i papierologię.
          • andrzej.sawa Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 03.07.06, 20:57
            Właśnie w tym problem,pytanie moim zdaniem jest otwarte i obaj mamy praktycznie
            tę samą odpowiedź /w "pewnym" przybliżeniu/.
            • rispetto Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 03.07.06, 21:07
              Jeśli jeszcze stan "deweloperski" dałoby się jakimś cudem osiągnąć (ja tam w
              cuda nie wierzę), to stan "do zamieszkania" jest nie do osiągnięcia.
              Choć z drugiej strony znam ludzi, któzy mieszkają kilka lat mając zlew w kuchni
              postawiony na dwóch zbitych paletach, a gotują na butli turystycznej. Tak też
              można więc mieszkać :)
              • andrzej.sawa Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 03.07.06, 21:26
                Dlatego zdarza mi się pisać - zadaj dokładniejsze pytanie,albo umówmy się na
                piwo i może dojdziemy o co ci chodzi inwestorze.
                Z dowcipnych rzeczy,trochę a propos.
                Przychodzi klient i pyta o styropian do dociepleń gr.3 cm.Ja na to - Panie,ale
                tym nie docieplisz,a kto to Panu kazał kupić,a klient - teściowa,fachowiec jej
                polecił.
                • Gość: Marcos Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: 213.17.170.* 04.07.06, 09:14
                  Chodzi o to że na razie chcę sie zorientować, czy będę skazany na mieszkanie
                  czy ewentualnie można by liczyć na jakiś własny domek, dlatego moje pytanie
                  było dosyć ogólne. Niestety Wasze odpowiedzi trochę mnie zmartwiły zwłaszcza,
                  że mój wkład pracy i wiedzy nie byłby duży. Zastanawiałem się nad możliwie
                  najprostszym projektem, bez żadnych udziwnień wychodząc z założenia że i tak
                  jest to o wiele lepsze niż gnieżdzenie się w mieszkaniu. Dzięki za opinie, z
                  chęcią poczytam następne :)
                  • andrzej.sawa Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 04.07.06, 09:27
                    Ja jednak namawiam na zastanowienie.Nie tak dawno można było przeczytać o cenie
                    1250 zł/m²,a przecież materiały budowlane mniej więcej trzymają cenę.
                    Istotny jest wybór technologii.
                    • rispetto Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 04.07.06, 09:36
                      Cena jest dobra, tylko weź pod uwagę fakt, że jeśli dom 200 m2 można zbudować
                      za 200x1250 zł to domu 50 m2 za 50x1250 zł nie zbudujesz. Koszty przyłączy,
                      papierów, geodetów, odbiorów itd są stałe i niezależne od wielkości budowanego
                      domu.
                      • andrzej.sawa Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 04.07.06, 11:32
                        Jak to mówią,też masz rację.
                  • Gość: zbyszek Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 14:15
                    Nie licz, że mały domek do zamieszkania może kosztować mniej niż 200 tys. zł.
                    Twoja sprawa komu wierzysz, ale przestrzegam, jak ci pod koniec budowy braknie
                    kasy, to bedziesz miał spory problem.
    • Gość: gość Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.unicity.pl / *.tp.unicity.pl 10.07.06, 07:52
      zastanów się nad cztmś takim wojtke.com.pl/index.php?id=my_firma
    • redudek Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 10.07.06, 08:28
      My dopiero bedziemy zaczynać budowę domu i tez mam nadzieje że zmieścimy się w
      100tys.oczywiście też bez luksusów,materiał tańszy,ekipa mamy dobrą i
      tańszą,bardzo duży nakład pracy własny,projekt domu gotowy-prosty.
      okna kupimy w sezonie "martwym" bo największe zniżki są,oszczędzamy gdzie sie
      da.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia
      • Gość: kid Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.131.rev.vline.pl 13.07.06, 11:45
        Zgadzam się z redutek bo jeśli masz działkę i media w pobliżu bez
        ew.komplikacji/przejście przez jezdnię/ to wybudowanie 80m domku jest
        możliwe.Oczywiście mówimy o możliwościach na teraz.
        • Gość: Dalrid Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: 80.54.62.* 14.07.06, 08:34
          No to moze od początku.

Domu nie zbudujesz za 100 tys., jeżeli jest to dom murowany. Wybudujesz, jezeli
          będzie to drewniany w technologii szkieletowej lub z bali. Ta pierwsza jest
          ciekawa, druga ładniejsza. No i jak masz kogoś znajomego w Lasach Państwowych
          to wyjdzie jeszcze taniej. Tak więc dom z bala lub szkieletowy o pow. ok 80m
          myśle że wybudujesz, tak żeby się do niego wprawadzić. Jeżeli masz tak
          ograniczone fundusze, to proponuje Ci zrezygnować z murowanego, bo poprostu nie
          dasz rady finansowo, a poza budową trzeba z czegoś żyć.

pozdrawiam.
          • rispetto Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 14.07.06, 09:07
            A o ile taniej wg Ciebie wyjdzie taki drewniany dom?
            • Gość: Dalrid Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: 80.54.62.* 14.07.06, 09:28
              To moze tak. Ja planuje dom z bala (mieszkam na podkarpaciu). Pow uz. między
              100, a 110 m2. Końcowy koszt nie powinien przekroszyć 130 - 140 tys pod klucz
              oczywiście. Jeżeli bedzie konieczność zmieszenia pow. uz, to sie zmniejszy, ale
              kwota końcowa musi pozostać bez zmian.
          • Gość: mif Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 09:36
            Instalacje: wod-kan, elek., ogrzewanie, łazienka, kuchnia, wentylacje, kominy -
            25 tys.
            Projekt, adaptacja, geodeta, "papierki", podciągnięcie mediów - 10 tys.
            Fundamenty - 8 tys.
            Dach (papa) - 12 tys.
            Na ściany, ocieplenie, wykończenie, posadzki, podłogi, schody (?) - pozostało
            45 tys
            O budowie zapomnij :(
            • Gość: bob Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 23:22
              Można wybudować za stówe,ale trzeba samemu "zaginać".
              Mam nadzieje, w niedalekiej pzyszłości to udokumentować.
              • Gość: mif Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 23:34
                Gość portalu: bob napisał(a):

> Można wybudować za stówe,ale trzeba samemu "zaginać".

Ekonomicznie nieuzasadnione
          • monia515 Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 19.10.06, 12:08
            www.domhurt.com.pl/index.php?cont=eshop&grmID=1&grupaID=1&nadgrupaID=1&prodID=63&dzialanie=szczegoly&trybwys=
            nowosci&lngID=1&hierID=2

Ja taki dom (Gwarek) mam za 110 tys zł. Wykończony!
    • Gość: MGX Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.mz.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 16.08.06, 15:47
      Za max. 100 tys planuję postawić coś takiego:

www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/chatka.html
      Wieś.
      Woda- wykopanie studni.
      Szambo- kręgi
      pustak plus ocieplenie.
      dach- zobaczymy...

pozdr.
      • Gość: ALLLL Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.vbp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:10
        Zasadnicze pytanie brzmi w jakiej technologi drewnianej czy tradycyjnej??
    • Gość: Prosty domek Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.globalconnect.pl 16.08.06, 19:55
      Nawet takiego domku nie można zbudowac za ok. 100 tys.?
      www.dobredomy.pl/?id_project=74
      • ramonka27 Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 16.08.06, 20:57
        nie
      • Gość: isztar Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.ebeskidy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:44
        My budujemy domek który ma 85 m2 pow. użytkowej (obecnie kładziona jest
        dachówka) i nie wiemy czy z przyłączami w 200tyś. się zmieścimy
        • Gość: mif Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 23:06
          A ja już wiem :)
        • Gość: roro Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.cdma.centertel.pl 10.03.14, 16:40
          no tak tylko jak ma sie dwie lewe rece i nic sie nie potrafi zrobic samemu to koszty siegaja powyzej 100 tys....mały domek parterowy z pow urzytkowa do 60m jak najbardziej da sie zbudowac za mniej niz 100 tys wykonczone tak by mozna w nim zamieszkac
      • Gość: można jak sie potr Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 16:26
        A ja zbuduję taki dom mój, sasiad wybudował dom 140m2 za, uwaga 70tys.(bez
        elewacji i wykonczenia we wnętrz i ogrzewania oraz wody, i zpowodzeniem
        zmiesci sie w 100tys.), oczywiscie duzo prac wykonał sam głównie drobne nie
        wymagajace umiejętności budowania, ale i tak jest to niewiele, dodam przy
        tym ze jest to budynek z garażem. Biorę z niego przykłąd i sam zaczynam:)
        • Gość: mif Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 16:53
          Gość portalu: można jak sie potr napisał(a):
          > A ja zbuduję taki dom mój, sasiad wybudował dom 140m2 za, uwaga 70tys.(bez
          > elewacji i wykonczenia we wnętrz i ogrzewania oraz wody, i zpowodzeniem
          > zmiesci sie w 100tys.)

:))))
    • jedrek77 Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 17.08.06, 16:29
      a jak się zapatrujecie na coś takiego??
      www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=96&a=194&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=110&wymiar_dzialki_x_max=100&powierz
      chnia_uzytkowa_min=1&wymiar_dzialki_x_min=0&typ_budynku_in=P,PA,PU,PAPU

koszt budowy z wykończeniem 133 tys netto, jest wszystko rozpisane. Biorę
      poprawkę nawet na 250 tys brutto. Dam radę??
      Pozdrawiam
    • 71tosia Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 10.03.14, 19:40
      100tys nie wystarczy, ugrzezniesz na stanie surowym, jak dobrze pojdzie zamknietym. Budowanie domu to takze koszt adaptacji projektu, przylaczy, podjazu, ogrodzenia etc. ktorych zwykle pocztakujacy inwestor nawet nie szacuje. Najprosciej, najtaniej i najszybciej stawia sie mury, ale pozniej zaczynaja sie prawdziwe koszty np instalacje kosztuja czesto sporo wiecej niz mury. Z mojego doswiadczenia jedna z najdrozszych pozycji to hydraulika (+piec+kaloryfery).
      No i jak planujesz dom za Xtys to musisz miec ok 1,5X tys, rezerwa finasowa jest niezbedna, inaczej budowe przyplacisz ciezka nerwica. Co chwile wychodza nieplanowane koszty.
    • leda16 Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 10.03.14, 21:26
      Gość portalu: Marcos napisał(a):

Czy w tej kwocie możliwe jest wybudowanie i urządzenie
      > takiego domku (tak żeby można było w nim zamieszkać)w standardzie bez żadnych
      > fajerwerków ?

Kolego, za 3 tygodnie prima aprylis to wtedy możemy sobie pożartować. A na razie przyjmij do wiadomości, że 35 m. kawalerka w okolicach Warszawy kosztuje ok. 150 tys. i to w stanie deweloperskim.
    • Gość: Robert Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.03.14, 17:29
      Jeżeli część roboty wykonasz sam, sprzęt budowlany tanio wynajmiesz, materiały też po promocjach to może się zbliżysz do tej kwoty.
      • jolaniebieska Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 13.03.14, 10:18
        Może i się zbliży, ale maksymalnie tnąc koszty braknie minimum 50 tys - i co to wtedy będzie za dom?
    • 71tosia Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 14.03.14, 22:14
      taki pewnie da sie ;-) Maly ale sliczny.
      www.domosfera.pl/wnetrza/1,94387,15604639.html
    • Gość: Rob Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 11:19
      W tej cenie możesz mieć całkiem fajny domek letniskowy :)
      A tak na poważnie. To nie wiem jak bardzo prosty musiałby być ten domek i jak bardzo bez fajerwerków, żeby zmieścić się w 100 000 zł pod klucz.
      W mojej ocenie nie ma szans.
      • barbarka69 Re: Czy można wybudować dom < 100 tys. zł? 03.03.16, 09:49

Gość: Rob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 11:19

Gość: Rob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 11:19
        "...W tej cenie możesz mieć całkiem fajny domek letniskowy :)
        A tak na poważnie. To nie wiem jak bardzo prosty musiałby być ten domek i jak bardzo bez fajerwerków, żeby zmieścić się w 100 000 zł pod klucz....."

Nie ma takiej możliwości by wyrobić się w w/w kwocie z budową domu całorocznego. Tak jak pisał poprzednik jest to kwota za którą można wybudować sobie domek letniskowy.

W mojej ocenie nie ma szans.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka