Gość: hudraulik IP: *.chello.pl 28.07.06, 18:47 Pompy ciepła w dobrej cenie, kompleksowa instalacja Klimatyzacja. www.hydraulik.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cromwell Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.48.jawnet.pl 28.07.06, 19:07 hejka nie odpowiedziales mi na pytanie jak zabezpieczyc uklad solarny przed przegrzewem w przypadku wyjazdu na weekend albo urlop nie myslisz chyba ze bede latal po dachu z kocem pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.chello.pl 28.07.06, 19:37 Najprościej ?.... zamontować białe rolety podłaczone do czujnika temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.48.jawnet.pl 28.07.06, 19:56 mozesz mnie pokierowc gdzie takie cudenko moge dostac i za ile? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.chello.pl 29.07.06, 01:32 W kazdej firmie montującej rolety okienne, a czujniki?.... zwykłu termostat podłączonu po siłownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.48.jawnet.pl 29.07.06, 09:56 hmm czyli nie ma co liczyc na sprawdzone rozwiazanie jestesmy skazani na metode chalupnicza a co powiesz na zamontowanie dodatkowego zbiornika do zrzutu glikolu? przed wyjazdem mozna spuscic czynnik do zbiornika oproznic uklad a po urlopie napelnic uklad za pomoca pompki odpowietrzajac przez naczynie wzbiorcze ewentualnie odpowietrznik pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.chello.pl 29.07.06, 10:41 Można ... ale powinno to być naczynie otwarte a to nie jest dobre rozwiąznia i trzeba zostawić układ solany otwarty. Zresztą myślę że metoda zasłaniania solarów jest mniej kłopotliwa. No chyba że lubisz sobie pomajsterkować. Pozdrawiam www.hydraulik.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.48.jawnet.pl 29.07.06, 11:06 ale uklad bedzie otwarty dodatkowy zbiornik umieszczamy wewnatrz wiec nie bedzie podgrzewany a poza tym otwarty zawor spustowy gwarantuje nam bezpieczenstwo ukladu myslimy innymi kategoriami po pierwsze po kiego biale rolety stosujac solar z rur prozniowych odcinamy swiatlo podstawowy czynnik podgrzania ukladu wiec rolety moga byc w kolorze poszycia dachu nawet czarne po drugie solar ma srednia dlugosc ok 1,7 m wiec silownik musi wystawac ponad solar prawie 2m ! wyobrazasz sobie taka dzide na dachu? do zamykania rolety wg mnie lepiej bedzie zastosowac silniczek na 12 V w ukladzie z linkowo krazkowym wiem kolejna siermiega zwlaszcza ze producent solara instaluje go na wlasnej ramie i watpie czy pozwoli na dodatkowe badziewia wiec ktora metoda wg ciebie jest mniej klopotliwa kombinacje na dachu dodatkowa automatyka zasilanie czy zbiornik pompka 3 zawory i 10 m rur? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.chello.pl 29.07.06, 19:26 Ale właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.48.jawnet.pl 30.07.06, 12:07 tak myslisz :) co tanie i proste wcale nie musi byc dobre nie wymagaj od zwyklego uzytkownika uprawnien palacza co tego jeszcze brakuje zeby pisac do ukladu instrukcje stanowiskowa pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.chello.pl 30.07.06, 21:10 Chciałeś mojej rady , więc Ci ją dałem. Jeżli masz inny pomysł to zrób po swojemu. Moim zdaniem pomysł rolet jest mniej kłopotliwy w obsłudze. Ale jeżeli chcesz przy każdym większym słońcu lub każdym wyjeździe zlewać glikol a potem go pompować... proszę bardzo. Wg mnie ukłądy solarne powinny być montowane od razu z roletami i jakie (jeżeli klient chce) wykonuje. Pozdrawiam www.hydraulik.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: POMPY CIEPŁA, IP: *.chello.pl 31.07.06, 15:05 Nikogo nie interesuje tanie źródło ciepła?... no cóż, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś