Dodaj do ulubionych

Piwnica - jak to ugryzc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 13:49
Witam

Sytuacja zastana
Piwnica pod domkiem jednorodzinnym - okolo 60 m2 - wysokosc 2.20 - 2.10 m
- nie odnawiane 30 lat generalnie syf malaria.
- podłoga goly beton, sciany "czarne z brudu" do tego pozar był wiec ciemno jak w kopalni.

+ / - zalezy jak patrzec - elektryka polozona na zewnatrz scian

Jak docieplic taka piwnice
co z sufitem ??? poloze G-K to odejdzie mi na profile z 5 cm

Podłoga nastepne pare cm - wylewki plytki itd - zostanie mi tylko ~2 m nad glowa

Jakies propoycje naprawy tego bajzlu ????

Red

Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Piwnica - jak to ugryzc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 14:59
      a jakie ma być przeznaczenie tej piwnicy??

kotłownia i magazyn rupieci???

jeżeli tak to zmieść pajęczyny,bród ze ścian, najtańsza emulsja i parę razy
      pobielić :-)

• Gość: ? brud ze ścian :-( przez uuuu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 15:06
    • ela.tu-i-tam Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 17:04
      Wyglada, ze piwnica byla robiona bardzo porzadnie. Jest beton na podlodze.
      Elektryka polozona na zewnatrz (tak dokladnie jak ma byc w piwnicy).

Odkurzyc, pozamiatac. Wymyc sciany ciepla woda z mydlem malarskim. Takze
      podloge. Poczekac az wyschnie (czy jest okno w tej piwnicy ? albo drzwi na
      zewnatrz ?).
      Potrzeba ze 3-4 cm na wylewka betonowa, tak aby bylo rowniutenko. Taki
      rowniutenki beton sie maluje specjalnymi olejnymi farbami, jak na wielu nowych
      parkingach (patrz np. Arkadia w Wwie).
      Sciany wymyte mydlem malarskim i wysuszone mozna pomalowac farbami akrylowymi
      do elewacji budynkow.

I juz. Bedzie czysto, jasno, ladna piwnica, miejsce na sklad roznych rzeczy.

Moja piwnica ma 2 metry pod sufitem - dom 22 lata, wyzej nie mozna bylo zrobic,
      bo (1) teren podmokniety i jest "plywalnia na odwrot", (2) przykaz parteru na
      poziomie ziemi (jestem we Francji).
      Jest dokladnie zrobiona tak jak napisalam: akryl ecru na scianach i suficie (a
      belki zelbetonowe nawet zrobilam na niebiesko), szaro-perlowy na podlodze.

Piwnicy sie nie ociepla. No chyba zeby zmieniac piwnice na mieszkanie w
      suterenie.
      • ewa8a Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 17:37
        > Piwnicy sie nie ociepla. No chyba zeby zmieniac piwnice na mieszkanie w
        suterenie.

U nas natomiast jest bardzo wskazane ocieplić strop nad piwnicą. Poza tym
        piwnica to nie suterena. I zarówno jedna jak i druga nie może służyć celom
        mieszkalnym. Zaciekawiło mnie jednak Elu coś innego. Piszesz
        ,, ) przykaz parteru na poziomie ziemi (jestem we Francji).’’
        Czy to oznacza, że macie jakieś przepisy narzucajace sytuowanie stropu
        parteru na poziomie gruntu ? Jeżeli tak, to czy jest jakieś logiczne
        wytłumaczenie tego przepisu ? U nas zaleca się, by był przynajmniej 30 cm nad
        poziomem, a w niektórych wypadkach np budynki oświaty czy słuzby zdrowia wręcz
        się narzuca, pozwala to na umieszczenie prawidłowej izolacji poziomej, która w
        każdym przypadku ma istotne znaczenie.
        • Gość: ela.tu-i-tam Re: Piwnica - jak to ugryzc IP: *.w86-203.abo.wanadoo.fr 06.08.06, 18:03
          > U nas natomiast jest bardzo wskazane ocieplić strop nad piwnicą.

U mnie tez ! Wydaje mi sie, ze moze zle zrozumialam, ja myslalam o murach.
          Podsumowujac: murow sie nie ociepla, natomiast sufit piwnicy, czy podloge domu
          tak.

> Czy to oznacza, że macie jakieś przepisy narzucajace sytuowanie stropu
          > parteru na poziomie gruntu ? Jeżeli tak, to czy jest jakieś logiczne
          > wytłumaczenie tego przepisu ? U nas zaleca się, by był przynajmniej 30 cm
          > nad poziomem,

W mojej dzielnicy domy maja byc "na poziomie gruntu", co znaczy wlasnie jakis
          jeden prog, moze dwa max, 30 cm tu pasuje. Chodzi o to aby nie budowac parteru
          metr-poltora ponad ziemia. Dlaczego - nie wiem, moze estetyka, zeby nie bylo
          tych suteryn?
          • ewa8a Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 21:12
            A więc, pisząc , że na poziomie gruntu miałaś na myśli, że nisko nad ziemią. Ja
            potraktowałam to dosłownie. Rozumiem te względy estetyczne. Polska wieś kocha
            się w suterenach. Na parter wchodzi się po 15 schodach. Makabra ! Ale nie
            słyszałam, by gdziekolwiek stosowało się aż taką ingerencję w gust inwestora.
            • andrzej.sawa Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 21:23
              Wysoki parter nie jest taki głupi.Po podniesieniu stropu piwnicy o ok.1m,ma się
              za ten 1 m wysokości ścian /razem z głębokością fundamentów/ pełnowymiarową
              suterynę.
              • ewa8a Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 22:14
                Głupi może nie jest, ale mało estetyczny.
                • andrzej.sawa Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 22:58
                  Wszystko zależy od projektu i otoczenia.No ale to inny temat niż pytanie na
                  początku wątku.
    • andrzej.sawa Re: Piwnica - jak to ugryzc 06.08.06, 17:43
      Informacje niestety zbyt skąpe.Trudno doradzić.
      • Gość: Red Re: Piwnica - jak to ugryzc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:03
        Dziekuje
        zaodpowiedzi

Jakich wiecej informcji potrzebujesz ??? napisze

Moze napisze co chiałbym osiagnac

- pomieszcenie pierwsze ->
        spizania na przetwory itd

- pomiesczenie 2 tam znajduje sie hydrofor zbiornik na wode
        -> pomieszcenie techniczne rowery stol do masjsterkowania (tak by zona mnie tam
        nie znalazla)

pomieszcenie 3 piec weglowy
        -> piec gazowy suszarnia pralka

pomieszcenie 4 - rupieciarnia
        -> garaz

nie sadze bym odmalowałsciany i to wysarczy - myk jest taki ze w zadnym z tych
        pomieszcen nie było drzwi a przez jedno z okienek (4) sypany był wegieli zetak
        powiem grawitacyjnie osiadal przez te wszystkie lata na wszystkim co sie dalo

czym docieplic sufit welna + GK , steropian + gk?

Wstawac we szystkie pomieszczenia drzwi ?

Red

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka