Dodaj do ulubionych

Za slaba pompa?

07.08.06, 23:01
Monter chce założyc pompe GRUNDFOS UPS 25-60 180 (maksymalna wysokość
pionu:6m) przy zbiorniku cwu w piwnicy. Na parterze mam ubikacje, na II
pietrze lazienke i kuchnie, na II pietrze lazienke. Czy nie jest to zaslaba
pompa? Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • virusti Re: Za slaba pompa? 07.08.06, 23:02
      Przepraszam, mialo byc: na parterze mam ubikacje, na I pietrze lazienke i
      kuchnie, na II pietrze lazienke.
    • banita01 Re: Za slaba pompa? 07.08.06, 23:08
      Pompa ta mniemam ma za zadanie ładowac "podgrzewac" wymiennik ciepłej wody
      użytkowej,więc wysokośc budynku w tym wypadku nie ma znaczenia.
      • virusti Re: Za slaba pompa? 08.08.06, 06:53
        A gdy pompa cyrkulacyjna też jest do pionu max. 6m?
        • Gość: Hydraulik Re: Za slaba pompa? IP: *.chello.pl 08.08.06, 14:33
          Ta pompa ma za zadanie pociągnięcie wody z instalacji (cyrkulacji) a nie jej
          wtłocznie.
          Pozdrawiam
          www.hydraulik.net.pl
          • banita01 Re: Za slaba pompa? 08.08.06, 23:09
            Pociągnąc to najwyżej można krowe na postronku,a cyrkulacja to;krążenie,obieg
            itd.
    • zielonki Re: Zła pompa !!! 09.08.06, 16:31
      Pompa o której piszesz nie nadaje sie do wody pitnej!
      Tak więc rozumiem, że hydraulik mówił o pompie ładującej zasobnik. A na te cele
      też może być zbyt duża. Taką pompę stosuje się do c.o. Więc może mówiąc o
      cyrkulacji możę myślicie o różnych erzeczach i chodzi o pompę obiegową c.o.
      • andrzej.sawa Re: Zła pompa !!! 09.08.06, 17:37
        Pompa obiegowa /cyrkulacyjna/ jest zainstalowana po słupem wody o określonej
        wysokości i ta faktyczna wysokość słupa wody powinna być nie większa od
        nominalnej wysokości podnoszenia dla pompy.
        Zmierz ile masz słupa wody nad miejscem instalacji i dobierz pompę.Oczywiście
        pompa o mniejszej wysokości podnoszenia może działać,ale zasada jest taka jak piszę.
        • zielonki Re: Zła pompa, a andrzej.sawa jeszcze lepszy! 10.08.06, 01:29
          Takich bzdur jak popisał ten Sawa to nie czytałem już dawno! Dlatego lubię to forum, gdzie za ekspertów podają się nie ujmując jacyś Słodowi co to z kolegą wyremontowali sobie mieszkanie. Słup wody to inaczej ciśnienie w instalacji. To ciśnienie ma charakter statyczny (wysokość) i dynamiczny. To drugie dotyczy pompy właśnie. A pompa ma jedynie pokonać opory przepływu liniowe i miejscowe powstałe przy przepływie wymuszonym np. przez pompę. Jedną z cech opisujących przepływ jest prędkośc. Ważne aby była ona w obrębie zalecanych dla danej instalacji i materiału z jakiego jest zrobiona, co jest szczególnie ważne przy miedzi.
          --
          na wszystkim to zna się jedynie debil. (ja)
          • andrzej.sawa Re: Zła pompa, a andrzej.sawa jeszcze lepszy! 10.08.06, 09:06
            Pompa ma pracować pod określonym ciśnieniem statycznym i w tym problem.
            • Gość: aviator Re: Zła pompa, a andrzej.sawa jeszcze lepszy! IP: *.e.krakow.pl 10.08.06, 11:56
              Jaki jest ten problem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka