Dodaj do ulubionych

Projekt, adaptacja, architekt

08.08.06, 10:12
Witam,
mam pytanie dotyczace projektu:

wybralismy sobie projekt, na ktory chcielibysmy naniesc dosc spora poprawke,
ktora podwoi jego cena (wyjdzie 3000 zl w calosci). Biuro zaproponowalo, ze
istnieje mozliwosc, ze te zmiane wykona architekt lokalny, ktory bedzie
wykonywal adaptacje projektu do terenu.

Cos takiego jak adaptacja projektu sie robi??
Ile to moze kosztowac?

Ile moze kosztowac calkowite wykonanie projektu indywidualnego przez
architekta?

Moze ktos mi da namiary (moze byc na priva) na kogos sprawdzonego i godnego
polecenia? Z Warszawy.

Dzieki
Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Projekt, adaptacja, architekt 08.08.06, 12:39
      Ja nie jestem architektem lecz konstruktorem budownictwa.
      Architekt może dokonać zmian w projekcie polegających na zmianach ścianek
      działowych, okien, wszystkiego tego co się tyczy ARCHITEKTURY.
      Zmiany konstrukcyjne może dokonać tylko osoba posiadająca UPRAWNIENIA BUDOWLANE
      W SPECJALNOŚCI KONSTRUKCYJNEJ - czyli konstruktor.
      Adaptacja projektu polega głównie na sprawdzeniu jego posadowienia, czy warunki
      gruntowo-wodne założone przez projektanta są podobne jak warunki gruntowe na
      działce gdzie ma stać taki dom. Sprawdza się takżę strefę (czy dom został
      zaprojektowany dla danego regionu kraju). Jesli wszystko spełnia normy to OK.
      Jeśli nie spełnia norm to należy przeliczyć główne elementy konstrukcyjne i
      dostosować ich wymiary do panujących warunków na danym terenie.

ADAPTACJĘ PROJEKTU ROBI SIĘ ZAWSZE!!! Często wystarczy tylko przejżenie
      projektu i porównanie jego założen z warunkami rzeczywistymi w terenie.
      Na każdym projekcie powinna być pieczątka uprawnionego konstruktora wraz z jego
      podpisem - na każdej kartce projektu na częsci konstrukcyjnej. Dodam także, że
      ów konstruktor musi należeć do Okręgowej Izby Inzynierów Budownictwa i OPŁACAĆ
      SKŁADKI.
      W projekcie adaptowanym powinny się znaleźć dodatkowo: KSERO UPRAWNIEŃ
      KONSTRUKTORA oraz PRZYNALEŻNOŚCI DO IZBY. Bez tych dokumentów urząd nie wyda
      pozwolenia na budowę.
      Jesli wybraliście sobie już projekt to zanim zaczniecie dokonywać w nim zmiany,
      należy upewnić się że autor projektu wam na takie zmiany zezwoli. Projekt bez
      takiego zezwolenia nie uzyska pozwolenia na budowę.
      Jesli chodzi o zmiany architektoniczne to takowe pozwolenie uzyskacie.
      Natomiast jeśli chodzi o konstrukcję to jest to różnie, ale zazwyczaj udaje się
      takżę uzyskać pozwolenie autora projektu na dokonanie zmian w konstrukcji
      budynku. Należy jednak zastanowić się nad ilością wprowadzanych zmian, ponieważ
      małe wydłużenia powodują czasami ZMIANĘ KONSTRUKCJI DACHU. Najlepiej udać się
      do konstruktora, który przeanalizuje mozliwości dokonania zmian, tak aby nie
      powodowały one za sobą bardzo dużych kosztów. Np. zmiana konstrukcji dachu może
      wiązać się z wprowadzeniem stali do konstrukcji, a to przedroży wam budowę o
      sporą kwotę.

Ja jestem jeszcze młodym konstruktorem, niemniej w swojej karierze zrobiłem już
      kilkaset domków jednorodzinnych. Zmieniłem jednak pracę bo firma w której
      pracowałem była NIEUCZCIWA!!!. UWAGA NA TAKIE FIRMY - często pracujący tam
      ludzie nie posiadają uprawnień i podpisują projekty za nich ludzie, którzy mają
      uprawnienia ale danego projektu nie widzieli na oczy!!!. Obecnie pracuje w
      konstrukcjach stalowych ale o kosztach także mogę wam napisać.

Małe zmiany architektoniczne powinni wam zrobić od reki - czerwonym długopisem
      na projekcie - koszt stosunkowo niewielki. Wieksze zmiany typu konstrukcyjneg
      wymagają tzw. projektu zastepczego - koszt w zależności od zmian może wynieść
      od 500zł nawet do 5000zł.
      Warto zastanowić się nad projektem indywidualnym. Będzie posiadał wszystkie
      cechy, które wam się podobają i które chcielibyście aby posiadał taki dom.
      Wiąże się to z ingerencją architekta i konstruktora, oraz instalatorów. .
      Koszt projektu indywidualnego to w zależności od jego skomplikowania od 2500 w
      górę.
      POZDRAWIAM
    • kasienka80 Wyslalam Ci maila ntx. 08.08.06, 15:08

• ramonka27 Odpisałem. 08.08.06, 16:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka