Dodaj do ulubionych

pytanie do konstruktorów

09.08.06, 21:34
jestem tegoroczną dyplomantką (architektura) i potrzebuje Waszej pomocy w
ustaleniu danych,które moge wpisać do opisu technicznego. budynek kubaturowo
jest nie za duży ale ma konstrukcję stalową osłoniętą ścianami lekkimi
(pustaki Porotherm).Moje pytanie dotyczy stropu- czy musze koniecznie użyć
stropu ze stalowych belek i płyty Kleina czy mogę (a nawet chcę wstawić strop
gęstożebrowy z pustakami ceramicznymi. (Poszłabym do biblioteki ale jestem na
wyjeździe)Jakie jest Wasze zdanie? Czy to może ze sobą jakoś współgrać? I
jeszcze jedno czy ktoś z Was może mi podać dokładne warstwy płaskiego dachu w
tym typie? nie chciałabym teoretyzować..zwłaszcza jeśli chodzi o grubości
tych warstw
Obserwuj wątek
    • Gość: ? proponuję iść na całość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 21:46
      www.google.com/search?hl=pl&q=prace+magisterskie+&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

no to teraz już wiemy kto robi gotowych domków...
      • gaga_tek81 Re: proponuję iść na całość 09.08.06, 22:05
        ? Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Ten link nie jest mi przydatny.
        Potrzebuję opinii konstruktora,a nie ściągi do jakichś prac licencjackich:/????
    • ewa8a Re: pytanie do konstruktorów 09.08.06, 22:55
      gaga_tek81 napisała:

> jestem tegoroczną dyplomantką (architektura)

Rany boskie, chyba krajobrazu ! Pytania ucznia I klasy technikum budowlanego.
      Kto w dzisiejszych czasach projektuje stropy Kleina ? Na belkach stalowych
      możesz oprzeć wszystko, z ciężkimi płytami żerańskimi włącznie, zależy od tego
      co to za belki.

> jeszcze jedno czy ktoś z Was może mi podać dokładne warstwy płaskiego dachu w
      tym typie? nie chciałabym teoretyzować..zwłaszcza jeśli chodzi o grubości
      tych warstw

Najprostszy lekki, płaski dach to płyty korytkowe, podparte ażurowymi
      ściankami, ocieplenie (gr. uzależniona od tego, co będzie poniżej), papa.
      • gaga_tek81 Re: pytanie do konstruktorów 10.08.06, 10:54
        ja nie pytałam konkretnie o płyty Kleina - wpisałam je dlatego że znalazłam to
        jako propozycję rozwiązania do stropodachów z belkami stalowymi (które
        akustycznie do budynku o nie dużej kubaturze nie pasują). sorry ale nie
        skończyłam technikum budowlanego tylko normalne liceum;)ale jakoś sobie
        poradziłam z przekrojem poprzecznym wstawiając stropodach gęstożebrowy typu
        Ceram (lekki i łatwy w montażu) a warstwy:papa asfaltowa modyfikowana
        polimerami, wełna mineralna 20,0cm, folia paroizolacyjna 0,3cm, szlichta
        betonowa spadek 3% ale dziękuję za mniej sprecyzowaną odpowiedź ;D Pozdrawiam
        • ramonka27 Re: pytanie do konstruktorów 10.08.06, 11:39
          Opinia konstruktora:
          Na belkach stalowych możesz oprzeć wiele rodzajów stropów ( na belkach
          żelbetowych zresztą też ). Trzeba się jedynie zastanowić nad przekrojem
          elementów konstrukcyjnych stanowiących podciągi (u ciebie stalowe) i belki
          stropowe. Należy takżę odpowiednio wygenerować model podparcia belek stropowych
          (celem obliczeń). Czy zakładasz pełne zamocowanie i tym samym wciągasz do
          współpracy element podporowy, czy też wystarczy zamocowanie przegubowe.
          Odpowiednio do założonego podparcia należy wymysleć sposób przekazywania
          podparcia. Jesli zamocowanie będzie pełne ( przekazywanie momentów) a strop
          żelbetowy to trzeba bedzie wymysleć jakiś element prawdopodobnie przyspawany do
          belek stalowych, za pomocą którego przekażą się momenty zginające ze stropu na
          podciąg. Jesli wymyslisz podparcie przegubowe to należy pamietać jeszcze o
          zablokowaniu przesuwu poprzecznego (strop nie może nam jeździć w poziomie - a w
          pionie przytrzyma go podciąg). Oczywiście odpowiedni szczegół połączenia płyt
          stropowych ze sobą takę by się przydał.

Co do stropów KLEINA to były one stosowane w latach 70-80 w budynkach
          inwentarskich. Ich wadą są drgania, oraz akustyka. Stosowano je także w
          budynkach mieszkalnych, lecz takie zastosowanie było złą decyzją.

Co do stropodachu to zależy od rozpietości i konstrukcji jaką chcesz
          zastosować. Jesli jest duża rozpietość możesz spróbować zastosować dźwigary
          żelbetowe sprężone, na nich oprzeć płyty korytkowe. Nie zapominj o warstwach
          izolacji termicznej i przeciwwodnej.
          Jeśli konstrukcja budynku jest stalowa z wypełnieniem to najprostrzym
          rozwiązaniem stropodachu będzie umieszczenie stalowej konstrukcji wsporczej
          (typu IPE. lub HEA, HEB - w zależności od rozpiętości) i nastepnie pokrycie z
          blach trapezowych o wysokim profilu (bezpłatwiowe). Na to kładzie się wełnę
          mineralną koniecznie twardą 20cm, dalej warstwy izolacji przeciwwodnej - dwa
          razy papa. Taki dach nazywa się stropodachem wentylowanym z blach trapezowych.
          Spadek 3% na stropodach jest wystarczający.

Natomiast jeśli chodzi o zastosowanie CERAMu w twoim rozwiązaniu, to ja nie
          spotkałem się ze stosowaniem belek i kształtek ceramicznych na stropodachy.
          Uzasadnienie w stylu lekki i łatwy w montażu jest dla mnie jako konstruktora
          niewystarczające. A co z rozpiętościami??? Belki ceram mają okresloną graniczną
          długość i ni jak nie da się ich na tej długości zespolić. Sprawa dalsza - jak
          wygląda wytrzymałość stropodachu. Przy tak małym spadku dachu obciązenie
          śniegiem jaest bardzo duże. Czy występują worki śnieżne??? Jesli tak to czy
          uwzględniła pani takowe w obliczniach???

Jesli wszystko jest w pożadku to ja nie widzę przeciwskazań na CERAM, jednak
          zastanowiłbym się nad czymś innym.
          POZDRAWIAM
          • Gość: observator Re: pytanie do konstruktorów IP: 82.146.246.* 10.08.06, 12:03
            Witam. Przede wszystkim powinnaś podać jakim celom ma służyć budynek
            (obciążenie zmienne) oraz największa rozpiętość stropu. Niektóre stropy przy
            ropziętościach powyżej 6m mają ograniczoną mozliwość zastosowania dla duzych
            obciążeń technologicznych.
            Postaraj się o dostep do PN-82/B-02003 obciążenia budowli i pewne rzeczy same
            się objaśnią.
            Pozdrawiam.
          • Gość: gaga_tek81 hm..ale czy mogę do domku jednorodzinnego? IP: *.jjs.pl 10.08.06, 13:54
            stalowa konstukcja wsporcza typu IPE (dwuteowniki równoległościenne 80
            IPE)...blacha trapezowa o profilu 50mm z powłoką antykondensacyjną,na to jak
            Pan mówił 20 cm twardej wełny mineralnej i 2x papa.. wszystko w porządku
            tylko,czy to nadaje się do domku jednorodzinnego?? widzi Pan moim zadaniem jest
            lekko poglądowa prezentacja- budownictwo proekologiczne. Pomysł konstrukcji
            stalowej należy do mojego promotora. Sądziłam że wybrnę z tego tematu montując
            strop i stropodach gęstożebrowy z wypełnieniem tj pisałam w poprzednim
            poście.Nie muszę robić żadnych obliczeń co do rozpiętości i ciężarów- w
            projekcie wymagane są tylko jako takie przykłady rozwiązań..
            • Gość: gaga_tek81 Re: hm..ale czy mogę do domku jednorodzinnego? IP: *.jjs.pl 10.08.06, 15:35
              wobec tego zrobię chyba strop gęstożebrowy a dach wg Pana instrukcji.Dziękuję
              za pomoc:)
              • Gość: observator Re: hm..ale czy mogę do domku jednorodzinnego? IP: 82.146.246.* 10.08.06, 16:04
                czyli typowy domek jednorodzinny w konwencji środkowej Italii. Jest w poblizu
                Mediolanu w m. Pavese "auto-grill" zbudowany dokładnie w tym stylu, gdzie widać
                dokładnie całą konstrukcję.
                Dla domku jednorodzinnego opartego na stalowej konstrukcji nośnej, dopuszczalne
                są wszystkie rozwiązania. Ważne jest jednak zdylatowanie (oddzielenie) stropów
                gęstożebrowych (wolnopodpartych) od stalowych rygli (podciągów) trwałym
                materiałem izolacyjnym (drgania).
                Zaproponowany dach jest konstrukcją bardziej dla budynku technicznego.
                Pozdrawiam.
                • Gość: gaga_tek81 Re: hm..ale czy mogę do domku jednorodzinnego? IP: *.jjs.pl 10.08.06, 21:25
                  dziękuję bardzo za wskazówki,Pański post jest dla mnie jak zbawienie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka