Dodaj do ulubionych

blat granitowy w kuchni

26.08.06, 18:31
szukam opini o eksploatacji kuchennych blatów wykonanych z granitu.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 19:42
      super
      • Gość: knoll Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 20:38
        fantastyczny pomysl .Polecam,wiecej takich pomyslow.Pozdrawiam.AK.
    • framberg Re: blat granitowy w kuchni 26.08.06, 21:16
      Kumpel ma. Chwali. (granit indyjski??)
    • Gość: bob Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 21:54
      polej sokiem z cytruny lub octem,
      • Gość: mif Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:03
        Broń Boże, okowitą. Ona jest do picia :)
      • framberg Re: blat granitowy w kuchni 27.08.06, 14:05
        Polałem ;-) i nic.
        Źle znosi takie eksperymenty marmur, granit przyzwoicie.
    • Gość: gosc Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:25
      Witam

Ja mam blaty granitowe ze " strzegomia"- takie szare i naprawde sa rewelacyjne,
      moja mama nawet kotlety na nich ubijala :) i nic sie nie stalo. Bezposrednio na
      blacie mozna stawiac gorace garnki czy patelnie. Uwazac nalezy jedynie z olejem
      oraz octem.
      Napewno po Paru latach uzytkowania troszeczke ciemnieja ale to calkiem
      naturalne.
      Z tego co sie orientuje sa granity , ktore nalezaloby wczesniej zainpregnowac
      takim specjalnym podladem np. Curu grey, kashmir gold i white itp.

Moim zdaniem nie ma nic lepszego na blaty kuchenne od granitu !!!!!

Pozdrawiam
      • Gość: mif Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:30
        Każdy kamień w kuchni (i nie tylko...) trzeba zaimpregnować :)
        • Gość: gosc Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:40
          niekoniecznie, ja strzegomia nie impregnowalam a blaty mam z 5 lat i naprawde
          sa ok. No ale ten gatunek kamienia jest mniej "nasiakliwy" niz inne.
          Mam jeszcze jedna rade aby kupowac kamien wlasnienie nie impregnowany poniewaz
          wtedy najlepiej widac "niedoskonalosci" czyt. sztychy. Czesto firmy, ktore
          sprzedaja gotowe wyroby kleją blaty aby ukryc wady. Najlepiej jest samemu
          zaimpregnowac (nie kleic) blat.
          • Gość: menda Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 11:42
            Gość portalu: gosc napisał(a):
            > ja strzegomia nie impregnowalam a blaty mam z 5 lat i naprawde
            > sa ok.

Bo po tych pięciu latach są już nasączone - tłuszczem. Gdybyś połozyła na
            blacie nową płytę z tego samego złoża, to róznica byłaby widoczna gołym okiem :)

> Mam jeszcze jedna rade aby kupowac kamien wlasnienie nie impregnowany
            poniewaz
            > wtedy najlepiej widac "niedoskonalosci" czyt. sztychy. Czesto firmy, ktore
            > sprzedaja gotowe wyroby kleją blaty aby ukryc wady.

Nie bardzo widzę związek - że niby impregnat ma ukryć pęknięcie? A to ciekawe...
            • Gość: gosc Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 13:02
              kazdy kamien nawet impregnowany po 5 latach uzytkowania zmienia kolor i nie
              mozna porownywac go z nowym.
              Impregnat rowniez zmienia naturalna barwe granitu.
              Wcale nie twierdze ze nie nalezy impregnowac blatow, napisalam wyzej cos na ten
              temat ale jestem zdania, ze nalezy kupic blat naturalny, wypolerowany i
              obrobiony i samemu zaimpregnowac, no chyba ze jest to kamien klejony- ze
              wzgledu na swoja strukture jak np. Azul night
              i to by bylo na tyle

z
              • Gość: menda Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 13:20
                Gość portalu: gosc napisał(a):
                > kazdy kamien nawet impregnowany po 5 latach uzytkowania zmienia kolor i nie
                > mozna porownywac go z nowym.

Nieprawda. Kamień mozna potraktować tak, że nawet po tych 5 latach będzie
                wyglądał jak świeżo obrobiony i wypolerowany - ale trzeba wiedzieć jak tego
                dokonać.

> Impregnat rowniez zmienia naturalna barwe granitu.
                A to zależy od jakości impregnatu i wiedzy impregnującego.

Żadna impregnacja nie ukryje klejenia - tak jak sugerowałaś.
    • Gość: gosc Re: blat granitowy w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:30

Piszac: Curu grey i kashmir mialam na mysli oczywiscie gatunek kamienia a nie
      impregnator :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka