Gość: ania IP: *.crowley.pl 03.03.03, 11:17 Czy ktos ma? zna? uzywal? jakie opinie? czy warto kupic, bo tani ne ejst,w iec nie chcailabym wywalic tyle kasy w bloto... i przede wszystkim czy sie rysyje i czy wchlania zanieczyszcenia/ pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: gres polerowany 'Floor Gres' IP: *.crowley.pl 07.03.03, 12:08 czy nikt nie zna???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: gres polerowany 'Floor Gres' IP: *.pekao.com.pl 07.03.03, 13:49 ja nie znam, ale bez względu na nazwę radziłbym tak: zobaczyć na opakowaniu (dowiedzieć się od sprzedawcy, jeśli nie łże) jaka jest twardość w skali Mohsa ( 6 i wyżej to już twardziel), oprócz tego organoleptycznie przytrzeć go np. kawałkiem papieru ściernego co do wchłaniania, to weź flamaster niezmywalny (albo jakis tusz) i pomaż (rozlej) płytkę. Po 24 godzinach weź szmatkę zamoczoną w np. spirytusie i zmyj. Jak zostanie ślad to lipa bankroot PS. Nasiąkliwość jest też parametrem, który powinien byc podany w charakterystyce gresu Odpowiedz Link Zgłoś
melassaa Re: gres polerowany 'Floor Gres' 08.03.03, 16:49 Weszłam sobie na stronę tej firmy. Myślę, że wszystko jest ok. Jesli firma produkuje tylko gres to jet szansa, że nie robi badziewia. Poza tym włoskie gresy uchodzą za najlepsze. Ścieralność płytek ceramicznych i gresów mierzy się według skali od 3 do 5 (teoretycznie od 1 do 5, ale przedział 1-2 i tak nie nadaje się na podłogę). Zasadniczo wszystkie gresy mają ścieralność 5. Niektóre gresy szkliwione mogą mieć ścieralność 4. Przy gresach polerowanych może być ryzyko, że są zbyt nasiąkliwe. Dotyczy to jednak tylko tych z niższej półki i bardzo tanich - tych z supermarketów, które dodatkowo trzeba impregnować. Myślę, że renomowana firma nie może sobie na to pozwolić. Dla bezpieczeństwa kup jedną płytkę i przetestuj ją według wskazań bankroota. Niestety nawet najlepszym firmom zdarza się produkować płytki nie trzymające wymiarów. Różnica w wymiarach może dochodzić nawet do 1-2 mm i to też radzę Ci sprawdzić. Kupuj w renomowanym sklepie, który powinien przyjąć każdą reklamację - nawet tę budzącą wątpliwości sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: gres polerowany 'Floor Gres' IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 08.03.03, 18:57 dzieki za rady :) pozdrawiam :) ania Odpowiedz Link Zgłoś