monia734 30.09.06, 15:28 Są jakieś minusy posiadania takiego kominka? Bo sprzedawcy informują tylko o zaletach a różnica między zwykłym a z płaszczem to 4000zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cola33 Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 30.09.06, 16:40 Witam. Dobry wkład powietrzny to około 5000 zł i podobna jest cena w przypadku płaszcza. Napewno nie ma minusów, są plusy cieplutko w domciu i ciągle ciepła woda, a prawdzają się płaszcze znakomicie. Polecam naprawdę. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Taka sobie pieczara z kominkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 19:42 Same zalety, cieplutko, brudniutko a w pokoju dziennym (reprezentacyjnym) taka sobie kotlownia. Ludziska co wam odbilo z tymi kominkami? Napalic w kominku raz czy dwa w tygodniu ale kopcic co dziennie przez kilka miesiecy? Nie mozecie sie oderwac od tej pieczary? Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: Taka sobie pieczara z kominkiem 01.10.06, 09:26 Witam. Jaka kotłownia, naładować kilka pniaków co około 10 - 12 godzin to aż takie męczące nie jest ani kotłownia nie jest. Dlaczego ma być brudno, palę 4 latka i jakoś nie narzekam. Nie zamienię na nic innego. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
monia734 To przecież nie kotłownia. 01.10.06, 14:38 Mam kominek i jest to jedyne źródło ciepła w moim domu. Palę w sezonie codziennie od 5-lat!!!! i nie narzekam. Ogrzewam 100 mkw. A teraz rozbudowuję się i zastanawiam się nad postawieniem kominka z płaszczem wodnym bo ciepło ze zwykłego kominka nie wszędzie dotrze. Na brud w domu nie narzekam. Nic się nie pyli, nie dymi, więc nie wiem co ma znaczć kotłownia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: To przecież nie kotłownia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 16:21 Ja widzialam salon z kominkiem gdzie caly dom ogrzewano tym wlasnie kominkiem. Ludzie,sciany brudne okopcone,a nad kominkiem to mozna wedzic kielbasy.Przykro mnie ale taki widok budzi odraze. Odpowiedz Link Zgłoś
monia734 Zapraszam do Zielonej 01.10.06, 21:29 Pokażę mój dom z kominkiem. Nikt nie pozna, że to nasze jedyne źródło ciepła. A Twoi znajomi pewnie sami sobie go postawili małym kosztem a teraz mają syf. Jak komuś dym wlatuje do środka to jest on źle zrobiony. Mam malutkie dziecko i można powiedzieć że jest u mnie prawie sterylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
drapi_chmurka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 10.10.06, 13:10 szczerze polecam! jeśli dobry kominek z płaszczem to nic sie nie brudzi, jak ma nawiew na szybe do nawet sie nie zakopci jak przy zwykłych. Znam firme która sprzedaje z płaszczem za ok 3500 w zależności od wielkości pow. grzewczej;) Odpowiedz Link Zgłoś
monikadulny Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 10.10.06, 13:38 poszukuję w Warszawie kogoś kto zna się na kominkach z płaszczem wodnym i mógłby coś doradzić. Jeśli możesz to proszę o namiary Odpowiedz Link Zgłoś
drapi_chmurka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 10.10.06, 14:04 niestety z wawy nie znam nikogo - ten producent jest z chełma woj. lubelskie Odpowiedz Link Zgłoś
de_mo_lka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 11.10.06, 15:27 drapi_chmurka napisz jaki kominek powinien mieć nawiew na szybę, o co chodzi dokładnie jestem w trakcie montażu takiego kominka i wszelkie rady mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drapi_chmurka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: *.centertel.pl 12.10.06, 08:42 ja mam kominek z płaszczem. Ma on nawiew na szybe ( powietrze odwiewa ogień i dym z szyby dzięki któremu szyba sie nie brudzi nie kopci) dlatego wystarczy raz na dwa tygodnie lekko przetrzeć i cacy;) Ale to musi być tak zrobiony kominek (sam wkład) bo przy samym montażu już nic nie zrobisz:( Odpowiedz Link Zgłoś
virusti Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 19.10.06, 15:13 Mam kominek z płaszczem wodnym. Osobno ustawiasz temperaturę wody na płaszczu po której osiągnięciu rusza pompa dla kaloryferów, a osobno dla ciepłej wody użytkowej. Masz do wyboru tryby pracy lato (sama ciepła woda) lub zima (z kaloryferami). Kominek jest z wiatraczkiem dozującym napływające powietrze, jeżeli temperatura wody spadnie poniżej zadanej włącza się nadmuch działający jak miech. Dodatkowo nadmuch wyciągnie ostatnie kalorie z resztek niedopalonego drzewa. Bardzo fajną opcją jest „rozpalanie” - wiatraczek niesamowicie pomaga przy tej czynności, nie trzeba przy tym otwierać żadnych przepustnic powietrza i pamiętać o ich późniejszym ich zamknięciu (ryzyko wyskoczenia iskier) - wyłącza się dopiero gdy woda w płaszczu wodnym osiągnie zadana temperaturę. Kominek ten ma dopalanie gazów dzięki czemu rośnie jego sprawność. Zaletą kominków z płaszczem wodnym jest odbiór ciepła przez wodę – dzięki temu możesz ustawić kominek w mniejszych pomieszczeniach niż gdyby to był kominek bez płaszcza bez obawy o przegrzanie pomieszczenia. Przeważnie po osiągnięciu zadanych standardowych temperatur (około 60 stopni) można dotykać żeliwną obudowę goła rękę mimo szalejącego wewnątrz żywiołu ognia ;) Cena kominka z szybą samoczyszczącą to 8100 zł brutto dla 18 kW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allel Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: 83.168.96.* 19.10.06, 22:39 witam, jestem wlasnie w trakcie poszukiwan kominka z plaszczem wodnym i za bardzo nie wiem jaka firme produkujaca taki kominki brac pod uwage.Bylbym wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz.Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
virusti Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 20.10.06, 08:46 Mój to Turbokominek I z Makrotermu. Napisz na gazetowego maila jak chcesz instrukcję w pliku pdf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 13:13 Virusti możesz mi przesłać ten t=plik pdf na mojego maila Konrad.jaskowski@wp.pl ?? Serdecznie dziękuję . Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: *.kwestura.agh.edu.pl 20.10.06, 14:07 Czy mnie również mógłbyś przesłać ten plik pdf? Z góry dziękuję:) magmatys@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
larka7 Urlich 21.10.06, 11:38 zna ktoś ta firmę?? www.urlich.com.pl chętnie wysłucham opinii na temat tych wkładów kominkowych z płaszczem, i więcej firm dla porównania jeśli ktos zna. chcę ogrzać kominkiem 230m kw i dodatkowo miec z niego ciepłą wodę - jaki wkład?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allel Re: Instrukcje IP: 83.168.96.* 23.10.06, 23:54 dzięki bardzo virusti :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariobros35 Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 25.10.06, 01:27 Gość portalu: allel napisał(a): > witam, jestem wlasnie w trakcie poszukiwan kominka z plaszczem wodnym i za > bardzo nie wiem jaka firme produkujaca taki kominki brac pod uwage.Bylbym > wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz.Z gory dziekuje. Wybież byrskiego www.kominki.byrski.pl mają w cenie wkładu automatykę i przepustnicę powietrza sterowaną tą automatyką lepsze od turbinki makrotermu nie hałasuje tak Odpowiedz Link Zgłoś