Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ma kominek z płaszczem?

30.09.06, 15:28
Są jakieś minusy posiadania takiego kominka? Bo sprzedawcy informują tylko o
zaletach a różnica między zwykłym a z płaszczem to 4000zł
Obserwuj wątek
    • cola33 Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 30.09.06, 16:40
      Witam. Dobry wkład powietrzny to około 5000 zł i podobna jest cena w przypadku
      płaszcza. Napewno nie ma minusów, są plusy cieplutko w domciu i ciągle ciepła
      woda, a prawdzają się płaszcze znakomicie. Polecam naprawdę. Pozdrawiam
      serdecznie.
      • Gość: ania Re: Taka sobie pieczara z kominkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 19:42
        Same zalety, cieplutko, brudniutko a w pokoju dziennym (reprezentacyjnym) taka
        sobie kotlownia. Ludziska co wam odbilo z tymi kominkami? Napalic w kominku raz
        czy dwa w tygodniu ale kopcic co dziennie przez kilka miesiecy? Nie mozecie sie
        oderwac od tej pieczary?
        • cola33 Re: Taka sobie pieczara z kominkiem 01.10.06, 09:26
          Witam. Jaka kotłownia, naładować kilka pniaków co około 10 - 12 godzin to aż
          takie męczące nie jest ani kotłownia nie jest. Dlaczego ma być brudno, palę 4
          latka i jakoś nie narzekam. Nie zamienię na nic innego. Pozdrawiam serdecznie
    • monia734 To przecież nie kotłownia. 01.10.06, 14:38
      Mam kominek i jest to jedyne źródło ciepła w moim domu. Palę w sezonie
      codziennie od 5-lat!!!! i nie narzekam. Ogrzewam 100 mkw. A teraz rozbudowuję
      się i zastanawiam się nad postawieniem kominka z płaszczem wodnym bo ciepło ze
      zwykłego kominka nie wszędzie dotrze.
      Na brud w domu nie narzekam. Nic się nie pyli, nie dymi, więc nie wiem co ma
      znaczć kotłownia.....
      • Gość: ania Re: To przecież nie kotłownia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 16:21
        Ja widzialam salon z kominkiem gdzie caly dom ogrzewano tym wlasnie kominkiem.
        Ludzie,sciany brudne okopcone,a nad kominkiem to mozna wedzic kielbasy.Przykro
        mnie ale taki widok budzi odraze.
        • monia734 Zapraszam do Zielonej 01.10.06, 21:29
          Pokażę mój dom z kominkiem. Nikt nie pozna, że to nasze jedyne źródło ciepła. A
          Twoi znajomi pewnie sami sobie go postawili małym kosztem a teraz mają syf. Jak
          komuś dym wlatuje do środka to jest on źle zrobiony.
          Mam malutkie dziecko i można powiedzieć że jest u mnie prawie sterylnie.
    • drapi_chmurka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 10.10.06, 13:10
      szczerze polecam! jeśli dobry kominek z płaszczem to nic sie nie brudzi, jak ma nawiew na szybe do nawet sie nie zakopci jak przy zwykłych. Znam firme która sprzedaje z płaszczem za ok 3500 w zależności od wielkości pow. grzewczej;)
      • monikadulny Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 10.10.06, 13:38
        poszukuję w Warszawie kogoś kto zna się na kominkach z płaszczem wodnym i
        mógłby coś doradzić. Jeśli możesz to proszę o namiary
        • drapi_chmurka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 10.10.06, 14:04
          niestety z wawy nie znam nikogo - ten producent jest z chełma woj. lubelskie
      • de_mo_lka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 11.10.06, 15:27
        drapi_chmurka napisz jaki kominek powinien mieć nawiew na szybę, o co chodzi
        dokładnie
        jestem w trakcie montażu takiego kominka i wszelkie rady mile widziane
        • Gość: drapi_chmurka Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: *.centertel.pl 12.10.06, 08:42
          ja mam kominek z płaszczem. Ma on nawiew na szybe ( powietrze odwiewa ogień i dym z szyby dzięki któremu szyba sie nie brudzi nie kopci) dlatego wystarczy raz na dwa tygodnie lekko przetrzeć i cacy;) Ale to musi być tak zrobiony kominek (sam wkład) bo przy samym montażu już nic nie zrobisz:(
    • virusti Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 19.10.06, 15:13
      Mam kominek z płaszczem wodnym. Osobno ustawiasz temperaturę wody na płaszczu po
      której osiągnięciu rusza pompa dla kaloryferów, a osobno dla ciepłej wody
      użytkowej. Masz do wyboru tryby pracy lato (sama ciepła woda) lub zima (z
      kaloryferami). Kominek jest z wiatraczkiem dozującym napływające powietrze,
      jeżeli temperatura wody spadnie poniżej zadanej włącza się nadmuch działający
      jak miech. Dodatkowo nadmuch wyciągnie ostatnie kalorie z resztek niedopalonego
      drzewa. Bardzo fajną opcją jest „rozpalanie” - wiatraczek niesamowicie pomaga
      przy tej czynności, nie trzeba przy tym otwierać żadnych przepustnic powietrza i
      pamiętać o ich późniejszym ich zamknięciu (ryzyko wyskoczenia iskier) - wyłącza
      się dopiero gdy woda w płaszczu wodnym osiągnie zadana temperaturę. Kominek ten
      ma dopalanie gazów dzięki czemu rośnie jego sprawność.
      Zaletą kominków z płaszczem wodnym jest odbiór ciepła przez wodę – dzięki temu
      możesz ustawić kominek w mniejszych pomieszczeniach niż gdyby to był kominek bez
      płaszcza bez obawy o przegrzanie pomieszczenia. Przeważnie po osiągnięciu
      zadanych standardowych temperatur (około 60 stopni) można dotykać żeliwną
      obudowę goła rękę mimo szalejącego wewnątrz żywiołu ognia ;)
      Cena kominka z szybą samoczyszczącą to 8100 zł brutto dla 18 kW.
      • Gość: allel Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: 83.168.96.* 19.10.06, 22:39
        witam, jestem wlasnie w trakcie poszukiwan kominka z plaszczem wodnym i za
        bardzo nie wiem jaka firme produkujaca taki kominki brac pod uwage.Bylbym
        wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz.Z gory dziekuje.
        • virusti Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 20.10.06, 08:46
          Mój to Turbokominek I z Makrotermu. Napisz na gazetowego maila jak chcesz
          instrukcję w pliku pdf.
          • Gość: konrad Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 13:13
            Virusti możesz mi przesłać ten t=plik pdf na mojego maila
            Konrad.jaskowski@wp.pl ??
            Serdecznie dziękuję .
            Konrad
          • Gość: Magda Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? IP: *.kwestura.agh.edu.pl 20.10.06, 14:07
            Czy mnie również mógłbyś przesłać ten plik pdf?
            Z góry dziękuję:)
            magmatys@poczta.onet.pl
          • virusti Instrukcje 20.10.06, 16:08
            Już wysłane ;)
            • larka7 Urlich 21.10.06, 11:38
              zna ktoś ta firmę?? www.urlich.com.pl
              chętnie wysłucham opinii na temat tych wkładów kominkowych z płaszczem, i
              więcej firm dla porównania jeśli ktos zna.
              chcę ogrzać kominkiem 230m kw i dodatkowo miec z niego ciepłą wodę - jaki
              wkład??
            • Gość: allel Re: Instrukcje IP: 83.168.96.* 23.10.06, 23:54
              dzięki bardzo virusti :)
        • mariobros35 Re: Czy ktoś ma kominek z płaszczem? 25.10.06, 01:27
          Gość portalu: allel napisał(a):

> witam, jestem wlasnie w trakcie poszukiwan kominka z plaszczem wodnym i za
          > bardzo nie wiem jaka firme produkujaca taki kominki brac pod uwage.Bylbym
          > wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz.Z gory dziekuje.
          Wybież byrskiego www.kominki.byrski.pl mają w cenie wkładu automatykę i
          przepustnicę powietrza sterowaną tą automatyką lepsze od turbinki makrotermu nie
          hałasuje tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka