kdzik 03.10.06, 21:33 Czy ktoś gdzieś wybudował dom wg tego proejkt z pracowni arch. Gąsiorowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: projekt Benedykt II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:55 www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/index.php Ma wszystkie elementy utrudniające w nim życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: projekt Benedykt II IP: *.tkdami.net 04.10.06, 00:53 Do mifa - jestem laikiem,ale musze przyznac ze ten projekt nawet mi sie podoba i dla mojej rodziny bylby super.Bardzo prosze,wskaz mi wszystkie elementy utrudniajace,abym na przyszlosc wiedziala na co zwrocic uwage przy wyborze projektu. Pozdrowienia i z gory dziekuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: projekt Benedykt II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 05:04 tak z zewnątrz na niego patrząc to widać: 1. bardzo rozbudowany dach trudny/kosztowny w utrzymaniu, poza tym przy budowie wydasz majątek na gąsiory... 2. poddasze - oprócz tych drzwi same okna połaciowe, będzie można nabawić się klaustrofobii w pokojach na poddaszu... UWAGA widzę jeden plus - tylko jeden komin, co bardzo lubię, chociaż jakby jeszcze był w szczycie dachu to już by było super... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: projekt Benedykt II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 05:10 popatrzyłem na rzuty z tym kominem nie wyjdzie niestety chyba zapomnieli narysować komin z kuchni i drugiej łazienki na piętrze:-( hmmm to chyba już dyskwalifikuje "twórców"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: projekt Benedykt II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 21:21 Opis Uroczy dom jednorodzinny, Kłamstwo ...Architektura domu nawiązuje do tradycyjnego polskiego dworku, w nowoczesnym ujęciu... Raczej potworka ...Balkoniki, łukowe okna, ... Przekleństwo w budowie i eksploatacji ...duże przeszklenia otwierające salon na ogród, wykusze i narożniki ścian ozdobione przyporami... ze styropianu :)) ... - wszystko to daje harmonijną estetyczną bryłę, jednocześnie reprezentacyjną i przytulną. Koszmarną ...Wnętrze domu to obszerny salon z wydzielonym miejscem na jadalnię, półotwarta kuchnia, ładny holl z wygodnymi schodami, dodatkowy pokój i zaplecze techniczne z garażem... Nie całe 4,5m. Za to hol ponad 20 m2. I wejście do kotłowni przez garaż ???? ....Na poddaszu znajdują się sypialnie dzieci z garderobami i apartament rodziców z osobną łazienką. Dodatkowo można zagospodarować strych nad garażem. Ale wcześniej trzeba ocieplić garaż od wewnątrz, albo ogrzewać :( Poza tym: Mały wiatrołap Usytuowanie łazienek i kotłowni(odległość) Schody do salonu (przekleństwo dla domowników) Ponad 70 m2 otwartej przestrzeni przy wysokości pomieszczeń 2,65 i mniej niż 3 m Męczące schody na podasze Garaż w bryle forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742 Poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=47675503&a=47808694 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=48935402&a=48999224 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=48935402&a=49118599 Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: projekt Benedykt II 05.10.06, 08:25 Oj mif jak zwykle przesadzasz ;-) - Balkoniki, łukowe okna - zgadzam się. Balkon w domu to w ogóle pomyłka, a okna prostokątne i łukowe to zachwianie równowagi. - duże przeszklenia ... - jeśli wjazd na działkę jest od północy to rozplanowanie pomieszczeń jest rewelacyjne (mało okien od północy, dużo od południa i zachodu). Podcie mona w przyszoci przerobi bez problemu na ogrd zimowy, a poki co posiedziec sobie na zewnatrz w czasie deszczu - hol ponad 20m2 ... przy otwartych pomieszczeniach nie ma to takiego dużego znaczenia, bo wszystkie pomieszczenia tworzą jedną przestrzeń. Gdyby były przedzielone drzwiami to masz rację. - wejście do kotłowni przez garaż - bardzo dobre rozwiązanie. Kotłownia nie jest pomieszczeniem, do którego chodzisz codziennie, a takie jej umieszczenie pozwala nie ogrzewać go za bardzo. Ponadto, gdy zdecydujesz się palić np tylko miałem lub drewnem, to brud nie nosi się do domu. - schodek do salonu - porażka - wiatrołap - wcale nie taki mały i najważniejsze, że przejście jest na wprost. Za to drzwi z wiatrołapu do salonu - chyba autor był po jednym głębszym - usytuowanie łazienek i kotłowni ... - przy instalacji z pompą obiegową - bez znaczenia - męczące schody na poddasze - możesz wyjaśnić? Mają spocznik w połowie, więc dla mnie są idealne. - garaż w bryle - nie wyobrażam sobie inaczej - wysokość 2.65... - mam 2.70 przy podobnej pwoierzchni i nie odczuwam żadnego dyskomfortu, ale to pewnie kwestia indywidualna. Nie lubię wysokich pomieszczeń, pustek nad salonem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ' Re: projekt Benedykt II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 17:50 - połamanie polskiego caringtona z domkiem dla zakompleksionej polskiej sierotki marysi - sracz przy ścianie zewnętrznaj, ale oczywiście ciemny ( bo okno sracza nie będzie pasowało do "pseudo-nowobogackiej fasady") - pokój dzienny jak żołądek po skręcie ... - o schody ciagle się będą potykać, ale muszą pokazać, że mają ( oczywiście z kolumnami - ciekawe, czy będą one z alabastru, gipsu, czy żelbetu ?) - przed wanną bez słupa się nie obejdzie, ale to wyjdzie potem - okiennice wspaniałe, serduszek tylko brakuje - ... - ... (...) - szkoda gadać i tracić czas na tego rodzaju gniota ! - acha, krasnali w ogrodzie brakuje i jelenia nad łóżkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: projekt Benedykt II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 22:05 rispetto napisał: > Oj mif jak zwykle przesadzasz ;-) Czyżby? > - hol ponad 20m2 ... przy otwartych pomieszczeniach nie ma to takiego dużego > znaczenia, bo wszystkie pomieszczenia tworzą jedną przestrzeń. 20m2 x 2200 = 44000 zł za... przestrzeń? :) > - wejście do kotłowni przez garaż - bardzo dobre rozwiązanie. Kotłownia nie > jest pomieszczeniem, do którego chodzisz codziennie, Zależy. Kotłownia gazowa może być sterylna, jak kuchnia. Tu się gotuje śmierdzące dania, tu robi się potrawy, które nijak nie wychodzą na płycie elektrycznej (duża bezwładność), tu robi się przetwory, tu gotuje się obiad, jak wyłączą prąd itp. A potem noś obiad przez garaż i po schodkach do jadalni :)) > pozwala nie ogrzewać go za bardzo. Ponadto, gdy zdecydujesz się palić np tylko > miałem lub drewnem, to brud nie nosi się do domu. Jakoś nie widzę pomieszczenia na węgiel. Czyżby w kanale garażowym? :) Miał pod jednym samochodem, a drewno pod drugim? A może wtym pomieszczeniu 4,37 m2? Ktoś zadbał o autka, a nie o swoją wygodę :) A, swoją drogą,wygódka na parterze jest do dupy. > - wiatrołap - wcale nie taki mały i najważniejsze, że przejście jest na wprost. Wiatrołap jest szeroki na ponad 2m. Po obu stronach są szafy/wieszaki. Po otwarciu drzwi jest niewiele miejsca, żeby pomieścić 2 osoby + gospodarz, a rozpłaszczeniu się nie ma mowy - widać. Jeszcze głupek-architekt wrysował warian otwieranych podwójnych drzwi do wewnątrz wiatrołapu. > - usytuowanie łazienek i kotłowni ... - przy instalacji z pompą obiegową - bez > znaczenia Ciągły obieg cwu wychładza ją. Można włączyć, kiedy będzie się jej używać, ale trzeba przez garaż do kotłownizasuwać :) > - męczące schody na poddasze - możesz wyjaśnić? Mają spocznik w połowie, więc > dla mnie są idealne. Ale spocznik jest na wysokości 2,4 - 2,5 m (nie chce mi się liczyć), czyli prawie na ich sczycie. > - garaż w bryle - nie wyobrażam sobie inaczej wiem. 37,5m2 x 2200 zł = 82 500 zł Tyle kosztuje ta przyjemność forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742 > pustek nad salonem itd. Podobają mi się, ale nie polecam w normalnym użytkowaniu domu - drogie i kłopotliwe przy sprzątaniu malowaniu itp. Odpowiedz Link Zgłoś