araxx 18.10.06, 12:54 Doradźcie mi proszę czym najtaniej ogrzać dom, ta decyzja jest przed nami i nie wiem na co się zdevcydować. Proszę o poradę, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wujek dobra rada Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: 195.205.152.* 18.10.06, 15:21 Najtaniej to kradzionym gazem, a tak serio to najtaniej paliwa stałe, drzewo, węgiel. Zorientuj się w kotłach z palnikiem retortowym na ekogroszek. Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: czym najtaniej ogrzewać dom 18.10.06, 21:24 Witam. Najlepiej kocioł na ecogroszek i kominek z płaszczem wodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1949mp Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: 193.109.212.* 19.10.06, 08:34 Ceny paliw ciągle się zmieniają - miałem ten sam dylemat 4 lata temu. Zaobserwowałem dziwną zasadę. Jak na rynku pojawia się jakaś nowość, to na początku paliwo jest tanie (może właściwie bardziej przystępne), jednak im więcej pojawia się odbiorców cena zaczyna wzrastać. Chodzi tutaj głównie o bezobsługowe kotłownie. Jeżeli pracujesz cały dzień poza domem i nie masz czasu na palenie w piecu czy kominku to zostaje prąd, gaz, olej, ew. pelety lub eko groszek ( te dwa ostatnie nie są jednak w 100% bezobsługowe). My zdecydowaliśmy się na olej. Dom w okolicy Wrocławia przedwojenny z 1933 roku podpiwniczony pietrowy 140m kw. ocieplony styropianem 8cm + nowe okna drewniane 1,1. Mieszkamy w 2 osoby dorosłe. Kocioł DeDietrich z zasobnikiem 130ltr wody. W zeszłym roku (lipiec 2005 do lipiec 2006) spalił 1300 litrów oleju ale było mroźnie, rok wcześniej 1100 litrów. Olej kupujemy dawkami po 500 litrów, bo to minimalna ilość bez opłaty za transport. Ostatnio kupiłem olej po 2,69zł/litr. Dla dodatkowej przyjemności postawiliśmy w salonie duzy piec kaflowy w którym palimy w wekkendy - dla przyjemności. Nie wiem czy to jest najtaniej, ale napewno jest to bezproblemowe - możemy sobie pozwolić na wyjazd na ferie w zimie bez obawy o "załatwienie" kogoś do przepalania w konwencjonalnym piecu. Skład na olej nie wymaga opłat jak za butle gazową, dozoru technicznego (też opłata)i można dowolnie dobrać pojemność zbiorników. Trochę mąci tutaj obawa o akcyzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? biogaz z własnej wielkiej obory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 09:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sid Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:23 1 wersja obsługowa: węgiel, drewno. 2 wersja bezobsługowa: gaz ziemny. co prawda 1 wersja rozwija się niesamowicie szybko i oferuje piece do 72 godzin bezobsługowe. to już coś. jedyna wada: cena ok. 6 tys. miałowiec na 24 godz 2,5 tys. prąd i olej opałowy niestety są drogie, choć nie zawsze, zależy od wielu czynników - budynek, rodzaj instalacji, okna itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoneo Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:14 mowisz to znaczy piszesz ze bezoobslugowe do 72 godzin tez tak myslalem i zalozylem taki piec na ekogroszek i moj dom ma ok 150m kw. i zasypuje go raz na ok 5 dni i nigdy nie czekam az caly sie zuzyje bo tak to pewnie i tydzien by chodzil nie wiem na jakiej zasadzie oni to podaja chyba ze ktos chce miec calym domu temp ok 25 stopni to wtedy pewnie tak u mnie jest 22 st. i mam ogrzewanie podlogowe. więc bardzo bardzo polecam piec na ekogroszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jade A co sądzicei o peletach ? IP: 217.153.99.* 21.10.06, 16:03 Jak w tytule. Właśnie musimy podjąć decyzję i kusi nas ten sposób ogrzewania. Nie chcę mieć kuchni gazowej, więc gdybyśmy nie decydowali się na ogrzewanie gazowe - to można darować sobie przyłączanie gazu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal373 Re: A co sądzicei o peletach ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:53 Witam, Na owies na owies i jesze sie dostanie doplate. Wystarczy dokupic palnik i zasisiac ze 3 ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awf Re: A co sądzicei o peletach ? IP: *.chello.pl 22.10.06, 21:33 Trociny!!!!!!!!!!!!!!! niektóre tartaki oddają za darmo. Piec jest tani ,jedyny problem to miejsce na składowanie trocin i czestotliwosc dokładania ich do pieca Odpowiedz Link Zgłoś
jerry-15 Re: czym najtaniej ogrzewać dom 23.10.06, 19:06 Rozważ pompę ciepła, może stosunkowo droga w zakupie ale relatywnie tania w eksploatacji. Można również połączyć do tego układu dwa, trzy systemy np. pompa plus kominek z płaszczem wodnym, ewentualnie solar na dachu - jest wtedy pewna niezależność - można grzać czym się chce zależnie od potrzeb, ale wszystko zależy od oczywiście od zasobności portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: *.oswiecim.sdi.tpnet.pl 05.12.06, 21:02 chcialbym jeszcze dodac do mojej pierwszej wypowiedzi podlonczylem bojler na cieplom wode 140 litrow 4 osobowa rodzina super tym sposobem zlikwidowalem dwa junkersy gazowe oszczednosci rosna dodaje ze mam instalacje starego typu grube rury strach powiedziec ile bym zaoszczedzil jak bylaby w miedzi w domu mam ciepelko woda goraca nie to co wczesniej koszt pieca 6600 zl bojler 300 zl reszta dodatkow to w sumie wynioslo wraz z robociznom 9000 zl warto bylo zainwestowac a z tego co sie dowiedzialem niektore urzedy dofinansowuja tego rodzaju inwestycje zycze trafnego wyboru janusz woj molopolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: *.oswiecim.sdi.tpnet.pl 05.12.06, 20:24 trzy miesiace temu zamontowalem w swoim domu jednorodzinnym piec mialowy z podajnikiem r e w e l a c j a nie chce nic innego tanie paliwo 130 zl za tone sypiesz mial do dozownika ito cala robota reszte nastawiasz na programatorze jedyna wada o ile mozna tak powiedziec to to ze co trzy dni musisz oproznic popielnik araz w miesiacu wyczyscic piec co trwa gora 0.5 godziny wczesniej eksplatowalem piec weglowy i gozowy dobrze ze to juz przeszlosc aszczegolnie gazowy bylbym juz bankrutem polecam tylko mialowy z podajnikiem janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal373 Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: 213.17.232.* 06.12.06, 07:14 Witam, 130zl za tone to gdzie mozna kupic tak tanio mial. Tez myslalem o czyms takim ale do tego zasobnika jak pisze w instrukcji potrzebny jest odpowiedni mial. Stad zadalem sobie pytanie gdzie ja w centrum Polski kupie taki mial. Nie posiadam tez ziemi stad nie moge opalac owsem. Z powazaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sid Re: czym najtaniej ogrzewać dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:51 dobry miał kosztuje min 300 zł/tona. za 130 to sam piach z kamieniami. może się mylę, ale sprawdzałem w kilku miastach w Polsce, więc wiem co mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej Jeżeli cię na nia stać nic tańszego nie znajdziesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 08:34 Mówie o pompie ciepła. więcej pytań prosze kierować na slej@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Jeżeli cię na nia stać nic tańszego nie znajd 06.12.06, 12:51 Nawet na tym forum znajdziesz dowody, że nie jest tak, jak mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej co masz na myśli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 15:29 Jeżeli nie będziemy liczyć osób które niewiadomo skąd kupili po zaniżonej cenie jakiś sórowiec opałowy, który po tej cenie nie jest dostępny dla przeciętnego kowalskiego, to ciężko uzyskać cene która przy pompie ciepła jest realna czyli około 10 groszy za kWh ciepła. Po za tym zauważ że jeżeli jakiś surowiec jest tani tej zimy będzie drogi następnej. przy pompie ciepła masz spokuj i niemusisz się martwić że cena twojego sórowca poszybuje wyżej niż innych. No i niemusisz go zwozić magazynować wsypywać do pieca a wygoda też ma swoją cene. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: co masz na myśli? 06.12.06, 15:52 Wspomniałeś o pompie ciepła i ją miałem na myśli. Jej "taniość" jest mocno kontrowersyjna. To jest rozwiązanie dla naprawdę bogatych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej Re: co masz na myśli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 16:19 Przyznam że jest to spory wydatek i na siłe nie ma co go montować bo rewelacja to na pewno nie jest. Jest to inwestycja długoterminowa która wraca się po latach a nie wszystkim chce się tyle czekać. Pompa ciepła jest dla klasy średniej którą stać na jej zainstalowanie przez co będą płacić mniejsze rachunki od tych których na nią nie stać. Stara dobra zasada bogaty będzie bogatszy a biedny coraz biedniejszy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: co masz na myśli? 06.12.06, 18:10 Rachunki wcale nie są na tyle mniejsze, żeby usprawiedliwiać gigantyczny koszt samej instalacji. Pompa jest zasilana prądem i zużywa go całkiem sporo. Gdyby przeliczyć trwałość instalcji, jej koszt początkowy i koszty bieżące okaże się, że jest to sposób na ogrzewanie tak samo kosztowny jak inne rozwiązania (jeśli nie droższy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej opłacalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:00 Pompa ciepła jest zależna od wielu warunków ale w większości przypadkach jest inwestycja podobna do inwestycji w obligacje skarbowe. Mniej więcej tyle samo zyskasz. Jeżeli patrzysz tylko z ekonomicznego punktu widzenia to rzeczywiście można te pieniądze mądrzej zainwestować zwłaszcza że są one zamrożone i nie da się ich wybrać przed terminem. Jest tu jednak jeszcze inwestycja w ekologie oraz wygodę i bestresowość o czym pisałem w poprzednich postach. Wiem że nie do wszystkich te argumenty trafiają i nie jest moim zamiarem nawrócić świat. Chce tylko pomóc osobą które nie chcą być jedynie konsumującymi maszynkami lecz chcą żyć świadomie dla których fakt że spalają kilka ton węgla mniej rocznie jest na tyle ważny że są gotowi zapłacić za pompę ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: opłacalność 06.12.06, 21:10 A prąd do tej pompy, to skąd niby jest? Z elektrowni wiatrowej? Porównanie z obligacjami jest nieprawdziwe, bo sprzedając obligacje masz kasę, a jak pompa kończy żywotność, to masz następną gigantyczną kasę do wydania :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej Re: opłacalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:10 dlaczego ekologiczne forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=217&w=50532492&a=53497956. Pompa ciepła działa dłużej niż czas jej wzrotu nie wszystkie elementy mają tą samą żywotność więc część można użyć ponownie. A z obligacjami to jest przykład mniej więcej tyle zaoszczędzisz na pompie ile zarobisz na obligacjach. Jeżeli to co zaoszczędzisz na pompie zainwestujesz w obligacje to gdy pompa wysiądzie okaże się że masz mniej więcej tyle co jakbyś od razu za całość kupił obligacje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: opłacalność 07.12.06, 00:03 Odwrotnie. To co zaoszczędzisz na nie kupowaniu pompy, możesz zainwestować. Nie da się zainwestować w obligacje, tego co utopiłeś w pompie ciepła ;-) Kolejna strata na pompie ciepła. Chyba nie przekonasz nikogo, aby ci za coś takiego zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej Re: opłacalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 08:42 moim zadaniem nie jest nawracanie świata. pytacie odpowiadam. Na podstawie mojej wiedzy przedstawiam mój punkt widzenia na który nie muszisz się zgadzać. Ja tu widze opłacalną inwestycje ty jej nie widzisz. Każdy ma prawo do własnego zdania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: opłacalność 07.12.06, 09:45 Wytłumaczę tak na chłopski rozum o co mi chodzi. Budujący dom w Polsce mają przeciętnie 30-40 lat. Żywotność takiej pompy to ok 20 lat. Zgadza się? Jesli nie, to prosze o poprawną waartość, ale tak wyczytałem. Koszt takiej pompy to ok. 20-30k złotych na dzień dzisiejszy. Nie wyobrażam sobie takiego wydatku na "dzień" przed emeryturą. Jeśli wyeksploatuje mi się kocioł gazowy, to nowy kupię za 5k złotych. Taką sumę jeszcze jestem w stanie zaakceptować. Nowej pompy - nie. Poza tym jak słyszę, że coś zwróci mi się za 15 lat, to od razu podchodzę do tego sceptycznie, bo nikt nie jest w stanie przewidzieć, co będzie za 15 lat. Może się zdarzyć, że za energię z pompy ciepła trzeba będzie płacić 500% podatku. Możliwe? Tak samo jak to, że gaz i ropa podrożeją 500%. "Darmową" energię ze źródeł geotermalnych w Tatrach też ktoś chce opodatkowac (lub już to zrobił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej krótko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=50532492&a=53512632 Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: co masz na myśli? 06.12.06, 18:43 Poza bardzo wysokim kosztem instalacji pompy ciepła, trzeba pamiętać o wysokiej cenie regularnego serwisu i wymiany części. Elektryczność też będzie drożała, więc twierdzenie: płacisz raz i jesteś niezależny od podwyżek cen, jest nieprawdziwe. W polskich warunkach, pompa ciepła, nie jest dla zamożnych, a dla frajerów. Inaczej mogą twierdzić tylko sprzedawcy pomp. Wyliczanie kosztu uzyskania dzięki nim ciepła tylko na podstawie kosztu prądu, jest niepoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej Dlaczego tak sądzisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:08 Możesz mi powiedzieć dlaczego uważasz że w Polsce pompa ciepła się nie opłaca? Czy znasz kogoś kto ją posiada i jest z niej niezadowolony? albo posiadasz dojście do jakiś badań wyliczeń? odpowiedź na część twoich zarzuyów jest już wcześniej dlatego ich nie komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Dlaczego tak sądzisz? 06.12.06, 20:11 Tak mam znajomych, którzy wyrzucili na to masę pieniędzy i klną. W domu zimno, a serwis drogi. Wystarczy też samemu policzyć. Pompa ciepła szybciej się rozpadnie, niż zwróci. Z pomp ciepła, zadowoleni są jedynie ich sprzedawcy. Zadowolonego nabywcy jeszcze nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziemianka Re: Dlaczego tak sądzisz? IP: *.chello.pl 06.12.06, 20:32 Do Slej: Trudno mówić, że pompa ciepła to inwestycja w ekologię, skoro do jej obsługi potrzebny jest prąd, a w Polsce prąd uzyskujemy z nadbrudniejszego możliwego źródła, czyli z węgla. Ten argument "za" pompą jest trochę chwiejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 21:52 Owszem. przeliczając ilość spalonego węgla do wytworzenia potrzebnej energii jest kilkakrotnie mniejsza niż jak byś ogrzewał dom tradycyjnymi surowcami. Po za tym w elektrowniach muszą być zastosowane wszelkiego rodzaju filtry wyłapujące zanieczyszczenia pyłowe i różnych groźnych substancji. Filtrów takich nie zainstalujesz sobie na kominie u siebie w domu. Jak widzisz zastosowanie pompy ciepła powoduje redukcje emisji między innymi CO2 o nawet 75% a niektórych substancji lub pyłów nawet o 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Dlaczego tak sądzisz? 06.12.06, 21:11 To tylko pochwalić znajomych, bo z reguły jest tak, że wstyd się przynać komuś, że utopił kilkadziesiąt tysięcy złotych w watpliwej jakości ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slej hmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 21:22 Ja znam osobiście kilka miejsc gdzie są pompy ciepła i właściciele nie żałują wręcz są zadowoleni. Przyznam że są to duże instalacje na co najmniej 500m2. Instalacje mniejsze znam tylko przez znajomych jednak też w pozytywny sposób. wiem też że nie wszędzie zainstalowanie pompy ciepła jest korzystne lub niektórzy oszczędzają np. na zmniejszeniu kolektora gruntowego i później brakuje mocy. Jedyny problem jaki wszyscy pokazują to koszt inwestycji a potem już z górki nawet opłacając serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? może byśmy jeszcze sobie podyskutowali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 06:52 np o transporcie wodnym śródlądowym... to też taki wdzięczny temat:-) Odpowiedz Link Zgłoś