Dodaj do ulubionych

tłuste plamu - farby Dulux

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.03, 17:16
Mamy pomalowane mieszkanie farbami tej firmy, od pewnego czasu zauważam, że w
miejscach gdzie w tynku są rozprowadzone kable (oświetlenie) powstają plamy.
Co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: tłuste plamu - farby Dulux IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.04.03, 20:33
      My też mamy taki problem. Mieszkanie mamy pomalowane farbami Dulux i Dekoral.
      Znajoma ma pomalowane mieszkanie farbami jeszcze innej firmy i ma taki sam
      problem.
      A może wina nie leży po stronie farb tylko np. kabli, tynku, sztuki budowlanej.
      A od kogo kupiliście mieszkanie?
      • Gość: rsad Re: tłuste plamu - farby Dulux IP: *.pbks.pl 04.04.03, 12:44
        Pewnie będzie trzeba zastosować farbę izolującą, np. remomat, remomal itp.
        Zresztą każda firma produkująca farby ma też taką farbę izolującą. Jest to
        farba ftalowa matowa. U mnie było to jedyne rozwiązanie na sufity zabrudzone
        nikotyną (mieszkanie po palaczach). Plamy od nikotyny przeżały się przez dwie
        warstwy gładzi i farbę akrylową. Po jednej warstwei farby izolującej wszystko
        znikło. Farbę izolującą można pozostawić (ta którą stosowałem była biała z
        lekko kremowym odcieniem) lub pomalować farbą akrylową (emulsyjną) w dowolnym
        kolorze.

rsad
        • Gość: Gość Re: tłuste plamu - farby Dulux IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.04.03, 12:13
          Farba izolująca ma 5 lat trwałości.
          Uważam, że należałoby wyjaśnić jaka jest przyczyna takiego zjawiska.
          • Gość: Azyl Re: tłuste plamu - farby Dulux IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.03, 12:39
            Mieszkanie jest nowe, więc nie ma mowy o plamach z nikotyny.
            Zresztą plamy pojawiają się właściwie tylko w miejscach gdzie biegną w tynku
            kable elektryczne (przynajmniej na razie). Czy można to jakoś usunąć?
            • Gość: Zenek Re: tłuste plamu - farby Dulux IP: 217.17.46.* 08.04.03, 13:15
              Tak owszem można usunąc przewody potrzeba do tego młotek i przecinak potem
              należy się zaopatrzec w świeczki. A tak na poważnie mój fachowiec przed
              malowaniem całego mieszkania gipsowanego cekolem zagruntował sciany unigruntem
              aby uniknąc takich przykrych sytuacji. Po gruntowaniu specjalnym preparatem
              ściana jest mniej chłonna łatwiej się maluje i nic nie przebija . JA malowałem
              farbami akrylowymi dekoral i jak na razie jestem zadowolony , dobre krycie ,
              dobra wydajność , ciekawa gama kolorów i przystępna cena.
              pozdrawiam
              • Gość: Gość Re: tłuste plamu - farby Dulux IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.04.03, 16:58
                To nie jest kwestia sposobu malowania. Są to wady budowlane a jakie to się
                okaze.
                Obecnie robimy ekspertyzy.
                My też malowaliśmy dekoralem i plamy wychodzą (właśnie tam gdzie są
                poprowadzone kable elektryczne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka