Dodaj do ulubionych

dwa pytania a propos poddasza

IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.11.06, 23:28
pytanie nr.1 : ile centymetrów waty musi byc na dachu by ciepło mi nie
uciekało i w srodku było ciepło?? czy 20 cm grubości wystarczy??

nr.2 powieszchnia poddasza to 70 m2 ( 40 użytkowej). jest to jeden duzy pokój.
ile musze dać kaloryferów?? wiem że są rózne wielkości wiec dwa dłuższe czy np
4 mniejsze??

z góry dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: dwa pytania a propos poddasza IP: *.acn.waw.pl 16.11.06, 21:22
      posłuchaj mamy podobne mieskznaie.Mąz kładzie 20 cm wełny, powinno starczyć,
      najpierw 15 cm, a pózniej 5 cm.
      wiesz co słyszałam ze lepiej dac dwa mniejsze niż jeden duży, bo więcej ciepła
      z dwóch. Podobno na 12m2 jest grzejnik 500 coś tkaiego nie znam się do końca na
      oznaczeniach, więc jakieś 4 grzejniki. posatram się napisac więcej , podaj
      numer gg.śkąd jestes?
    • magdajeden Re: dwa pytania a propos poddasza 16.11.06, 21:27
      Gość portalu: bendżi napisał(a):

> pytanie nr.1 : ile centymetrów waty musi byc na dachu by ciepło mi nie
      > uciekało i w srodku było ciepło?? czy 20 cm grubości wystarczy??

to zależy od rodzaju wełny, wiec napisz, jaką welnę chcesz położyc i wtedy
      bedzie mozna odpowiedziec ci czy 20 cm to akurat, za dużo czy za mało.

> nr.2 powieszchnia poddasza to 70 m2 ( 40 użytkowej). jest to jeden duzy pokój.
      > ile musze dać kaloryferów?? wiem że są rózne wielkości wiec dwa dłuższe czy np
      > 4 mniejsze??

to sie oblicza w zaleznosci od parametrów grzejników a niekoniecznie od ich
      wielkosci.

>
      > z góry dziekuje i pozdrawiam

obawiam sie, ze powinieneś pogadać z fachowcem, który bedzie ci to robił
      • Gość: bendżi Re: dwa pytania a propos poddasza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.11.06, 22:40
        sprawa wygląda nastepująco: jeden z fachowców polecił mi folie POLYNUM która
        zastępuje kilkanaście centymetrów waty plus 25 wełny mineralnej.z kolei
        fachowiec który mi ociepla dach sugeruje, by w wypadku kiedy daje tą folie,
        położyć jedynie 15 cm wełny.mówi że dołożenie tych 10 cm nic nie da, w sensie
        ocieplenia, a narazi na dodatkowe koszty. co o tym sadzicie?? macie jakieś
        doświadczenie z tą folią?? oczywiscie chcemy mieszkać na poddaszu wiec zależy
        nam na tym by było ciepło.nie bedzie to "jedynie" strych gdzie bedziemy trzymać
        klamoty ;)

kolejna sprawa to sufit.czy zakładać?? mojej połowicy bardzo zależy na tym by
        pozostawić taki strzelisty pokój i nie zakładać sufitu.rzeczywiście pieknie to
        wygląda bo w najwyższym punkcie odległość od podłogi wynosi 3,5 metra. Jednak
        musze myśleć równiesz o perspetywie ogrzania tego poddasza- bedzie to nasza
        sypialnia wiec musi być ciepło.zastanawiam sie czy nie dać jednak sufitu na
        wysokości 2m. to mimo wszystko 1,5 metra mniej do ogrzania na długości 7
        metrów.jak sądzicie?? czy dużo wiecej zapłace za ogrzanie całego poddasza bez
        sufitu??wrażenia estetyczne są nie do wycenienia wiec kilka złotych wiecej
        jestem w stanie "poświecic" ;) ale jesli to duzo wieksze koszty to może warto
        założyć sufit. można to jakoś wyliczyc??

pozdrawiam
        • Gość: ? a nie można by po prostu tak normalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:36
          zrobić jak jest w projekcie ????
          • Gość: bendżi Re: a nie można by po prostu tak normalnie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.11.06, 16:02
            niestety projekt zakłada 12 cm waty i nic wiecej bo miało to być poddasze
            użytkowe a to stanowczo za mało jak na miejsce gdzie mamy spać. za link
            dziekuje;) poczytam uważnie;) pozdrawiam
      • Gość: maax Re: dwa pytania a propos poddasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:57
        magdajeden napisała:

> to zależy od rodzaju wełny, wiec napisz, jaką welnę chcesz położyc i wtedy
        > bedzie mozna odpowiedziec ci czy 20 cm to akurat, za dużo czy za mało.

Pani Magdo. 20 cm wełny to grubość wystarczająca, bez względu na rodzaj wełny.
        Poza tym widzi Pani jakąś zasadniczą różnicę, dotyczącą oporu cieplnego
        pomiędzy poszczególnymi rodzajami wełny ?
    • kornellloo Re: dwa pytania a propos poddasza 21.11.06, 19:20
      a w sprawie foli POLYNUM i sufitu możecie coś podpowiedzieć?? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka