Dodaj do ulubionych

Projekt indywidualny

16.11.06, 10:24
Ile kosztuje wykonanie projektu na zamówienie? Dom na planie prostokąta, z
gankiem, ma mieć ok. 80-90 mkw na parterze plus poddasze użytkowe, powstanie z
bali, najprawdopodobniej będzie to przeniesiona stara chałupa z adaptacjami.
Wiem, że ten temat pojawia się średnio trzy razy w miesiącu, ale większość
postów pochodzi od ludzi z wielkich miast. Nie znależliśmy niczego, co by nam
odpowiadało, bo jak z zewnątrz wygląda tak, jak ma być, to z kolei wnętrze
jest nie do przyjęcia i odwrotnie. Ile kosztuje projekt indywidualny w biurach
projektowych poza Warszawą, Krakowem, czy Poznaniem, podejrzewam że będą
różnice w cenach? Mamy bardzo konkretną wizję tego, co chcemy, poza tym jest
ona szczegółowo rozrysowana (może nie profesjonalnie, ale też nie jest to
amatorszczyzna) także architekt nie miałby tak na prawdę zbyt wiele pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: drmg Re: Projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 13:51
      grey_wolf napisał:
      ... nie jest to amatorszczyzna) także architekt nie miałby tak na prawdę zbyt
      wiele pracy.

Twoim zdaniem ile zatem czasu zajmie mu wykonanie projekt(ów) ?
      + konstruktorowi + ...
      Tak mniej więcej ?
      • Gość: Ziemianka Re: Projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 16:39
        Ja tez mialam bardzo dokladnie przemyslany projekt - nawet go narysowalismy w
        AutoCadzie. A mimo to, architekt, który go dla nas mial zrobic, musial wszystko
        rysowac od poczatku. Nie mowiac o tym, ze dzieki jego swiezemu spojrzeniu, wiele
        rzeczy pozmienialismy.
        Zatem:
        1. Co architekt, to architekt.
        2. Moze okazac sie, ze pracy bedzie mial tyle samo, albo prawie tyle samo.
        • grey_wolf Re: Projekt indywidualny 16.11.06, 17:42
          > 1. Co architekt, to architekt.
          > 2. Moze okazac sie, ze pracy bedzie mial tyle samo, albo prawie tyle samo.

OK. W porządku, będzie musiał się postarać, nie o to pytałem. Istotą problemu są
          ceny projektów indywidualnych powstających w pracowniach z poza wielkich miast.
          Jaki jest koszt i co dokładnie się na niego składa?
          • Gość: mif Re: Projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 18:16
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=51393661&a=52009629
            Zawsze jest manewr ustawienia budowy i kosztów :)
    • leechu84 Re: Projekt indywidualny 25.04.15, 22:02
      wiele zależy od regionu. Ja budowałem się w łódzkim. Skorzystanie z biura projektowego w Łodzi było ewidentnie za drogie dlatego wybrałem inne z Bełchatowa. Nawet doliczając dojazdy łącznie się opłaciło. a w tym biurze projektowym pracują fajni architekci
    • drogimex Re: Projekt indywidualny 06.05.15, 22:02
      Osobiście polecam większości osób wybór projektu indywidualnego. Polecam stronce zbudujmydom.pl/index.php?page=projekt-domu-indywidualny-czy-adaptacja-gotowego gdzie ciekawie opisano, dlaczego taki projekt jest dużo lepszy od "gotowca".
      Jego cena fakt, jest wyższa, czasami nawet ponad 10-15 tys. zł. Jednakże mamy większą swobodę i przede wszystkim wybór co do rozwiązań konstrukcyjnych, materiałowych itp. Jest to istotne, gdyż w praktyce architekci niechętnie robią zmiany materiałowe w gotowcach, gdyż wymaga to często dużo pracy rysunkowej, za którą najczęściej ludzie nie chcą odpowiednio zapłacić.
      Inaczej jest w projekcie indywidualnym gdzie i tak wszystko powstaje "od zera".
      Takie konsultacje z architektem umożliwiają dobór optymalnych dla nas rozwiązań, co może przełożyć się na oszczędności na budowie. Pamiętaj, że projekty gotowe często są dość mocno przewymiarowane, czego możemy uniknąć przy projekcie indywidualnym (ale oczywiście wszystko zależy od podejścia architekta).
      Dodatkowo masz pełną swobodę lokalizacji wszystkich pomieszczeń, schodów itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka