Dodaj do ulubionych

czy dam rade polozyc plytki w lazience

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 22:55
mam nowe mieszkanie, pionowe sciany , poziome podlogi ( wylewki) zamontowalem
spluczke podtynkowa, obudowalem ja PGK, zagruntowalem, uszczelnilem wszystko
folia w plynie. zostaly plytki do polozenia, wszyscy mi odradzaja ze to wielka
sztuka ( plytki scienne sa ~60*30. Jak uwazacie? podlogi juz kladlem i
calkiem calkiem wyszlo, scian sie boje, ale jak mam zaplacic "fachowcowi" 60
zl/m2 to bede musial pasa zacisnąć, a najgorsze jest to ze wszyscy ktorych
znajomi polecili, albo maja grafik do marca, albo sa w UK a jak nie tam to w
Szwecji. Co uwazacie , czy ktos klad sam plytki pierwszy raz i wyszlo jako
tako? poradzcie , czy lepiej szukac fachowca?
Obserwuj wątek
    • agamuza Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience 24.11.06, 15:53
      Mysle, że skoro to ma byc na lata, a nie na rok to chyba lepiej zaplacic komus,
      kto to zrobi profesjonalnie. Pomysl - cos ci nie wyjdzie, bedziesz musial robic
      od nowa.
      Wlasnie z UK wrocil moj glazurnik - szczegoly, ew. foto mojej lazienki i kuchni
      oraz kontakt na priv.
    • Gość: krzys Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.11.06, 19:47
      nie wszystkie plytki dotniesz reczna maszyna,bedziesz musial kupic profesjonalny
      sprzet,czy to sie oplaci?
      • arek1203b Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience 24.11.06, 20:15
        witam ,prosze o kontakt tel. 501770911 najlepiej w sobote lub niedziele (nie
        wezme 60,0)
    • Gość: klientka Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 21:52
      Janku..., człowieku..., A KTO OD CIEBIE CHCE 60 zł ZA METR GLAZURY???!!! Do 35
      zł spokojnie można znaleźć nawet w W-wce, i to solidnie i ładnie. Bez
      przegięć...
    • chp1955 Sam kładłam 24.11.06, 22:47
      Jestem kobietą i sobie sama poradziłam z kładzeniem płytek na ściane w kuchni.
      Zabrało to dużo czasu, bo jestem dokładna, a efekt był rewelacyjny! Nikt nie
      chciał uwieżyć, że nie fachowiec, a baba to robiła.
    • Gość: janek Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:58
      dzieki za rady , wiekszosc moich znajomych odradzala mi kladzenia plytek samemu,
      wiec dzis umowielem sie fachowcem ktory kladzie plytki dla jednego z wiekszych
      sklepow w szczecinie, no i co ? godzina 18 nie ma gosica , 18.10 nie ma , 18 30
      nie ma , coz widac ze teraz tak jak nascie lat temu trzeba chodzic i prosic
      fachowca zeby przyszedl, zechcial popatrzec, obiadek podac, wodeczki polac, moze
      zrobi. Wiec moi drodzy poradniki i robcie sami , szzegolnie ci ktorzy lubia cos
      porobic, bo czekac i prosic takich co nawet nie zadzwonia ze nie przyjada to ja
      mam dosc. nie wiem czy to szczecin taki marny , bo maja blisko zeby pryskac na
      roboty, czy to promem przez baltyk czy do niemiaszkow pare kilometrow ale w
      glowie sie im poprzewracalo , a tak jak to budowlancy nie byli slwoni tak nie
      sa. Tak jak to sie mowilo , trafic budowlanca co nie pije ... heheheh , no nic
      , dzis dzien na straty , jutro sie zabieram ;) trzyamjcie kciuki. Jak mi dobrze
      pojdzie to moze sam zaczne dorabiac jak jest taki deficyt, tylko ze to nie jest
      taka sama frajda jak zrobic cos dla siebie. no nic , pozdrawiam wszsytkich
      majstrkowiczow
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.versanet.de 25.11.06, 22:53
        po piwerwsze zrob sobie pozioma linie na wysokosci oczu wkolo lazienki,
        najlepiej laserowa waga ktora sie kreci albo poziomica.
        po drugie kup klej "flex" i fuge "flex" najlepiej w podobnym kolorze do
        plytek(troche zakryje twoja fuszerke)
        po trzecie od tej lini kladz w dol, oblicz tak zeby nie miec skrawkow 1 cm po
        bokach.
        najpozniej przy kurkach i kontaktach bedziesz musial uzyc szlifierki katowej i
        wtedy mi powiesz po ilu plytkach udalo ci sie wyciac dziurke :)
        po piate, zeby nie miec zabarwien na fugach typo jasne ciemne daj klejowi pare
        dni pooddychac i potem fuguj, fuguj dobrze, czyli po nalozeniu raz przejedz
        gabka i po 10 min drugi raz, fuga musi byc glebiej niz plytka, musisz widziec
        dokladnie kanty plytki.
        zalecam fugi szerokosci 2-3mm max.(osobiscie robie 1-2mm)
        powierzchnie poziome wyloz kamieniem naturalnym jak marmur granit, ladnie
        ygladaja szyny ze szlachtnej stali.
        kleju naciagaj 1 m², trzymajac zawsze pod jednym katem blichowke zeby nie robic
        dziur , kladz schodkami , jesli musiales cos ciac i klej lekko podeschl
        (dotykasz lekko palcem i jesli na palcu nie ma kleju to juz podeschl) to
        wystarczy posmarowac bardzo cieniutka klejem plytke i przylozyc albo na nowo
        naciagnac klej.
        itd itd itd, acha i scinek nie robi sie na koncu :)
        nie chce mi sie wymieniac wszystkich szczegolow, ale jak widzisz jest duzo
        rzeczy ktore trzeba wiedziec.
        • Gość: fachman Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: 193.71.161.* 25.11.06, 23:13
          Tomku dobrze radzisz , ale dlaczego ma kłaśc od wysokości oczu w dół????

ja np klade od drugiej rajki/rzad/ od dołu i jade w góre a ta od dołu kłade
          na końcu . i jeszcze jedna sprawa : czy te płytki sa rektyfikowane/tzn. boki
          sa ciete na "ostro" /??????bo jak tak to jest naprawde precyzyjna praca i
          musisz bardzo sie starać!!!!
          • Gość: Tomek-Dortmund Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.versanet.de 25.11.06, 23:26
            fachman, ja tak klade bo "od pozimou oczu" na ta plytke mozesz potem przykleic
            border ktory wlasnie ma byc na tej wysokosci no i mam na wysokosci oczu piekna
            prosto linie pozioma co odrazu widac. oczywiscie musi byc dobra konzystencja
            kleju zeby plytki ci nie zjezdzaly.
            Acha na koniec Janku, musisz dac silikon w rogach, bo sciany dzielne od nosnych
            sie inaczej "ruszaja" badz sa z innych materialow( GK dotyka sciany tynkowanej),
            a silikonoanie wbrew pozorom nie jest latwe. Ja to robie tak: sucha szmatka
            (recznikiem) przecieram miejsce fugi, potem daje 2 razy wiecej silikonu niz
            potrzebuje, potem takim rozpryskiwaczem do kwiatow albo pedzelkiem pokrywam
            silikon roztworem z wody i plynu do mycia naczyn po czym sciagam fuge np "fugen
            ass" albo innym, potem maczam palec w plynie do mycia naczyn i gladze nim fuge
            lekko. Fuga silikonowa ma byc tylko troszke ciemniejsza od plytek i fug.
            Fachman a ty czemu kladziesz od dolu do gory plytki?
            • Gość: fachman Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: 193.71.161.* 26.11.06, 00:07
              Tomku. Kłade od dołu bo mam wieksza kontrole nad poziomem /krzyzyki i kliny/
              tak sie nauczyłem i jak narazie mi to wychodzi bardzo dobrze, dla gościa co
              kładzie plytki pierwszy raz to chyba ta metoda bedzie łatwiejsza, tak myślę.
              A co do silikonu to twa metode podpatrzyłem kiedyś u gościa co wiele lat
              pracował za odrą !!! jak sobie przypomne te taśmy i inne metody na silikon
              to aż mnie dreszcze przechodzą , a i nie może też gość zapomnieć aby silikon
              równiotko z tubu wyciskać !!!!
              ps. wracam do polski bo nastał tan czas że fachowców juz nie ma w kraju!!!!
    • Gość: as80 Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:32
      no i pamiętaj o szlifowaniu kantów płytek na obudowie spłuczki, bo tandetnie
      wyglądają te plastikowe listwy wykończeniowe :)
      ile m2 masz do połozenia??
      pilnuj poziomu bo jak pokleisz dookoła łazienke to możesz sie minąć z fugami w
      narożnikach :)
      powodzenia
      a na fachowców to naprawde trzeba czekać:) sie człowiek nierozerwie
      • Gość: as80 Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:36
        i wymierz sobie tak ściane aby ci przy suficie cała kafla wyszła, jeśli masz
        krzywy sufit to musisz zrobić podwieszany bo inaczej strasznie to efekt zepsuje
        • Gość: Tomek-Dortmund Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.versanet.de 25.11.06, 23:56
          as80, cala nie musi byc ale wazne zeby nie bylo przy suficie skrawku 3 cm,
          obnizanie sufity to chyba za duze koszty dodatkowe.
          zreszta do sufity plytki robia z lazienki chlodnie u rzeznika, proponuje takie cos:
          images2.fotosik.pl/264/e4aa7f379cbb6791med.jpg
          tu widzisz tez powierzchnie poziome z marmuru, tanio a ile uroku dodaje :)
          • Gość: as80 Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:49
            fotka robi wrażenie "szpitalnej" :),
            właśnie, chodzi o ten skrawek, a jeśli janek sam se kładzie kafle to właśnie
            oszczedza te 60 zł na każdym m2, wiec na sufit podwieszany to sobie naskrobie:)
            jak robić to porządnie:)
    • Gość: gość55 Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.magma-net.pl 26.11.06, 09:49
      mam pytanie do fachowców, co zrobić z dolnym krawężnikiem w łazience,który jest
      naokoło ścian o wysokości ok.7cm i grubości od 2 do 3cm,teżchcę sam położyć
      kafle tylko nie chcę spieprzyć
      • Gość: skalmen Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.dolsat.pl 26.11.06, 10:13
        skuj to
    • Gość: janek Re: czy dam rade polozyc plytki w lazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 14:44
      wlasnie , wlasnie jak to jest z tym szlifowaniem pod katem 45stopni zeby
      obudowac geberita, pare osob mi odradzalo ze ma bardzo slaba wytrzymalosc i np
      prog od wneki prysznicowej to na bank listwami trzeba zrobic, ale spluczka
      wyglagalaby lepiej z elegancka fuga. Rozumiem ze tnie sie maszynka pod katem 45
      a pozniej szlifuje kamieniem, ale jak jest z wytrzymaloscia?? co do miejsca
      startu bede zaczynal od drugiego rzedu, przekonano mnie ze tak bedzie latwiej ,
      o teorii zaczynania na wysokosci oczu pierwzy raz slysze, ale wydaje mi sie ze
      latwiej bedzie oprzec plytki na listwie i isc w gore niz bawic sie w dol , gdzie
      duza role gedize odgrywala przyczepnosc kleju. aa lazienka 3,5 m2 , na sciane
      glazura retyfikowana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka