Dodaj do ulubionych

Okablowanie domu

25.11.06, 21:35
Kupiliśmy dom w stanie surowym zamkniętym - jest idealny, no ale roboty przed
nami huk! Zanim zaczniemy go wykańczać trzeba pomyśleć o instalacjach. O ile w
kwestii hydrauliki czy elektryki doradzą nam pewnie nasi ojcowie, o tyle w
kwestii telefonu, telewizji i internetu to raczej nie.

Stąd pytanie. Czy już na tym etapie powinno się myśleć o providerze tych
wszystkich usług, czy nie ma to wpływu na okablowanie? Czy mieszkając w
wolnostojacym domu, ale w cywilizowanej okolicy jesteśmy skazani na TP SA czy
są jakieś inne opcje (wiem ,że konkrety zależą od danego miejsca, ale pytam
ogólnie)? Krótko mówiąc czy są firmy, które dostarczją wszystkie te usługi np.
drogą radiową czy satelitarną, czy mieszkając w domu wszystko trzeba zamawiać
oddzielnie? Wolelibyśmy nie przepłącać podpisując osobne umowy z np. TPSA i
Cyfrą.

Przepraszam, jeśli moje pytanie świadczy o głębokiej ignorancji, ale jak dotąd
mieszkałam tylko w bloku więc te kwestie mnie nie dotyczyły (telefon z TPSY od
zawse, osiedlowa kablówka i osiedlowy provider internetu). A teraz co?

Chodzi mi zarówno o rady w kwestii kładzenia instalacji jak i sugestie
odnośnie ekonomicznego rozwiązania kwestii telekomunikacyjnych.

Przez wyszukiwarkę niestety nic nie udało mi się znaleźć. Z góry dziękuję za
rady!
Obserwuj wątek
    • Gość: poll Re: Okablowanie domu IP: *.crowley.pl 27.11.06, 08:54
      powinniście wszystkie instalacje umieścić pod tynkiem i wybrać jakiś punkt w
      domu gdzie będą się one schodziły. Niewyobrażam sobie tależa od tv w salonie.
      Ja wszystkie instalacje niskoprądowe wyciądnąłem na strych tzn tv, tel,
      internet, alarm. do tego kazda z tych instalacji ma wyprowadzony 1 przewód do
      pomieszczenia, z którego mozna wejść pod ziemię na wypadek, gdybym zdecydował
      się na przyłącza kablowe. pozatym jeżeli chodzi o przekaz radiowy to jest on
      bardziej zawodny - łatwie go zakłucić. tak jest w przypadku telefonów radiowych
      jak i np systemu alarmowego. w tym drugim należy pamiętać, że czujniki radiowe
      potrzebują zasilania i występuje konieczność wymiany baterii. jeszcze jednym
      ważnym elementem jest cena urządzeń przekazujących informacje drogą radiową
      która jest 3 a nawet 4 krotnie wyższa.
      • jan-w Re: Okablowanie domu 27.11.06, 10:45
        Też tak uważam. Zainstaluj okablowanie strukturalne. Z jednej szafy (u mnie w
        piwnicy) przeciągnij kable 8 żyłowe (do komputerów i telefonów). Do telefonów
        trzeba będzie wtedy tylko dorobić kabelki przejściówki. Także kable
        koncentryczne do RTV. W stanie surowym, to praktycznie tylko koszt kabli, gdyż
        układasz je na podłodze i tylko mocujesz do ściany. Warto zrobić ich naprawdę
        dużo, aby potem nie kuć ścian. Wszelkie połączenia i zmiany, robisz wtedy w
        jednej szafce, zamiast kuć i ciągnąć kable wierzchem. To samo z kablami do
        systemu alarmowego.
    • rispetto Re: Okablowanie domu 27.11.06, 13:50
      Mocno przemyśl sprawę tego okablowania strukturalnego. Na pewno warto założyć
      dobrą i przemyślaną instalację antenową RTV (na stronie www.dipol.pl znajdziesz
      coś na ten temat). Moim zdaniem nie warto układać kabli do sieci komputerowej i
      telefonicznej. Położyłem u siebie kilkaset metrów skrętki i ani razu z tego nei
      skorzystałem. Internet mam bezprzewodowy, podobnie telefon. Wyprowadź tylko
      odpowiednie połączenia na zewnątrz, żeby można było podłaczyć się do providera,
      a z reszty sugeruję zrezygnować.
      Na pewno warto dobrze przemyśleć i zastosować jak najwięcej okablowania jeśli
      chodzi o system alarmowy. Nawet jesli nie chcesz go teraz instalować w całości,
      to połóż kable wszędzie, gdzie się da. Przemyśl takie rozwiązania jak
      sterowanie światłem w domu pod nieobecność domowników, wyłączanie pompy
      obiegowej, sterowanie roletami itd. Wszystkiem tym da się sterować za pomocą
      centralki alarmowej, ale potrzebne są do tego kable.

Nie jesteś skazana na TPSA jeśli chodzi zarówno o telefon, jak i dostęp do
      internetu, ale o wszystko trzeba będzie zadbać samemu.
      • jan-w Re: Okablowanie domu 27.11.06, 18:20
        Do drewnianego domu poza miastem, wi-fi może być odpowiednie. W mieście przy
        dużym domu z konstrukcją żelazobetonową, jest zbyt zawodne. Zwłaszcza że router
        bezprzewodowy, to kolejna metoda dla włamywaczy do twojego komputera. Ułożyłem
        za grosze sieć komputerowo/telefoniczną i bardzo mi się to przydało. A że
        strukturalne, a nie od gniazdka, do gniazdka to chyba oczywiste.
        • rispetto Re: Okablowanie domu 27.11.06, 18:42
          Spędziłem kilka miesięcy, zeby zaplanować gdzie będą gniazdka telefoniczne i
          komputerowe i po dwóch latach mieszkania okazało się, że połowa jest mniej lub
          bardziej nie tam, gdzie potrzeba, więc pożytek z nich żaden zważywszy, że nei
          cierpię kabli na wierzchu (a musiałoby tak być, gdybym miał "kablowy"
          internet). Absolutnie nie zgadzam się z tą zawodnośćią wifi. Mam dom murowany i
          wszystko działa jak najlepiej.
          • jan-w Re: Okablowanie domu 03.12.06, 21:05
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=53305877
    • Gość: mif Re: Okablowanie domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 21:22
      Postęp jest tak szybki, że co byś nie zaplanował (neostrada, cyfra) mogą być
      przestarzałe, jak zamieszkasz.
      Pociągnij kable, jak najwięcej, zwłaszcza salon i gabinet, chociaż w
      sypialniach też ogląda się tv w łóżeczku. Muszą się spotkać w jednym miejscu,
      powiedzmy na strychu, przy kominie. Tam będzie rozdzielnia na listwie. Do tej
      listwy muszą dojść kable z miejsca przewidywanej anteny satelitarnej i anten
      tv. Do listwy muszą dojść kable telefoniczne (6-8 żył). Nie zapomnij o kablach
      videodomofonu, zamla przy furtce i sterowanie bramą wjazdową (parter i
      poddasze). Instalacja alarmowa z własnym zasilaniem. Instalacja awaryjna )
      agregat), zasilająca piec i oświetlenie przynajmniej jednego pokoju.
      To są kabelki do wykorzystania lub nie, ale taniej wyjdzie położyć je niż potem
      pruć ściany.
    • koma24 Re: Okablowanie domu 04.12.06, 23:11
      Moim zdaniem wszystko co się robi nie powinno być dziełem przypadku .Zarówno
      instalacje elektryczne jak i sanitarne i wszystkie inne powinny być dobrze
      przemyślane .Sposobów na położenie samej instalacji tylko elektrycznej jest co
      najmniej kilka ,podobnie jest z innymi .Odradzam samowolki z dziedziny
      alarmów ,TV nawet jak sknocicie to wielkiej straty nie będzie.Moja rada jest
      taka :jeżeli chcecie przypomnieć sobie czasy PRL-u zapytajcie o to rodziców ,a
      jeżeli chcecie zainwestować w przyszłość gorąco zachęcam do konsultacji i
      współpracy z firmami specjalistycznymi.
    • zenon.kaminski Re: Okablowanie domu 27.01.07, 17:23
      Witam!
      Jestem w trakcie kończenia budowy bliźniaka, chciałem dowiedzieć się na forum
      czy miał ktoś już do czynienia z firmą DigTel z Zabrza, polecają mi ją znajomi,
      jednak chciałem zasięgnąć języka. Byłbym wdzięczny za informacje jak sprawują
      się instalacje alarmowe i telewizyjne wykonane przez tę firmę.
      Z góry dziękuje Zenon.K

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka