-
Witam, robiłam dzisiaj kotlety mielone i jak zwykle mi za bardzo nie smakowały. Nie wiem co robię żle. Po prostu wychodzą twardawe, wypływa z nich jakaś woda.Kupuję mięso mielone, gotowe na wagę, może to przez to, mięso jest dosyć chude - wieprzowe, a nieraz wieprzowo- wołowe.Dodałam do nich jedną namoczoną w wodzie bułkę, którą odcisnęłam przed dodaniem do mięsa,do tego żółtko bez białka, pokrojona cebulka i oczywiście przyprawy.Wyrabiałam dosyć długo i smażyłam obtoczone w bułce tartej.
Wy...
-
solone kotlety mielone!!!! jak odsolić
-
ile średniej wielkości kotletów mielonych wyjdzie z jednego kilograma mięsa? Zakładając oczywiście dodatek jakiejś bułeczki...
Będę produkować hurtowo i muszę wiedzieć, ile mięsa kupić.
Z góry dziękuję.
-
Śląskiego karminadla ?
-
przesolone kotlety mielone!!!! jak odsolić
-
Proponuje zamiast namoczonej bułki dodać bułki tartej - kotlety są wtedy
bardziej "chrupkie" i nie pecznieją na patelni, pychotka...
-
czy mrozić surowe czy usmażone?
-
Zrobilam wczoraj kotlety mielone, nie pierwszy raz zreszta, ale pierwszy raz
cos takiego mi sie przytrafilo.
Kotlety na patelni zaczeły sie "rozpuszczać", cos z nich wyciekalo i palilo
sie w goracym tluszczu, na dokladke popekaly. Słyszalam kiedys
okreslenie "rozkwitly", bardzo pasuje do tych moich.
Na kilo miesa dodalam 2 jajka, 2 cebule, 2 kajzerki.
Czy to wina miesa, czy ja zle cos namieszalam, a moze temperatura tluszczu
zbyt mala? Zdarzylo wam sie cos takiego?
-
Dzis zrobilam po raz kolejny kotlety mielone i po raz kolejny mi nie
wyszly,tzn: zawsze sa niedosmazone(troche surowe) w srodku.Co robie
nie tak? Najpierw smaze z 1 strony,a potem odwracam na 2 i
zmniejszam ogien. Czy mozliwe,ze moje kotlety sa za duze,za grube?
Prosze pomozcie,bo zaczynam sie zrazac...:(
-
Kurczę, zawsze wychodzą mi zbite, twardawe i ogólnie niezbyt
smaczne. Robię z dobrego mięsa (karkówka), żeby nie były suche,
dodaję smażoną cebulkę, ale to nie to. Marzą mi się takie
pulchniutkie, mięciutkie... Może problemem jest to, że do środka
dosypuję kaszy manny a nie daję moczonej bułki? Jajka daję w
proporcji 1 sztuka na 25 dkg mięsa. Co robię źle? Pomóżcie.
-
Mam pytanie ,a słyszałam ,że tutaj znajde odpowiedź.Jak zrobić dobre kotlety
mielone?Moje zawsze są jakies nie tego,np spalone a w środku surowe,albo
takie jakies niedobre.Jaki jest sekret kotletow mielonych?Dzieki za odpowiedź
-
przygotować mięso jak na zwykłe kotlety mielone, umyte pieczarki zetrzeć na
tarce jarzynowej, wrzucić na patelnię i przysmażyć, dodać łyżkę masła i
drobno posiekaną cebulkę, wszystko smażyć na złoty kolor, dodać do smaku soli
lub jarzynki.Z masy mięsnej formować na ręku placek tak aby włożyc do środka
farsz pieczarkowy, dokładnie skleić i uformować kotlet, posypać tartą bułką i
smażyć na gorącym oleju. Smacznego....
-
Proste i smaczne.
Pięknie proszę ;-)
-
dlaczego kotlety mielone z mięsa drobiowego, które robię, są takie twarde, a
nie takie miękkie i "rozlatujące" się?? Jak myslicie? Czy za dużo jajka? Czy
za mocno wyrabiam mięso? Choć ostatnio nie mieszam tak mocno tego mięsa? Czy
mięso za mocno mielę? Dodam, ze produkuję te kotlety (a
najczęściej sa to pulpety w róźnych sosach)dla mojego dziecka, które prefeuje
drugie dania, a nie ma jeszcze tylu zębów, zeby gryżc mięsa w kawałkach, więc
kotelty mielone sa najbardzie wskazane, no...
-
Co zrobiłam nie tak? Cała patelnia kotletów mielonych się poprzyklejała do
patelni a następnie mięso się rozpadło :(.
Wymyśliłam, że zrobię z tego sos boloński... i dodałam koncentrat i bazylię...
Ale bułka z kotletów namiękła i srobiła się okropna breia...
Czy da się to jeszcze uratować? Co dodać ew. z czym podać ten sos z kotletów
mielonych ;)
Do pozostałej części nie usmażonego mięsa dodałam bułki tartej i trochę
się "związało". Mam nadzieję, że kolejna partia wyjdzie normalna....
-
Kochani pomóżcie i rzućcie jakieś sprawdzone pomysły. Czym ewentualnie można
zastąpić bułkę w kotletach mielonych. Chodzi o coś niewęglowodanowego -
cukrzyca ciążowa mi się trafiła, a smaka na mielone (lub klopsiki) mam
okrutnego. Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
-
Zawsze robiłąm z wieprzowo-wołowego, ale....
Wczoraj kupiłam mielone wołowe na coś zupełnie innego, a dzisiaj...dzisiaj się okazało, że mam ochotę na kotlety mielone? Wyjdą dobre czy nie?
-
Ciągle mi wychodza twarde kotlety mielone. Co robię nie tak ??
Moje proporcje:
70 dkg mielonego od szynki
30 dkg mielonej cielęciny
1 jajko
1 kajzerka namoczona
cebula podsmazona
sól, pieprz troche majeranku.
I wychodza twarde dlaczego ???Ktos może poda sposób na miękkie kotlety??
Z góry pięknie dziekuję!
-
Wyjdą??
Czy można dodać coś w zamian, żeby nie były zbite??
Rozmroziłam pół kilo mielonego mięsa na kilka kotletów, a dziś stwierdziłam,
że nie mam żadnej suchej bułki do namoczenia w rozciapania z mięsem...
Bez bułki nie będą za twarde??? Może dodać np. bułki tartej? Ale ile? Macie
jakiś pomysł i poratujecie???:)
-
Czy ktos sie kiedys zastanowil ze hamburger to w zasadzie amerykanski kotlet
mielony, albo ze mielony to polski hamburger ???
Dla tych ktorzy mieli okazje zjesc dobrego "domowego" hamburgera (nie mowie o
masie mieso-podobnej z McD) jasne jest ze to mielone mieso uformowane na
ksztalt kotleta i usmazone na patelni lub grillu, polozone pomiedzy 2 kromki
bulki, ewentualnie przyprawy, cebula, plasterek ogorka, lisc salaty, pomidor
Mielony to tez mielone mieso tylko ze bulke sie mocz...