Dodaj do ulubionych

Dom ogrzewany wentylacją

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:00
Czy ktoś biegły w fizyce może mi wytłumaczyć, czy to ja jestem durny, czy ci
piszący o 90% sprawności rekuperatorów. Gdyby tak miało być, to powietrze
wydmuchiwane z domu musiałoby się schłodzić prawie do temperatury zewnętrznej
(czyli np. -5 st. C), oddając ciepło temuż powietrzu z zewnątrz
napływającemu - a skoro oddaje, to tamto się podgrzewa i nie może już mieć
minus 5 st. C, tylko np. +5 st. C, więc nie ma jak odebrać tego ciepła.
Na mój chłopski rozum teoretyczna sprawność takiego rekuperatora może być
50%, a praktycznie jeszcze mniej, bo straty...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ciepluch Dom ogrzewany wentylacją IP: *.timplus.net 01.12.06, 19:41
      to art. chyba dla fizyków- humaniści nie kumają
    • Gość: Laik Re: Dom ogrzewany wentylacją IP: *.koba.pl 02.12.06, 10:03
      Twój chłopski rozum "kuma" całkiem sensownie :)

Wyrazy "uznania" dla niektórych "fachowców" z GW :(

Pozdr
      • trypel Re: Dom ogrzewany wentylacją 02.12.06, 12:26
        Nie bardzo sensownie kuma.... jeśli jesteście sobie w stanie wyobrazić dwa
        przewody transportujące powietrze i stykajace się na długości np 10 m. I
        powietrze idące w przeciwnych kierunkach. I prześledzicie cały proces od
        początku to wyjdzie jasno i prosto że jeśli nawet na dworze powietrze ma -20 a w
        środku +20 to z odzysku powietrze pobierane może spokojnie dojść do +10 - +15.
        • jan-w Re: Dom ogrzewany wentylacją 02.12.06, 14:21
          To by się nazywało perpetuum mobile.
          1 m3 powietrza o temperaturze 20 st + 1 m3 o temperaturze -20 st, nie daje 2 m3
          powietrza o temp. +10/+15 st, ale 2 m3 o temp. 0 st. W uproszczeniu.
          • Gość: em-biz Nie jestem fizykiem.... IP: 83.168.124.* 02.12.06, 20:17
            natomiast troszkę już w kominkach i ogrzewnictwie pracuję i powiem tak:
            Jeśli kubik powietrza o temp.+20 zderzy się z 1 kubikiem powietrza o temp.-20 to zgodnie z prawami fizyki powinno wyjść )st.
            Ale,jeśli ja ten zimny kubik będę transportował dalej w temp. +20 st i tak dalej i dalej aż do medo salonu,a ten kubik będzie ciągle stykał się z odpływającym kubikiem +20.to gdy dotrze on do mego salonu czy sypialni to będzie miał temperaturę ca 12-15 st.
            Natomiast kubik uchodzący z pierwotną temp.+20 przy wylocie będzie miał +2 do 5 st.
            Tojest tak jak ze zmarzniętymi dłońmi,gdy złożysz dwie zmarzniete dłonie razem,to obie będą zimne ,ale jeśli zaczniesz poprzez tarcie rozgrzewać je,to będą się ocieplać,im dłużej będziesz tarł ,tym będą cieplejsze.
            Tak więc długość drogi obu prądów powietrza/w przeciwnych kierunkach/,ma w rekuperacji zasadnicze znaczenie.
            Pozdrawiam.
        • Gość: waldow Re: Dom ogrzewany wentylacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:48
          Dzięki za wszystkie posty, trypel mnie trochę przekonał, faktycznie sztuka
          polega na tym, że te powietrza muszą się stykać na dłuższym odcinku i wtedy
          faktycznie im bardziej się to z dworu ogrzeje, tym cieplejsze spotyka "bliżej
          wnętrza" i dalej się może ogrzewać. Ale w tym układzie różnice temperatur
          między powietrzem "ogrzewanym" a "grzejącym" są minimalne, więc to
          przekazywanie ciepła musi dłużej trwać - i jaka faktycznie ta sprawność
          wychodzi to tylko doświadczenie by mnie przekonało...
          • Gość: martii Re: Dom ogrzewany wentylacją IP: 194.75.251.* 10.02.07, 18:11
            Zapomniałeś o GWC (gruntowym wymienniku ciepła) to się zaleca stosować i wtedy
            powietrze z zewnątrz ma ok 0st a nie -20.
    • czesiohill Re: Dom ogrzewany wentylacją 05.12.06, 13:59
      Możesz spróbować policzyć - temparatura powietrza na wywiewie - +19,7 st.C;
      temperatura powietrza za rekuperatorem na nawiewie + 19,4 st.C Wilgotność
      powietrza wywiewanego 88%. Policz bilans. To nie jest perpetum mobile. Tak
      pracuje w określonych warunkach rekuperator firmy BARTOSZ - odmienny od
      wszystkich, bo krzyżowo-wirowy. Obie temperatury mierzone bezpośrednio przy
      rekuperatorze na wlocie/wylocie. Nawet biorąc pod uwagę błędy we wskazaniach
      termometrów to jestem wysoko ponad 90% sprawności. Mogę Ci tylko powiedzieć, że
      za ogrzewanie za cały zeszły rok w domu dwurodzinnym o powierzchni 180m2
      zapłaciliśmy około 1.600 zł (od sierpnia 2005 do sierpnia 2006)Temperatura na
      parterze 19st. na piętrze 21 st., a w nocy 17st.C regulowana automatycznie. I
      wiesz co, jeszcze szukam metody, żeby było taniej :-)
      • czesiohill I link do mnie 05.12.06, 14:00
        gdybyś był ciekaw innych informacji
        czesiohill@poczta.onet.pl
      • Gość: PW I współczuję - zimny wychów trzody. IP: *.polskieradio.pl 06.12.06, 12:10
        W temperaturze 19 stopni nie da się mieszkać. Ręce, stopy i nos są zimne, trzeba
        nosić swetry, spodnie i ciepłe papucie.
        Żeby spać w 17 stopniach trzeba się przykryć kołdrą puchową aż po nos, jak na
        wsi za króla Ćwieczka.
        Współczuję takiego komfortu.
        "Ludzie ludziom zgotowali ten los"

• Gość: Jacek Re: Dom ogrzewany wentylacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 15:12
      Porównując temperatury pow. nawiewanego i wyciąganego mówimy tylko o tzw. cieple
      jawnym. W procesie przekazywania energii ma miejsce jeszcze tzw. ciepło utajone,
      a mówiąc prosciej związane z wilgocią.
      Ciepłe powietrze usuwane z mieszkania schładzając się powoduje także wykraplanie
      pary wodnej w nim zawartej. Procesowi skraplania towarzyszy również
      przekazywanie energii do strumienia zimniejszego powietrza. Więc jak widzimy
      energia, to nie tylko temperatura!!!
      • Gość: niemal humanista Re: Dom ogrzewany wentylacją IP: 207.218.155.* 28.12.06, 22:15
        Brawo Jacek i CzesioHil!
        Lepiej cichaczem pomykajcie do biblioteki po podrecznik do fizyki, drodzy
        humanisci, bo nawet wy powinniscie miec podstawowe pojecie o termodynamice.
        Rekuperatory dzialaja, a jakze. U mnie koszty ogrzewania spadly dwukrotnie. 19
        stopni w pomieszczeniu mieszkalnym nie wymaga bynajmniej noszenia cieplych
        bamboszy, ale jesli ktos woli wiecej, to nikt mu przeciez nie zabrania.
        Wystarczy dogrzac to, co zostalo wstepnie ogrzane po przejsciu przez
        rekuperator. Tu chodzi o sposob na dodatkowe oszczednosci. Inwestycja oplacalna
        praktycznie zawsze, nie liczac obiektow ze scianami gazoprzepuszczalnymi (bo te
        nie posiadaja w ogole wentylacji przeplywowej).
    • Gość: Gość Re: Dom ogrzewany wentylacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 16:05
      więcej info na stronie: <a
      href="http://www.budynkipasywne.pl">www.budynkipasywne.pl dom pasywny,
      teoria</a> projektowanie, przykładowe realizacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka