Dodaj do ulubionych

Pozwolenie na budowę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 12:45
Witam,
Może ktoś wie jak jak rozwiązać taki problem?
Moja teściowa ma działkę. Na tej działce chciałbym zbudować dom do stanu
surowego i sprzedać go -oczywiście za zgodą teściowej. Czy w związku z tym,że
nie jestem właścicielem ziemi mogę uzyskać pozwolenie na budowę na siebie? Mam
na myśli podpisanie np. jakiejś umowy o współpracy z teściową i późniejszą
wspólną sprzedaż.Wiem że najprościej byłoby dostać tą ziemię tytułem np.
darowizny ,ale ten wariant na razie nie wchodzi w rachubę.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:43
      Niestety - tu nie ma dobrych pomysłów. Pozwolenie na budowę może być wydane
      jedynie osobie dysponującej prawem do gruntu/działki, tj. mającej dokument, z
      którego to prawo wynika. Informacje te muszą być podane we wniosku o wydanie
      pozwolenia (akt notarialny; wieczysty użytkownik). Umowa na współpracę może
      dotyczyć jedynie np. finansowania tej inwestycji i ewentualnych jej dalszych
      losów - umowa cywilno-prawna.
      • Gość: serwus Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 19:00
        Dzięki Paweł.
        Czy to znaczy ,że mogę zawrzeć z teściową umowę o wybudowanie na jej działce
        domu i wystawić jej za to fakturę? Prowadzę działalność gosp. i zależy mi na tym
        żeby wykazać jakiś obrót ponieważ mam dosyć dużą linię kredytową ,ostatnio z
        niej nie korzystam i mojemu bankowi to się przestaje podobać. Budowę wykonałbym
        po kosztach
        bo chodzi mi tylko o obrót. Dobrze kombinuję ? Masz może jakiś ramowy wzór
        takiej umowy?
        • wp2007 Re: Pozwolenie na budowę 26.12.06, 20:48
          Możesz kombinować na różne sposoby, ale pamiętaj CZYJA ZIEMIA TEGO DOM. WP2007
        • Gość: u Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 07:36
          Skoro koniecznie chcesz, to budowę po kosztach możesz zrobić u mnie. Przyda
          się.
    • Gość: XXX Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 08:42
      Jest mozliwość,

Podpiszcie umowe użyczenia ( działki na cele budowlane ). Wtedy dom jest twój i
      żony a działka teściów. ( Ja tak buduje i nie ma problemów ). Potem dzialke
      podzielisz i sprzedaż ta część. Szczegółow nie znam bo żona sie tym zajmuje.
      • Gość: Ziemianka Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:08
        Fundamentalna zasada brzmi: właścicel działki jest właścicielem wszystkiego co
        na niej stoi (Kodeks cywilny). Nie uniemożliwia to otrzymania pozowlenia na
        budowę, ale wiele utrudnia.

Radzę zajrzeć tu:
        prawo-nieruchomosci.krn.pl/Podobno-dzieci-moga-wybudowac-dom-na-dzialce-ktor-4_3_315.html
        i jeszcze tu:
        www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=1&wid=44471f57526b0
      • Gość: serwus Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 18:30
        Dzieki XXX.
        Czy ma ktoś wzór takiej umowy użyczenia na cele budowlane?
        • ewa8a Re: Pozwolenie na budowę 01.01.07, 21:11
          Podziękuj Ziemiance. Tylko ona w tym wątku udzieliła ci profesjonalnej rady.
          • Gość: serwus Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:29
            dziękuję również Ziemiance.
            Może ktoś ma wzór takiej umowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka