Dodaj do ulubionych

koszty ogrzewania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:41
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w starej kamienicy. Na jakie koszty
ogrzewania mam się przygotować??? I jakie ogrzewanie będzie najbardziej
ekonomiczne???
- 110m2
- wysokość ok. 3.30m
- ostatnie piętro (ale jest jeszcze strych)

Dziekuje za odpowidzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: TDD Re: koszty ogrzewania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:46
      Zapomniałem dodać, że pracuję i w domu jestem dopiero od 17.
      • Gość: Maciek Re: koszty ogrzewania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 21:04
        Mieszkam w starym budownictwie, mieszkanie o powierzchni 50m i wysokości ok.
        3,20m, w zależności od temperatury w sezonie grzewczym i jakości zakupionego
        węgla zużywam go 2-3 tony + drzewo na rozpałkę (chemiczne rozpałki zazwyczaj
        zanieczyszczają palenisko).
        Niestety, stare okna i mało szczelne drzwi wejściowe powodują u mnie spore
        ubytki ciepła. Ogólny roczny koszt ogrzewania to ok. 1100-1300 zł. + konserwacja
        pieca (ruszt, palenisko - średnio co 2 lata)+ malowanie co 3-4 lata brudzących
        się od sadzy ścian.
        Ogrzewanie gazowe jest komfortowe, ale, w dużym przybliżeniu, o ok. 100% droższe
        od węglowego + duży jednorazowy wydatek na piec gazowy i instalację grzewczą (co
        najmniej ok. 4500-5000 zł.).
        • Gość: Sas Re: do Maciek IP: *.net81.citysat.com.pl 31.12.06, 11:17
          Współczuje Tobie i Twoim bliskim - 3 tont na sezon - brrrry. Mieszkałem kiedyś
          w mieszkaniu na piece . Min to 1 tona-1 miesiąc.Teraz mam to niby droższe-
          gazowe. Rzeczywiscie piec jest droższy od weglowego - ale; za 400zl zurzytego
          gazu/ 1 miesiąc/ mam cieplo w domu i ciepłą wode, zapomnialem gdzie jest sklad
          węglowy / wegiel trzeba przywieźć, rozładować, wnieśc i wsadzić do pieca/
          popiól wybrać i wynieśc do kubla ktory musi być wywieziony. Moim zdaniem
          ogrzewanie gazowe suma sumarum jest porównywalne w cenie - moze ciut droższe ,
          ale jezeli ktos ma czas i ochote na zabawe w węgiel to nic mi do tego . Sas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka