Gość: Olka IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 02.04.03, 20:09 Czy ktos wie cos o takich gadzetach okiennych, jak: - wentylacja higrosterowana? - wentylacja REGEL air? - nawiewnik naszybowy? Bede wdzieczna z Wasze uwagi, Olka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olunc Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne 04.04.03, 13:11 podciagam watek do gory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strus Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: *.futuro.pl 20.04.03, 22:03 Wentylator higrosterowalny to jest nawiewnik zamontowany np. na skrzydle okna, ktory reaguje na wilgotnosc w pomieszczeniu i tym samym reguluje doplyw powietrza do mieszkania. Ma cos takiego np. firma Aereco www.aereco.pl Nawiewniki naszybowe umozliwiaja doplyw swiezego powietrza do mieszkania poprzez reczne odsuniecie klapki lub cos podobnego i montuje sie u gory okna w miejscu gdzie sie konczy szyba i zaczyna skrzydlo okna. Takie cos produkuje np. firma Renson - 193.109.185.97/en/producten/zoek.php? action=lijsten&groepid=173 Pozdrawiam p.strus@pf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
olunc Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne 22.04.03, 09:22 Gość portalu: strus napisał(a): > Wentylator higrosterowalny to jest nawiewnik zamontowany np. na skrzydle okna, > ktory reaguje na wilgotnosc w pomieszczeniu i tym samym reguluje doplyw > powietrza do mieszkania. Ma cos takiego np. firma Aereco www.aereco.pl > Nawiewniki naszybowe umozliwiaja doplyw swiezego powietrza do mieszkania > poprzez reczne odsuniecie klapki lub cos podobnego i montuje sie u gory okna w > miejscu gdzie sie konczy szyba i zaczyna skrzydlo okna. Takie cos produkuje np. > > firma Renson A czy wiesz moze, albomoze ktos inny, czy gra jest warta swieczki? Czy te systemy sie sprawdzaja - czy tez w sumie daja to samo, co rozszczelnianie okien za pomoca klami (mikrowentylacja)? Pozdrawiam, O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strus Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: *.futuro.pl 27.04.03, 20:11 Jesli chodzi o porownanie miktowentylacji do nawiewnika higrosterowalnego to oczywiscie nawiewnik jest o niebo lepszym rozwiazaniem, poniewaz "mysli" sam i dopasowuje sie do wilgotnosci w pomieszczeniu regulujac tym samym doplyw powietrza do mieszkania. Z tego co zaobserwowalem to wiekszosc ludzi majacych okna z mikrowentylacja i tak z niej nie korzysta, poniewaz nie zawsze sie pamieta o rozszczelnieniu okna. Nawiewnik jest jednak dosc droga inwestycja gdyz koszt 1 sztuki wynosi kolo 100zl. Ja ostatnio montowalem nowe okna u siebie w mieszkaniu w starej kamienicy i nie oszczedzalem na nawiewnikach ale tylko dlatego ze sciany maja sklonnosci do lapania wilgoci i budynek jest juz bardzo stary. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: 217.97.163.* 05.05.03, 15:54 Czy montaż nawiewników nie powoduje utraty gwarancji na okna?. Tez mam problem z wentylacjcą( szczelne okna, szczelne drzwi) i czy nie powoduje to większego wychłodzenia mieszkania niż solidne wywietrzenie. Mam ogrzewanie elektryczne i trochę obawiam się zwiększonych kosztów ale z drugiej strony poprawa wentylacji mieszkania też by się przydała. Proszę o jakieś bliższe informacje. I czy koszt 100 zł to razem z montażem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strus Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: CyberPUNK:* 06.05.03, 19:02 100 zł to orientacyjny koszt przy zakupie nowych okien. Cena zależy od firmy i może być wyższa. Nie wiem jak ma się sprawa z oknami już gotowymi, ponieważ trzeba wyfrezować w ramie i skrzydle okna szczeliny przez które dostawać się będzie powietrze i napewno nie jest to proste na tyle, żeby sobie to samemu zrobić. Chyba, że ktoś ma takie zdolności i narzędzia. Po samodzielnym montażu gwarancję na okna raczej się straci ale zawsze lepiej się dowiedzieć w firmie, w której się okna kupiło. Pozdrawiam, Piotr Gość portalu: ada napisał(a): > Czy montaż nawiewników nie powoduje utraty gwarancji na okna?. Tez mam problem > > z wentylacjcą( szczelne okna, szczelne drzwi) i czy nie powoduje to większego > wychłodzenia mieszkania niż solidne wywietrzenie. Mam ogrzewanie elektryczne i > > trochę obawiam się zwiększonych kosztów ale z drugiej strony poprawa wentylacji > > mieszkania też by się przydała. Proszę o jakieś bliższe informacje. I czy koszt > > 100 zł to razem z montażem? Odpowiedz Link Zgłoś