Dodaj do ulubionych

przeróbka pokoju na kuchnie

08.01.07, 09:54
mamy problem, zaistniala nagla potrzeba zrobienia w domu drugiej kuchni z
pokoju, ktory mial inne przeznaczenie, zastanawiamy sie nad rozwiazaniem tego
problemu, jak do tego podejsc i czy napewno warto bawic sie w przerobke
pokoju na kuchnie od podszewki czy raczej zrobi jakas prowizorke, bylabym
wdzieczna za wszelkie sugestie i pomysly- co i za ile trzeba by zrobic, zeby
powstala normalna kuchnia nazwijmy to tak- wiadomo, ze sile trzeba by
pociagnac, co z wentylacja ( a mzoe wystarczylby tylko pochlaniacz z
wymiennym filtrem), w domu jest instalacja gazowa...
Myslimy tez o takiej prowizorce- czajnik , kuchenka elektryczna z
dwoma "palnikami" ( ale w takim przypadku pochlaniacz chyba tez by musial byc-
ech...) itp. sprzety.
p.s. Powyzszy problem powstal wskutek konfilktu dwoch rodzin.
Obserwuj wątek
    • Gość: emde74 Re: przeróbka pokoju na kuchnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:04
      ja to robię teraz. potrzebna jest przede wszystkim tzw pompa odpływowa. dobra
      to ok 2,500 pln brutto. reszta to rury (wodne, od pompy itd) oraz gazowe.
      przeróbki zatem konieczne. zależy skąd będziesz ciągnąć gaz i wodę do nowej
      kuchni. jeśli masz do niej niedaleko to dużo kucia nie będzie (np tylko
      przebicie się przez ścianę dla wyprowadzenia rur). ja w Wawie zapłacę za
      wszystko ok 5000 pln (z pompą). no i potem oczywiście koszt kuchni (mebli oraz
      sprzętu). okapy dla mnie też coś zbędnego, ale niestety konieczne i najtańsze
      są podszafkowe. myślę że dobry fachman musi to obejrzeć by zobaczyć co trzeba
      zrobić a z czego zrezygnować (np wentylacja) i czy prowizorka wskazana czy nie.
      ale jak znam przepisy, to raczej od przeróbek nie uciekniesz.
      • kasiula.m Re: przeróbka pokoju na kuchnie 08.01.07, 11:18
        o kosztach typu szafki, lodowka itp. sprzetu nie mowie, chodzi tylko o
        przystosowanie pomieszczenia, woda jest doprowadzona- odprowadzenie na 99%tez(
        czyli zlewozmywak juz mozna instalowac), prad tez, wiec jest mozliwosc
        zainstalowania piecyka elektrycznego, facmana oczywsicie wezwe, zeby na to
        wszystko spojrzal, narazie wstepnie sie orientuje i to co pisze to sa moje
        przemyslenia:)
        jezeli by tak bylo jak teoretyzuje powyzej, czyli montuje zlew bez zadnych
        ingerencji i kuchenke elektryczna ( nie wiem co dodatkowo musimy zrobic- pewnie
        jakas sila) to jeszcze pozostaje problem z wentylacja- okap badz pochlaniacz).
        • czajnik5 Re: przeróbka pokoju na kuchnie 08.01.07, 13:26
          Wentylacja - przynajmniej wywiewna - jest konieczna. Okap nie załatwi problemu,
          nawet jeżeli będzie pracować tylko na powietrzu obiegowym.
          • kasiula.m Re: przeróbka pokoju na kuchnie 08.01.07, 18:33
            W zwiazku z tematem prosze o odpowiedzi na pare konkretnych pytan:
            1. sprawa wentylacji- poniewaz, nie wiemy na czym stoimy, czy bedzie to nasza
            kuchnia na lata czy np. w miedzyczasie za pare lat bedziemy sie z tego domu
            wyprowadzali- kosztowne inwestycje na lata ( choc rozsadne i w normalnych
            warunkach uzasadnione) sa dla nas trudne do przelkniecia- wiec pytam czy
            koniecznie musimy robic wentylacje czy moze sprawe zalatwi pochlaniacz
            powietrza lub jakies inne urzadzenie.
            2. kuchenka ? jescze nie wiemy na jaka sie zdecydujemy czy elektryczna czy
            gazowa ( butla wymienna pod kuchenka)- czy sa kuchenki takie, ze nie trzeba
            ciagnac zadnej dodatkowej instalacji elektrycznej tylko sie podlacza do
            istniejacych kontaktow ( 220v) i wszystko dziala jak nalezy( pytanie na co sie
            zdecydowac czy w pelni gazowa czy elektryczna tez nas zajmuje)

To sa dwa najwazniejsze problemy do rozwiazania dla nas, jestesmy w stanie
            zrobic wszystko jak nalezy i poniesc wszystkie koszty, ale jak pisalam na
            poczatku nie wiem czy jest sens gdybysmy sie mieli np. za 5 lat wyprowadzac,
            sprawa zlewu i odprowadzenia wody jest zalatwiona- istnieja wszystkie potrzebne
            instalacje, prosze fachowcow o opinie i rady.
            K
            • Gość: kasiula Re: przeróbka pokoju na kuchnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:54
              jescze co do tego pochlaniacza jak ja to nazwalam:) to chodzi mi o okap,
              ktory nie jest podlaczony do wentylacji, ale wszystkie zapachy zbieraja sie w
              filtrze, ktory jest wymienny, zreszta pewnie wiecei o co chodzi:)
              K
            • czajnik5 Re: przeróbka pokoju na kuchnie 08.01.07, 20:52
              A sądziłem, że wyraziłem się jasno, ale jak widać nie. Trudno, może spróbuje
              ktoś inny.
            • Gość: gość55 Re: przeróbka pokoju na kuchnie IP: *.magma-net.pl 08.01.07, 23:11
              wentylacja wywiewna w kuchni musi być tym bardziej,że myślisz o kuchence gazowej
              to musi być też nawiew zawsze można przekuć się przez ścianę i zamaskować na
              ścianie otwór wentylacyjny,a jaki problem go zamurować gdy przestanie to
              pomieszczenie być kuchnią
              • kasiula.m Re: przeróbka pokoju na kuchnie 09.01.07, 07:21
                dzieki- przychodzi mi to z trudnoscia, ale zrozumialam niestety, napisales
                prosto i konkretnie czajnik, ale mialam mala nadzieje:)tymabrdziej, ze ktos
                napisal, ze jest niezbedna w przypadku kechenki gazowej( a w przypadku
                elektrycznej chcialam zapytac to nie musi byc?)pozatym jak zrobic wentylacje
                jak odprowadzenie do kominu jest po drugiej stronie domu...
                • czajnik5 Re: przeróbka pokoju na kuchnie 09.01.07, 08:40
                  No to masz mały problem. Wentylacja wywiewna w kuchni musi być niezależnie od
                  tego, czy jest kuchenka gazowa, czy elektryczna, a to ze względu na spełnienie
                  wymagań obowiązujących przepisów oraz na zapewnienie właściwej jakości powietrza.

Jeżeli nie można zastosować przewodu pionowego, to może warto rozważyć montaż
                  wentylatorka i wyrzutu przez ścianę? Oczywiście trzeba spełnić kilka warunków,
                  ale to może ocenić fachowiec na miejscu. Za mało danych.
                  • kasiula.m Re: przeróbka pokoju na kuchnie 09.01.07, 13:14
                    moze faktycznie jakos sobie poradzimy i mozna wykorzystac wentylacje z
                    lazienki, tylko za bardzo sobie nie wyobrazam jakby to mialo byc, odleglosc
                    powiedzmy ok.8 m.- czy takie przerobki sie robi umiejscawiajac rure pod sufitem
                    czy kuje sciane i prowadzi sie pod dachem?Fachowiec przyjdzie obadac sprawe,
                    ale czy macie jakies doswiadczenia w tym zakresie?
                    • amoniak2 Re: przeróbka pokoju na kuchnie 11.01.07, 22:29
                      Mam nadzieję że dobrze zbadałaś sprawę. Mam takich sąsiadów którzy podłączyli
                      kuchnię do wentylacji w łazience skutkiem czego wyziewy kuchenne często lądują
                      w mojej łazience. A zaznaczam że każdy z nas ma oddzielny kanał wentylacyjne,
                      ale wszystkie łazienkowe spotykają się na dachu. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka