Dodaj do ulubionych

domowy system odzyskiwania wody

11.01.07, 14:08
Witam, czy ktos sie orientuje, bo kiedys gdzies o tym czytalam, ale
kompletnie nie pamietam gdzie, czy mozna znalezc wykonawce takiego domowego
systemu odzyskiwania wody? Generalnie chodzi o system, ktory wode z wanny,
prysznica czy umywalki wykorzystywalby np. na uzytek korzystania z WC. Bede
wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: domowy system odzyskiwania wody IP: *.48.jawnet.pl 11.01.07, 18:41
      zrobi to kazdy instalator

dodatkowe koszty to zbiornik z przelewem do szmaba
      badz kanalizacji
      hydrofor
      oddzielna instalacja kanalizacji z wanny i pralki
      odzielna instalacja prowadzona do spluczek

jezeli nie przerazaja cie koszty
      i metna woda w muszli
      napieraj;)

pzdr.
      • Gość: chwilowo Re: domowy system odzyskiwania wody IP: 82.160.108.* 11.01.07, 19:01
        witam
        Wystarczy wpisać do wyszukiwarki hasło "szara woda", względnie "greywater", a
        potem podążać śladem.
        Albo od razu zobaczyć animację na stronie

www.bracsystems.com
        i mniej więcej będzie jasne, o co chodzi :)
        pozdrowienia
    • czajnik5 Re: domowy system odzyskiwania wody 12.01.07, 09:12
      Sprawa jest dosyć kontrowersyjna, ponieważ woda (a raczej ścieki) z umywalek i
      wanien nie są mimo wszystko dobrej jakości i na pewno będą problemy eksploatacyjne.

Jeżeli planujesz zaoszczędzić wodę, to czy nie lepiej pomyśleć o wykorzystaniu
      wody deszczowej? To akurat nie budzi zastrzeżeń, a deszczówka jest prawie jak
      woda destylowana. Można jej używać nie tylko do spłukiwania wc, ale również do
      prania (jest bardzo miękka, potrzebuje bardzo mało proszku do prania), do celów
      gospodarczych (np. mycie podłóg, balkonów, tarasów) i do podlewania zieleni.
      • lewy.sierpowy Re: domowy system odzyskiwania wody 12.01.07, 11:59
        Skoro już o tym mowa, to warto też pomyśleć o specjalnych akcesoriach, które
        można zamontować na rynnach. Nie wiem jak to się dokładnie nazywa, ale wygląda
        to jak kran, do którego można podłączyć wąż i deszczówkę odprowadzać na przykład
        do beczki.

Może gdzieś to znajdę, to wkleję linka.
    • monag Re: domowy system odzyskiwania wody 12.01.07, 14:55
      Bardzo dziekuje za wszystkie porady. Z deszczowka nie pomyslalam - super pomysl.
      • Gość: cromwell Re: domowy system odzyskiwania wody IP: *.48.jawnet.pl 12.01.07, 18:46
        pomysl super
        tylko z deszczem jakos ostatnio marnie
        podobnie bylo w lecie
        jak przyjda mrozy
        to calkiem do kitu

jest wyjscie
        jesli zasmontujesz w spluczce dodatkowy zawor dozujacy
        zasilany z wodociagu miejskiego

tylko nie kazde kompakcicki maja 2 wloty w spluczce

nie kombinuj z jedna rura i zaworem zwrotnym
        zawory czasem sie zawieszaja
        jak wtloczysz deszczowke do sieci wodociagowej
        i sprawa sie rypnie
        drogo za to zaplacisz

reasumujac
        desczowka w spluczce to zysk raczej polowiczny
        lepiej nia podlac ogrodek i umyc auto

pzdr.
        • czajnik5 Re: domowy system odzyskiwania wody 15.01.07, 09:50
          Jeśli już, to należy rozważać profesjonalną instalację do odzysku wody
          deszczowej, a nie jakieś rzemiosło z dwoma zaworkami do spłuczki.

Przy wymiarowaniu zbiorników uwzględnia się z jednej strony roczny opad na danym
          terenie, powierzchnię spływu wraz ze współczynnikami odpływu ze zlewni, a z
          drugiej strony roczne zapotrzebowanie na wodę deszczową, przy uwzględnieniu
          celów do których może być użyta. Ewentualny niedobór uzupełnia się wodą
          wodociągową bezpośrednio do zbiornika deszczówki, a nie do spłuczki. Nie ma mowy
          o łączeniu wody deszczowej z wodą wodociągową.

Oczywiście czas zwrotu inwestycji, to są lata, nie należy się spodziewać cudów.
          Dodatkowy zysk oprócz wymiernych efektów ekonomicznych, to oszczędzanie środowiska.
          • Gość: cromwell Re: domowy system odzyskiwania wody IP: *.48.jawnet.pl 15.01.07, 18:49
            to inwestycja za kilkanascie tysiecy zlotych
            sam zbiornik i wykop
            dochodzi elektozawor dozujacy i sterowanie przez przekaznik sonda
            bo nie spotkalem na rynku mechanicznych elektrozaworow o tak duzej rozpietosci
            dzialania
            pytanie
            na jakiej glebokosci umiescic zbiornik
            zeby woda i zawor nie zamarzaly
            jak czyscic zbiornik
            przeciez deszczowka zawiera elementy organiczne
            ktore zaczna niechybnie gnic

wiem proszki to fosforany
            ale bez dostepu swiatla nie powinny rozwijac sie glony

myslalem o 100 l zbiorniku
            z przegroda
            umieszczonym w pomieszczeniu gospogarczym
            badz kotlowni
            z mozliwoscia czyszczenia osadnika
            z przelewem kozuchow i lzejszych frakcji do kanalizacji
            filtrze mechaniczym przed hydroforem
            odcinanym zaworami
            latwiajacymi czyszczenie
            podobnie jak przy pompie obiegowej co

mysle ze taki siermiezny ukladzik bedzie lepiej sie spisywal
            przede wszystkim bedzie tanszy o 10 tysiakow

ale to tylko moja skromna opinia:)

pzdr.

• Gość: Kłobucki Re: domowy system odzyskiwania wody IP: 213.192.65.* 15.01.07, 12:51
        jest forma PoWoDe www.instalator.pl/Slup/yellow2007/012007/Yellow5.html
        pod tym linkiem jest ich reklama z danymi adresowymi
        • monag Re: domowy system odzyskiwania wody 15.01.07, 21:41
          Tak, zetknelam sie z oferta tej firmy. Proponuja budowe systemu odzysku wody deszczowej za ok. 3000 Euro, oczywiscie wszystko zalezy od wymagan. Info na stronie www.powode.pl
          To chyba z reszta jedyna tego typu firma dostepna w polskim internecie. Ja myslalam o sytemie, ktory pozwolilby oszczedzic wode i srodowisko ale do zaintstalowania w warunkach mieszkalnych, nie przemyslowych :-) Dodam, ze to budynek mieszkalny dwupietrowy, a ja zajmuje mieszkanie na parterze z ogrodkiem. I wlasnie do ogrodu mialaby mi sluzyc ta woda. Ale chyba w naszych realiach nie jest to jeszcze mozliwe do zrealizowania. Pozostaje mi chyba wlasne ujecie wody.
        • monag Re: domowy system odzyskiwania wody 15.01.07, 21:44
          Zapomnialam dodac, ze liczylam sie z kosztami 10 tys. zl. Byloby to dla mnie nadal interesujace, pytanie tylko czy w takim budynku jest szansa "lapac" deszczowke. Pomysl na odzysk wody z wanny i pralki wydawal mi sie mniej skomplikowany, ale chyba sie mylilam :-)
          • czajnik5 Re: domowy system odzyskiwania wody 16.01.07, 08:54
            Może zdecyduj się w końcu, do czego potrzebujesz tej wody. Do spłukiwania wc czy
            do ogródka. W drugim przypadku daj sobie siana z instalacjami. Po prostu zakop
            zwykłą beczkę 100 l z polietylenu przy rurze spustowej z dachu, zrób przelew do
            kanalizacji, żeby beczka się nie przepełniała i gotowe.

W bardziej zaawansowanym układzie możesz sobie dokupić w markecie budowlanym
            pompkę zatapialną za 200-300 zł + wąż gumowy i sprawa załatwiona. Nie strzelaj
            do komara z armaty.
            • monag Re: domowy system odzyskiwania wody 16.01.07, 09:37
              nie jestem specem od instalacji, stad prosba o pomoc. Na poczatku, tak jak jest
              to w pierwszym poscie, chcialam tylko odzysk szarej wody. Panstwo
              przekonywaliscie mnie, ze to nie jest najlepszy pomysl i wyszlo, ze lepiej
              bedzie z deszczowka. Ostatni post to podusmowanie moich oczekiwan - chce miec
              odzysk szarej wody a jesli dodatkowo da sie z tego podlac ogrodek to tylko
              lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka