Dodaj do ulubionych

ktore panele wybrac?

18.01.07, 00:31
Witam, chcialabym zasiegnac Waszej opinii i zapytac o to panele jakiej firmy
(jakich firm) polecacie. przewiduje wydac max do 100zl za mkw.
dzieki wielkie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: ktore panele wybrac? IP: *.icpnet.pl 18.01.07, 16:51
      za tą cenę to moze mozaika albo parkiet?poczytaj opinie o panelach i zastanów
      się,ja nie polecam.Mialabym 100 zl na metr zdecydowałabym się na drewno ,nie
      miałam mam panele.
      • halev Re: ktore panele wybrac? 18.01.07, 17:03
        Po 100 zł za metr, to można mieć piękny egzotyczny parkiet, a nie panele :)
      • olakometa2002 Re: ktore panele wybrac? 18.01.07, 18:00
        chyba, że mi powiecie gdzie... muszę przecież doliczyć do tego 45 zł od
        położenia i 45 zł od materiałów (lakiery itd) na 1 mkw. Czyli w sumie 140 zł!!!
        od 1mk!!! A przy 60 mke to jakieś 9000zł-10000zł..., a w przypadku paneli
        6000zł.... Niby to tylko 3000-4000zl, ale biorąc pod uwagę, że mam generalny
        remont mieszkania, to te 3000-4000zł to sporo kasy na inne cele...
        poradźcie i dajcie, plis, konkretne rady. tzn. jak i gdzie ew. dobrze kupić
        parkiet...
        wielkie dzięki za zaangażowanie!
        • Gość: Kasia Re: ktore panele wybrac? IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 00:18
          Podłóg z drewna szukaj bezpośrednio w składach drzewnych ,tartakach.Nie żadnych
          OBI czy Praktiker,oni maja duży narzut stad te ceny.Moze ktos podpowie jakiś
          adres konkretny?
          • olakometa2002 Re: ktore panele wybrac? 19.01.07, 10:10
            dzieki kasiu,
            problem chyba jednak w tym, ze chyba nie ma sie pewności co do drewna z tartaku
            (chyba, że się mylę). chodzi mi o to, że np. nie jest wystarczająco długo
            leżakowane, wysuszone czy coś w tym rodzaju. czy takie drewno należy dodatkowo
            obrabiać, szlifować? kompletnie nie mam pojęcia...
            • Gość: jaga Re: ktore panele wybrac? IP: *.echostar.pl 19.01.07, 12:56
              ja mam panele i jestm zadowolona. Wybrałam KronoOriginal FloorDream. ok
              85zł/mkw, położenie to ok.12zł/mkw. Latam cały dzień w szpilkach po domu i nie
              przejmuję się czy mi się drewno nie porysuje. Badrzo wytrzymałe polecam.
              • olakometa2002 Re: ktore panele wybrac? 19.01.07, 13:10
                Jaga, bardzo Ci dziękuję!
                myślisz, że będą się nadawały również do półotwartej kuchni i przedpokoju (chcę
                mieć jednolitą podłogę w całym mieszkaniu)? Nie wyglądają kiczowato? Masz
                matowe, czy błyszczące?
                wielkie dzięki!
                • Gość: jaga Re: ktore panele wybrac? IP: *.echostar.pl 19.01.07, 13:16
                  ma matowe, dekor Sosna SanFrancisco (w odcieniach szarości). Mam je położone w
                  całym 52metrowym mieszkaniu(przedpokój, dwa pokoje, otwarta kuchnia)Efekt jest
                  dokładnie taki jaki sobie zamierzyłam. Oprócz tego taka jednolita podłoga w
                  całym mieszkaniu powiększa wnętrze.
    • Gość: franklin Re: ktore panele wybrac? IP: *.gov.pl 19.01.07, 13:13
      od blisko 3 lat mam niemieckie panele firmy Parador,
      z czystym sumieniem polecam - wtedy kosztowały 67 zł / m2, i były dostępne
      m.in. w Castoramie i na Bartyckiej (spółka Edal), ale nie wiem gdzie je teraz
      można kupić i ile kosztują.
      • Gość: Sylwia... Re: ktore panele wybrac? IP: *.helnet.pl 28.01.07, 11:46
        Jak masz 100 zł to polecam deskę barlinecką, którą to mozna już kupić od 90 złotych za m2 lub deski bambusowe też gdzies za tyle samo (widziałam w OBI). Kładzie się je bardzo łatwo, jak panele. NIe trzeba kleić i z powodzeniem kobieta sama sobie je położy.
    • rudi6969 Re: ktore panele wybrac? 30.01.07, 09:16
      Witam. chciałem dodać że deska barlinecka ładnie wygłąda i łatwa w montazu ale
      po niej nie da się chodzić w szpilkach bo jest miękka( moja debowa).Ale gruba
      bo 15 mm i nie ugina się tak jak panele.pozdr.
    • Gość: tu-tej Re: ktore panele wybrac? IP: *.icpnet.pl 30.01.07, 16:16
      Zajmuje się kładzeniem i polecam
      MEISTER
      HORNITEX
      TARKETT
      KRONO
      SPECFLOOR
      Barlinek
      Balticfloor
      • pestek79 Re: ktore panele wybrac? 30.01.07, 22:04
        może rownież kładziesz parkiet? jeżlei tak to wjakiej cenie?
        Pozdarwaim
        • fredi07 Osobiście to żadnych paneli itp ,,wynalazków" 31.01.07, 22:51
          Parkiet (dąb, jesion) nie najwyższej klasy ale przyzwoity mogę sprowadziś od
          producenta za ok 40 zł/m wraz z kosztami transportu. Do tego robocina kolejne 40
          zł, klej ok 15 zł/m. Profesjonalne lakiery to na 10m podłogi: podkład ok 35zł,
          Dwuskładnik na dwukrotne lakierowanie to ok 150zł. Sumując to metr gotowej
          podłogi wyniesie ok 120zł. Listwa 10zł/mb wraz z montażem.
          I parkiet poleży spokojnie ponad 100 lat.
          • Gość: wow Re: Osobiście to żadnych paneli itp ,,wynalazkó IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 10:12
            Za mniejsze pieniądze mam 1 gatunek dąb 4 razy lakierowany.Może i 100 lat leży
            ale co z tego? 100lat ma być ta sama podłoga? panel można wymienić bez problemu
            i mam zamiar kłaść w tym roku panele:)
          • dorotski Re: Osobiście to żadnych paneli itp ,,wynalazkó 05.02.07, 17:37
            Hej a mozesz podac na siebie namiary :)
          • Gość: debris Re: Osobiście to żadnych paneli itp ,,wynalazkó IP: 217.153.221.* 05.02.07, 20:06
            Fredi ma 100% racji, jak chcesz mieć podłogę 1.klasy to tylko lite grewno -
            nawet 3 gatunek jest 100x lepszy od najlepszych paneli. Dobry lakier i masz
            gładz i wytrzymalosc na medal. Jesli juz panele to tylko te drewniane np
            Barlinka czy Baltic wood, wybieraj twardsze gatunki: dąb, buk, grab.
            • fredi07 Re: Osobiście to żadnych paneli itp ,,wynalazków 07.02.07, 00:17
              Dziękuję za poparcie. A co do buku i grabu to są twardsze od dębu ale mocno
              reagują na zmiany wlgotności. W panelach tego szlachetnego drewna jest tyle co
              kot napłakał i tak naprawdę to tam nie ma co pracować. Przy parkietach
              tradycyjnych skłaniam się jednak do bardziej stabilnych gatunków: dąb, jesion a
              z egzotyków tek, merbau. Wracając jednak do paneli (deska podłogowa) to jeśli
              już to kleić do podłoża. Fakt przy przeprowadzce już się jej nie zabierze ale
              nie ugina się i nie kurzy na całe mieszkanie jak podłoga ,,pływająca".
              Producenci już dają gwarancję na obie metody układania.
              A tak na marginesie to przedstawicielem Barlinka jest mój kolega Czesiek
              Bortnowski. Ostatnio udziela się w ,, Dekoratorni". Raz w rozmowie padł temat
              jakości usług. Czechu zaraz, że on jest perfekcjonistą i na całe województwo
              robi najlepiej. Przy odbiorach podłóg zgodnie z unijnymi normami ( stojąc lub
              siedząc, nie pod światło to do jego prac nie można się przyczepić. Czesiu, mówię
              a co ty z tych swoich ponad 2m wzrostu widzisz na podłodze? ( Czesiek był w
              kadrze koszykówki) ja taki bardziej z metra cięty to przy samej podłodze pracuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka