matyldaw79 23.01.07, 13:29 Witam, musze szybko sie zdecydowac na kominek. Lepiej z płaszczem wodnym czy zwykły i dlaczego? Jakie firmy najlepsze i nie za drogie? No i w ogóle za wszelkie dodatkowe informacje bede wdzieczna. Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mario634 Re: kominki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 20:32 Długo na tym ostatnio myślałem gdyz stoję przed podobnym wyborem. Ostatecznie decyzja padnie na kominek z płaszczem wodnym ponieważ: + nie brudzi ścian tak jak kominki tradycyjne. Wszyscy znajomi, którzy używają tradycyjnych wkładów regularnie muszą odnawiać ściany. Gorące powietrze wydobywające się z wylotów pozostawia ślad. + kominek taki dodatkowo ogrzewa wodę użytkową + nie musisz zakładać dwóch osobnych systemów ogrzewania, gdyż kominek taki może współpracować z co z kotłem gazowym, olejowym, elektrycznym czy na paliwa stałe. Wady jakie udało mi się wynaleźć to: - instalacja takiego kominka jest generalnie droższa (zależy od instalacji co) - wybór wkładów tradycyjnych jest znacznie większy i zróżnicowany niż wkładów z płaszczem wodnym - wyczytałem też o wiekszej możliwości skraplania spalin w takowym kominku. Firmy? Nie znam się za bardzo, ale znam człowieka,który chwali sobie Lechmę (ok. 4 tys) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
matyldaw79 Re: kominki 25.01.07, 13:29 Dzieki, to mi dużo pomogło. Myslałam o kominku firmy Hark, ale sa dość drogie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: kominki IP: *.chello.pl 27.01.07, 20:17 Lepiej zainwestować w dobry kominek... te tanie starczają na 3-5 lat i pękają. Robota garażowa. Proponuje ulricha.... drogie ale bardzo dobre. Pozdrawiam www.hydraulik.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: kominki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:53 Mam kominek z płaszczem wodnym firmy Makroterm. Sprawdza się bardzo dobrze. Nie jest najdroższy. Odpowiedz Link Zgłoś