Dodaj do ulubionych

Problem z gazem!

07.02.07, 20:54
Witam
Kupiłem mieszkanie w którym poprzedni lokatorzy nie używali gazu. Blok jest stary i ma oczywiście instalację gazową. Chcę podłączyć gaz w mieszkaniu ale pojawiły się problemy. Kominiarz stwierdził, że muszę założyć kratkę wentylacyjną w kuchni (mam okap podłączony do przewodu kominowego) i w łazience (jest mechaniczny wentylator). Nie chce rezygnować z okapu, ani go zmieniać, chcę mieć również mechaniczny wentylator w łazience. Co zrobić? Da się to jakoś obejść? Może polecicie jakiegoś warszawskiego kominiarza, z którym da się tą sprawę załatwić?
Obserwuj wątek
    • czajnik5 Re: Problem z gazem! 08.02.07, 08:49
      W łazience możesz zastosować kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania. Wtedy
      możesz pozostawić wentylator. Oczywiście niezbędny jest przewód
      powietrzno-spalinowy, ale przy zwykłym kotle również byłby potrzebny przewód
      spalinowy i to grubszy.

W kuchni możesz odłączyć okap od przewodu wentylacyjnego, zastosować w okapie
      filtr węglowy i używać tylko na powietrzu obiegowym, bez sztywnego przyłączenia
      do wentylacji. W takiej sytuacji często pozostawia się przewód pionowy od okapu,
      u góry wykonuje się wyrzut w stronę kratki wentylacyjnej.

Alternatywą jest wykonanie odrębnego przewodu wentylacyjnego. Mam nadzieję, że
      nikt Ci nie poleci takiego kominiarza, dzięki któremu to obejdziesz, ani, że nie
      znajdziesz takiego również we własnym zakresie. Nie dlatego, żebym Cię nie
      lubił, ale tak będzie bezpieczniej.
      • ewaktw Re: Problem z gazem! 08.02.07, 11:36
        Nie radziłabym szukać kominiarza, z którym da się coś załatwić. To są bardzo
        poważne sprawy, chodzi o bezpieczeństwo nie tylko twoje, ale również innych
        lokatorów w budynku.
        Niestety, wciąż zbyt wielu ludzi lubi obchodzić przepisy, bo tak im wygodniej i
        wydaje im się, że są "cwani", a potem zdarzają się nieszczęścią.
        Życzę więcej odpowiedzialności i wyobraźni!!!!
        • Gość: jarek Re: Problem z gazem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 22:26
          Piec z zamkniętą komorą spalania możesz zamontować wszędzie .
          Rurę wypuszczasz za ścianę , a opinia kominiarza nie jest wymagana .
          • czajnik5 Re: Problem z gazem! 09.02.07, 09:10
            Trochę się rozpędziłeś z tym wyprowadzeniem przez ścianę. Owszem, można tak
            zrobić, ale przy mocy urządzenia do 21 kW w domu jednorodzinnym, zagrodowym i
            rekreacji indywidualnej, natomiast w pozostałych budynkach mieszkalnych - do 5 kW.

Z opisu wynika niestety, że mamy do czynienia z pozostałym budynkiem
            mieszkalnym, zatem wyprowadzenie przez ścianę prawdopodobnie odpada, jeżeli
            chcemy używać gazu do podgrzewu c.w.u.. Poza tym nie wszędzie można taki przewód
            wyprowadzić, nawet gdyby był spełniony warunek mocy urządzenia. Jeszcze są
            wymagania dot. odległości od okien i ryzalitów. Proponuję zatem przemyśleć
            wysuwanie takich kategorycznych wniosków w stylu "Piec z zamkniętą komorą
            spalania możesz zamontować wszędzie. Rurę wypuszczasz za ścianę".

Opinia kominiarza do kotła z zamkniętą komorą spalania rzeczywiście nie jest
            potrzebna, pozostaje jednak sprawa wentylacji.
            • Gość: monterco Re: Problem z gazem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 15:55
              zapominacie o jednym jeżeli nawet mozna wyprowadzic zasys i spaliny przez
              scianę to i tak opinia kominiarza jest potrzebna bo w pomieszczeniu w którym
              znajduje się odbiornik gazu -tj. kocił gazowy obowiązkowo musi być przewód
              wentylacyjny a taki podlega odbiorowi kominiarskiemu i bez takiego odbioru nie
              powieszą licznika .
              a jeśli chodzi o tzw. załatwienie w 2006 roku poprawiałem kilka instalacji
              kotłów w mieszkaniach w których nastąpiło zatrucie nawet ze skutkiem
              smiertelnym bo właściciel ;;se załatwił.
              pozdr. monterco
              • czajnik5 Re: Problem z gazem! 12.02.07, 08:58
                Przepraszam bardzo, ale ja o niczym nie zapomniałem. Jest napisane wyraźnie, że
                pozostaje kwestia wentylacji. Proszę przeczytać jeszcze raz mój post.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka