Dodaj do ulubionych

Drewiane parapety pod ramę?

11.02.07, 16:38
Zdecydowałam sie na parapety drewniane-sosnowe 2.8cm grubości. Zastanawiam
się jednak przed zamówieniem na miarę czy mierzyć głębokośc parapetu od
miejsca w którym przylega do ramy czy mierzyć od miejsca pod ramą (róznica
około 0.7cm).
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Drewiane parapety pod ramę? 11.02.07, 17:19
      Okno ma specjalny felc przeznaczony na obsadzenie, w nim/pod nim, parapetu i od
      tego miejsca należy głębokość mierzyć. Jeśli takiego felc-a nie ma to mierzyć od
      miejsca do którego parapet przylegał będzie.
    • Gość: al Re: Drewiane parapety pod ramę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 18:09
      a nie prawda!nie wszystkie okna maja felc,drew.tak, ale nie pcv.
      • maxima7 Re: Drewiane parapety pod ramę? 11.02.07, 22:50
        Ale ja mam okna pcv, wiec?
        • maxima7 Re: Drewiane parapety pod ramę? 12.02.07, 19:33
          Również bedę miała podobny dylemat mając okna pcv, więc proszę o podpowiedz.
          • Gość: al Re: Drewiane parapety pod ramę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 09:58
            witajcie.tak jak wczesniej pisalem ,ok.pcv nie maja felca i dlatego parapet
            trzeba wlozyc/1cm/ pod dolna czesc oscieznicy.mozna tez na styk do
            oscieznicy.polecam 1-szy sposob.
          • jarecki_2 Re: Drewiane parapety pod ramę? 13.02.07, 10:18
            A to wielce interesujące, ponieważ ja mam u siebie w domu okna PCV i one mają
            felc. W grudniu zakończyłem prace wykończeniowe w domu klienta i u niego okna
            PCV również, o dziwo, mają felc. Teraz wykonuję kolejną pracę i co? No i
            oczywiście od razu mam atak okien PCV, lecę, sprawdzam i ....... jest!! jest
            felc!! Zgroza. To chyba jakaś plaga?! Okna PCV i mają felc, nieprawdopodobne.

Do zainteresowanych, należy to po prostu sprawdzić a jeśli nie, to może
            pozostawić to montażystom parapetów, nie ma z czego robić problemu bo go tak na
            prawdę nie ma. A tak nawiasem mówiąc temat nie dotyczy posiadania lub nie felców
            przez okna PCV, drewniane, stalowe, aluminiowe i inne okna jakie nam tylko do
            głowy przyjdą..
            • julia3 Re: Drewiane parapety pod ramę? 13.02.07, 15:29
              Okno , obojętnie jakie, powinno być "podparte" parapetem
              nawet 0,5cm wystarczy
              tak więc....wsuń swój parapet pod okno
              :)
              • jarecki_2 Re: Drewiane parapety pod ramę? 13.02.07, 18:01
                Julia no błagam Cię, jakie podparte?? Jakim parapetem?? Okno nie ma być niczym
                podparte zwłaszcza jak ma ten nie szczęsny felc, specjalnie skonstruowany tylko
                po to, żeby tam umieścić parapet, co tworzy, wraz z parapetem oczywiście, taki
                specjalny nazwijmy to zakład, który nie tyle jest potrzebny oknu czy parapetowi,
                tylko ochronie termicznej. Jednym słowem jest tam po to, ten felc, żeby ze
                szpary między oknem a parapetem, na którym to parapecie postawisz okno (według
                Twojego przepisu), nie wiało zimno do wnętrza domu. No po co wygadywać takie
                pierdoły, kompletnie tego nie rozumiem. Na parapecie, jeśli jest felc, nie ma
                nic stać! a już na pewno nie okno. O kwiatkach nie mówię. I po raz kolejny
                powtarzam, nie o tym tu mowa na litość.
                • julia3 Re: Drewiane parapety pod ramę? 13.02.07, 22:52
                  jarecki_2 napisał:

> Julia no błagam Cię, jakie podparte?? Jakim parapetem?? Okno nie ma być niczym
                  > podparte zwłaszcza jak ma ten nie szczęsny felc, specjalnie skonstruowany tylko
                  > po to, żeby tam umieścić parapet, co tworzy, wraz z parapetem oczywiście, taki
                  "> specjalny nazwijmy to zakład, który nie tyle jest potrzebny oknu czy parapetowi
                  > ,
                  > tylko ochronie termicznej. Jednym słowem jest tam po to, ten felc, żeby ze
                  > szpary między oknem a parapetem, na którym to parapecie postawisz okno (według
                  > Twojego przepisu), nie wiało zimno do wnętrza domu. No po co wygadywać takie
                  > pierdoły, kompletnie tego nie rozumiem. Na parapecie, jeśli jest felc, nie ma
                  > nic stać! a już na pewno nie okno. O kwiatkach nie mówię. I po raz kolejny
                  > powtarzam, nie o tym tu mowa na litość.
                  =========

No , no..Twoja polemika to prawdziwy popis kultury ....i wiedzy
                  Czy dobrze odczytałam, że cos komuś montowałeś....hmmm

Błagasz mnie, nawet o litość prosisz....zarzucasz, że pisze pierdoły....

A ja Ciebie błagam......nie rób ludziom wody z mózgu:((((wrrr

Powtórze jeszcze raz,parapet powinien "podpierać " okno
                  Słowo "podpierać" napisałam w cudzysłowie,(chyba wiesz co znaczy ten znak)
                  co nie oznacza, że okno stoi na parapecie (a to Twoja interpretacja)
                  ..oj...masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem!!!!!!

Pierdoły (to TWOJE słowo :( ).....to Ty opowiadasz, pisząc,

cytuję
                  ""zakład", który nie tyle jest potrzebny oknu czy parapetowi
                  > ,
                  > tylko ochronie termicznej. Jednym słowem jest tam po to, ten felc, żeby ze
                  > szpary między oknem a parapetem, na którym to parapecie postawisz okno (według
                  > Twojego przepisu), nie wiało zimno do wnętrza domu."..koniec cytatu.

Ciekawa teoria....
                  bo ja uważam, że ochronę termiczną zapewnia prawidlowe i BARDZO STARANNE
                  umieszczenie między oknem a parapetem PIANKI MONTAZOWEJ,
                  o której ,
                  najczęściej .......tzw "fachowcy" .....zapominają
                  albo wtryskują ją byle jak.:((((((

I powtórze raz jeszcze..(mimo Twojego błagania)
                  parapet powinien byc pod oknem , choćby tylko 0,5cm
                  a jeśli zrobi się to prawidłowo, to żadnej szpary nie ma prawa być.

Po raz kolejny powtarzam....miej litość...czytaj ze zrozumiem!!!!!

PS.Moje 10 okien, wstawione w 2004r
                  do lata minionego roku,nie miały parapetów,
                  ....a teraz już,są "podparte" kamiennym parapetem i odpowiednio ocieplone.

• jarecki_2 Re: Drewiane parapety pod ramę? 13.02.07, 23:04
                    A teraz przeczytaj poprzednią wypowiedź, powtórz czynność, przeczytaj z
                    cudzysłowem oczywiście, powtórz ją ponownie, wróć do moich wypowiedzi i
                    przeczytaj to co napisałaś. Jak sądzisz kto tu czego nie rozumie??
                    No i warto było by przeczytać post autorki, to może wiele Ci wyjaśnić.
      • Gość: bim bum Re: Drewiane parapety pod ramę? IP: *.acn.waw.pl 13.02.07, 18:17
        pcv takze mają taki felc :) fachowcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka