Dodaj do ulubionych

Przeniesienie kuchni

18.02.07, 22:07
Blok z wielkiej płyty, chcemy przeniesć kuchnię na drugą strone łazienki, aby
funkcjonowała jako aneks kuchenny. Ma być tradycyjna płyta gazowa. Da radę? I
co trzeba zrobić aby dało?
Z góry dziekuje, pozdrawiam.
Na dole załączam plan
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/122d75698103be96.html
Obserwuj wątek
    • Gość: gość22 Re: Przeniesienie kuchni IP: *.magma-net.pl 18.02.07, 23:15
      a dlaczego aż tak zależy ci na przeniesieniu kuchni
      • mandziola Re: A dlatego, że 18.02.07, 23:28
        w kuchni powiekszonej o pół toalety palnuje pokój dla drugiego dziecięcia:) W
        mysl przysłowia "Ciasny ale własny". A że mieszkanie i tak jest do kapitalnego
        remontu stąd ten pomysł, aby powiekszyć salon o ten wąski pokój (salon - jak to
        dumnie brzmi:)) i zrobić tam cześć dzienną z np. rozkładana kanapa dla
        rodziców, a dzieciom zrobic dwa, mniej więcej równe pokoiki. Po za tym tak mała
        kuchnia to pomyłka. Mozna spac gdzies gdzie jest miejsce w zasadzie na łózko,
        ale ja gotowac w takiej klicie chyba nie umiem:). Gdzie zmieszczę 300 pierogów
        ruskich;)?
        • Gość: gość22 Re: A dlatego, że IP: *.magma-net.pl 18.02.07, 23:42
          z jednym to napewno sie z tobą zgadzam,że kuchnia to jest klitka ale ja mam
          podobny układ i nigdy nie zgodziłbym sie na powiększenie kuchni kosztem pokoju
          albo przebywać w pokoju połączonym z kuchnią moja żona dużo gotuje i to różne
          rzeczy dlatego drażnią mnie zapachy kuchenne wydostające sie z kuchni a co
          dopiero gdybym miał w tym spać,czy nie lepiej zlikwidować ścianę do pokoju,
          który jest obok kuchni i tam zrobić jadalnię mniejszy koszt i bardziej do
          załatwienia,niż taka generalna przebudowa,ale jesli chcesz to twoja sprawa tylko
          chyba musisz zacząć od zarzadcy budynku bo w grę wchodzi przerobienie
          instalacji gazowej a nie zawsze jest to możliwe i musisz sprowadzić kominiarz
          aby wydał decyzję czy można i gdzie wpiąć się z wentylacją,tak wię będziesz
          miała dużo zachodu z taką przeróbką
          • mandziola Re: 18.02.07, 23:53
            Dzieki Gościu, zdaję sobie sprawę, że potrzebna opinia kominiarza, bo tak nam w
            pismie napisała spółdzielnia, pytam tu na forum, bo byc może jakis fachowiec
            wie co oznaczają te rysunki dot. wentylacji i kanalizacji itp. i odpowie czy
            takie przeniesienie jest mozliwe. Co do zapachów - mieszkaałam w tym
            mieszkaniu - było nas wowczas 5 osób i wierz mi bez znaczenia gdzie byłaby
            kuchnia i tak zapachy kuchenne były wszędzie:)
            • czajnik5 Re: 19.02.07, 09:55
              Największy problem byłby z pionami instalacyjnymi. Cały szacht musiałby pozostać
              tam gdzie jest w tej chwili. Z wentylacją będzie taki problem, że jeżeli są
              indywidualne przewody wentylacyjne, to możesz zamienić piony z łazienki z pionem
              z kuchni, lecz jeżeli są przewody zbiorcze (a kiedyś można było tak wykonywać),
              to masz pozamiatane. Będzie konieczność przeprowadzenia przez całą łazienkę
              przewodu wentylacyjnego do pionu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka