ziutka23 02.03.07, 09:40 Moje pytanie dotyczy kosztu takiego przyłącza. Musimy przebic sie kilka metrów przez drogę utwardzoną (całe szczęście nie asfalt). Ile kosztuje metr takiego przyłącza? Dziękuje za odpowiedzi! Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cromwell Re: przyłącze wodne IP: *.48.jawnet.pl 02.03.07, 18:21 na wszystkie pytanie odpowiedza w wodociagach co wiecej powinni dac namiary do firmy wykonujacych przylacza radze sie pospieszyc co prawda Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków z dnia 7.06.2001 r. (Dz.U. nr 72 poz. 747 z późn. zm.) juz swoje latka ma ale jeszcze nie wszystkie wodociagi dzialaja w mysl ustawy no coz zachcialo sie niektorym egzekwowac swiete prawo wlasnosci to mamy wg ustawy nowe podpiecie jest wlasnoscia inwestora i to on bedzie pokrywal koszty ewentualnej naprawy kij ma 2 konce jezeli gosc ma grunt przepuszczalny a cisnienie wody nie spadnie do zera bedzie zwlekal z naprawa wiec i wodociagi straca kjm komu to przeszkadzalo pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
michal373 Re: przyłącze wodne 05.03.07, 11:03 Witam, Wedlug tej ustawy z dnia 07czerwca 2001r. (dz. U.nr.72.poz.747) oraz nowelizacja z dnia 22kwietnia 2005r.(dz.U.nr.85,poz729) Art.2 punkt6 mowi, ze przylacze wodociagowe - odcinek przewodu laczacego siec wodociagowa z instalacja wodociagowa w nieruchomosci odbiorcy uslug wraz z zaworem za wodomierzem glownym. Stad nie bardzo rozumie dlaczego wlasciciel posesji mialby naprawiac np uszkodzenie zasuwy, ktora znajduje sie poza jego posesja w drodze oraz czy musi ponosic koszty przylacza poza swaja posesja. Inaczej wyglada sytuacja z przylaczem kanalizacyjnym: Po nowelizacji ustawy z 2005r. sa dwie definicje przylacza kanalizacyjnego. Tutaj rzeczywiscie jak cos nawali to trzeba naprawiac w drodze.(jedna z definicji) Rzeczywiscie ustawa 2001r. w rozdziale 2 w art.5 narzuca: Jesli umowa nie stanowi inaczej odbiorca uslug odpowiada za zapewnienie niezawodnego dzialania posiadanych instalacji i przylaczy wodociagowych i przylaczy kanalizacyjnych z z urzadzeniem pomiarowym wlacznie. Z powazaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triball27 Re: przyłącze wodne IP: *.chello.pl 05.03.07, 10:23 Czesc Monia:))czytalem co pisalas i kiedys robilem cos takiego ale sam i nie wiedzialem co ci napisac wiec poszukalem i znalazłem na jakims forum taką odpowiedz(185m przez droge powiatowa ze wszelkimi materialami to 22.000zł)moim zdaniem duzo ale to jest problem przebicia sie przez droge.mam nadzieje ze pamietasz o pozwoleniach i innych papierach??ktore musisz mieć!pewnie ci nie pomoglem ale poczytaj na tym forum forum.archeton.pl/viewtopic.php? p=1521&sid=891bb58791151687379841e706b20a45 Pozdrawiam i powodzenia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triball27 Re: przyłącze wodne IP: *.chello.pl 05.03.07, 10:35 czesc to znowu ja znalazlem cos jeszcze(ja robiłem przyłcz 160m ze studzienką wodomierzową i przejsciem przez droge 5m - 7100zł za całosc bez rachunku)to chyba bardziej juz cieszy:))pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka23 Re: przyłącze wodne 05.03.07, 16:40 dzieki triball za odp!:) mam nadzieje ze mnie to wyniesie mniej. przylacze nie wiecej chyba niz 10-20m (dostane dopiero warunki tech, to bede bardziej rozeznana), no i musze przebic sie przez droge utwardzona. pozdrawiam cie! Odpowiedz Link Zgłoś
trug Re: przyłącze wodne 05.03.07, 19:56 Dostałem dzisiaj warunki przyłączenia do sieci wod-kan. I powiem szczerze, że ogarnął mnie strach. Wodę muszę "ciągnąć" ze 100 m a do najbliżeszej kanalizacji podłączyć się, która jest od mojej posesji ok. 1 kilometra. Kogo na to stać? Odpowiedz Link Zgłoś
henass Re: przyłącze wodne 09.05.07, 19:11 Witam. Czy przyłacze wodne musi być poziomo oznakowne w ziemi folią i przewodem DY ( jakie kolory) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasto3 Re: przyłącze wodne IP: *.polkomtel.com.pl 10.05.07, 10:23 przebicie klika tysięcy,chyba gościu nie masz pojęcia o czym mówisz,ja mam 80m i przebicie pod drogą i wyjdzie to około 8 tys za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: przyłącze wodne 10.05.07, 10:36 Na metry właśnie przejście pod jezdnią jest najdroższe.Te 8 tys. to może być tak 4000 za przecisk i po 50 zł za mb. rury. I wychodzi właśnie 8 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasto3 Re: przyłącze wodne IP: *.polkomtel.com.pl 11.05.07, 09:16 a gdzie koszt wykopania tych 80m?Myśle że to kwota 50-80zł sama robocizna,to już wychodzi ok 4000 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: przyłącze wodne 11.05.07, 09:22 Bez żartów,50 zł za położenie 1 mb.rury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasto3 Re: przyłącze wodne IP: *.polkomtel.com.pl 15.05.07, 10:45 a co wykopiesz sobie sam? Odpowiedz Link Zgłoś