Dodaj do ulubionych

Do użytkowników pomp ciepła

23.03.07, 14:44
Czy posiadacie może alternatywne ogrzewanie w postaci kominka? Chcemy mieć
kominek, ale zastanawiamy się czy jest sens kupować taki z płaszczem wodnym
czy wystarczy zwykły?
Obserwuj wątek
    • Gość: alicja Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 14:54
      uzytkuję pompe ciepła i mam kominek bez płaszcza wodnego. Używam go
      sporadycznie, w założeniu miał byc uzupełnieniem pompy ciepła, która została
      zaprojektowana do temperatury -10C. Praktycznie takie temperatury wystepują
      rzadko, a nawet jeśli to jest wtedy wyżowo, bezwietrznie i nie mam problemu z
      utrzymaniem 20C w domku. Kominek z płaszczem wodnym znacznie komplikuje
      instalację, wymaga zabezpieczenia z naczyniem otwartym i nie polecam jego
      stosowania w połaczeniu z pompą ciepła, tym bardzie że trudno jest zrealizowac
      dobry układ współpracy, lepiej wykorzystac jako układ alternatywny, równoległy.
      Ostatniej zimy raz rozpaliłam kominek , poprzedniej paliłam weekendowo.
      • Gość: egarncarek@wp.pl Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:37
        Witaj Alicjo .Zaczynam budowę domu i chcę go ogrzewac pompą ciepła.Odpowiedz mi
        coś blizszego na temat kosztów instalacji i eksploatacji .Pozdrawiam .EG
        • Gość: alicja Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:06
          nikt rozsądny na to pytanie o koszty szczegółowo nie odpowie. pompa ciepła to
          nie urządzenie grzewcze - ona tylko przenosi (pompuje) ciepło z dolnego źródła
          (o niższej temperaturze) do górnego ( o wyższej) którym jest instalacja c.o.
          lub ciepłej wody. O kosztach decyduje rodzaj zastosowanego źródła dolnego,
          górnego i oczywiście moc instalacji.
          Moim źródłem ciepła jest studnia , wodę zrzucam do drugiej studni z drenażem. W
          istniejącej instalacji c.o. 3 krotnie zwiększyłam ilość grzejników , mam też
          podłogówke w kuchni i łazienkach. W instalacji ciepłej wody zainstalowałam
          zbiornik z mamką - taki czeski wynalazek , idealny do pomy ciepła.
          Nie jestem przykładowym użytkownikiem , bo wiele elementów już miałam
          gotowych.Trudno zaliczać koszty budowy instalacji do kosztów popmy ciepła -
          szczególnie jeśli to podłogówka. Koszt wszystkich prac i instalacji samego
          agregatu nie przekroczył 20 tys. Mój agregat pompy ciepła to produkt krajowy ,
          choć trudno go tak do końca nazwac skoro sprężarka jest scroll Copelanda,
          automatyka Danfossa a wymienniki duński, polski i włoski :)
          Co do efektywności : mam nie najlepszą instalację odbiorczą, ale w skali roku
          osiągam COP na poziomie 3.3 co oznacza że średno rocznie z 1kWh prądu "robię"
          3,3 kWh ciepła. To zupełnie przyzwoity wynik, tym bardziej że jest odczytem
          wskazań licznika ciepła na wyjściu oraz licznika energii elektrycznej łacznie z
          potrzebami pompy tłoczącej wodę.
          Koszt ciepła w taryfie dziennej jest nieco niższy od gazu ziemnego, ale juz w
          taryfie nocnej jest tańszy o ponad połowę. Do celów grzewczych zuzywam ok.25% w
          taryfie 1. Nie mam żadnych buforów, zasobników, sprzęgieł hydraulicznych - nie
          widziałam takiej potrzeby i miałam rację - mimo namawiań wielu "ekspertów".
          Koszty eksploatacyjne biją wszystko na głowę i zupełnie nie myślę o działaniu (
          lub nie) instalacji c.o. Koszty te zależą wyłacznie od średniej temperatury
          dolnego źróła i średnej temperatury instalacji odbiorczej, zakładając
          oczywiście że pozostałe elementy są wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną,
          odpowiednio zaprojektowane i obliczone - zasady są banalnie proste ale niestety