patrywi 23.03.07, 14:44 Czy posiadacie może alternatywne ogrzewanie w postaci kominka? Chcemy mieć kominek, ale zastanawiamy się czy jest sens kupować taki z płaszczem wodnym czy wystarczy zwykły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alicja Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 14:54 uzytkuję pompe ciepła i mam kominek bez płaszcza wodnego. Używam go sporadycznie, w założeniu miał byc uzupełnieniem pompy ciepła, która została zaprojektowana do temperatury -10C. Praktycznie takie temperatury wystepują rzadko, a nawet jeśli to jest wtedy wyżowo, bezwietrznie i nie mam problemu z utrzymaniem 20C w domku. Kominek z płaszczem wodnym znacznie komplikuje instalację, wymaga zabezpieczenia z naczyniem otwartym i nie polecam jego stosowania w połaczeniu z pompą ciepła, tym bardzie że trudno jest zrealizowac dobry układ współpracy, lepiej wykorzystac jako układ alternatywny, równoległy. Ostatniej zimy raz rozpaliłam kominek , poprzedniej paliłam weekendowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egarncarek@wp.pl Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:37 Witaj Alicjo .Zaczynam budowę domu i chcę go ogrzewac pompą ciepła.Odpowiedz mi coś blizszego na temat kosztów instalacji i eksploatacji .Pozdrawiam .EG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:06 nikt rozsądny na to pytanie o koszty szczegółowo nie odpowie. pompa ciepła to nie urządzenie grzewcze - ona tylko przenosi (pompuje) ciepło z dolnego źródła (o niższej temperaturze) do górnego ( o wyższej) którym jest instalacja c.o. lub ciepłej wody. O kosztach decyduje rodzaj zastosowanego źródła dolnego, górnego i oczywiście moc instalacji. Moim źródłem ciepła jest studnia , wodę zrzucam do drugiej studni z drenażem. W istniejącej instalacji c.o. 3 krotnie zwiększyłam ilość grzejników , mam też podłogówke w kuchni i łazienkach. W instalacji ciepłej wody zainstalowałam zbiornik z mamką - taki czeski wynalazek , idealny do pomy ciepła. Nie jestem przykładowym użytkownikiem , bo wiele elementów już miałam gotowych.Trudno zaliczać koszty budowy instalacji do kosztów popmy ciepła - szczególnie jeśli to podłogówka. Koszt wszystkich prac i instalacji samego agregatu nie przekroczył 20 tys. Mój agregat pompy ciepła to produkt krajowy , choć trudno go tak do końca nazwac skoro sprężarka jest scroll Copelanda, automatyka Danfossa a wymienniki duński, polski i włoski :) Co do efektywności : mam nie najlepszą instalację odbiorczą, ale w skali roku osiągam COP na poziomie 3.3 co oznacza że średno rocznie z 1kWh prądu "robię" 3,3 kWh ciepła. To zupełnie przyzwoity wynik, tym bardziej że jest odczytem wskazań licznika ciepła na wyjściu oraz licznika energii elektrycznej łacznie z potrzebami pompy tłoczącej wodę. Koszt ciepła w taryfie dziennej jest nieco niższy od gazu ziemnego, ale juz w taryfie nocnej jest tańszy o ponad połowę. Do celów grzewczych zuzywam ok.25% w taryfie 1. Nie mam żadnych buforów, zasobników, sprzęgieł hydraulicznych - nie widziałam takiej potrzeby i miałam rację - mimo namawiań wielu "ekspertów". Koszty eksploatacyjne biją wszystko na głowę i zupełnie nie myślę o działaniu ( lub nie) instalacji c.o. Koszty te zależą wyłacznie od średniej temperatury dolnego źróła i średnej temperatury instalacji odbiorczej, zakładając oczywiście że pozostałe elementy są wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną, odpowiednio zaprojektowane i obliczone - zasady są banalnie proste ale niestety nie możesz tu liczyc na hydraulika,który specjalizuje sie w montażu pisuarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egarncarek@wp.pl Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:34 Witam, o pompach ciepła dowiedziałam sie niedawno .Wiem o ich kozyściach ,ale takze przestrzegano mnie ,ze żle zainstalowane ,mogą pobierac duzo energii elektrycznej i nie dawac dobrej temperatury. Proszę o informację od tych ,którzy z takich pomp korzystają. pozdrawiam .EG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deli Re: Do użytkowników pomp ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 23:00 Mnie ten temat bardzo interesuje. W perspektywie mam zamiar wykorzystać pompę ciepła Odpowiedz Link Zgłoś