Gość: Pawel IP: *.crowley.pl 15.05.03, 10:25 Witam, Czy ktos moze ma doswiadczenie w uzytkowaniu parkietu z grabu? Dlaczego jest wzglednie tani (ok. 65 zł/m2)? Czy ma jakies wady? Generalnie szukam jasnego parkietu. Pozdrawiam Pawel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darg Re: Parkiet z grabu IP: *.orbis.pl 15.05.03, 13:33 Jak wybierałem jasny parkiet to też myślałem o grabie ale w dwóch miejscach powiedziano mi że może się odbarwiać (szarzeć) - nie sprzedawano tam grabu więc trudno ocenić czy to prawda. Sam wybrałem jasny jesion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Parkiet z grabu IP: *.crowley.pl 15.05.03, 13:50 Jesion to chyba jedyna alternatywa z jasnych parkietow dla grabu (bo brzoza choc ladna, to jest za miekka). Pozdrawiam Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monik Re: Parkiet z grabu IP: *.crowley.pl 15.05.03, 14:38 no i jeszcze klon - jest dość twardy i w miarę jednolity; nie ma tak wyraźnego usłojenia jak jesion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: Parkiet z grabu IP: *.pekao.com.pl 15.05.03, 18:36 grab jest b. twardym drewnem (jeśli dobrze pamiętam to najtwardszym z rodzimych gatunków, można chodzić w szpilkach po nielakierowanym parkiecie). Główną wadą jest wysoka niestabilność (b. mocno "pracuje" przy zmianach wilgotności) pozdrawiam bankroot Odpowiedz Link Zgłoś