Dodaj do ulubionych

Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu?

12.04.07, 19:52
Mam problem - parterowy czy z poddaszem? Wiem ze watkow bylo sporo, ale nic
konkretnego. Chodzi mi tylko o ekonomie. Galopujace ceny spowodowaly ze nie
chce sie utopic w kosztach.
Powiedzcie czy parterowy jest rzeczywiscie tanszy, porownujac podobne
parametry jak powierzchnia, dach wielospadowy etc
Dajcie jakies za i przeciw obu koncepcjom
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:14
      przeciw

"mieszkalnemu poddaszu"

to przede wszystkim to, że tam się mieszka do d..py

skosy , latem temperatura afrykańska,
      jak blacha to jeszcze stukot deszczu :-)
      • Gość: roto Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.attu.pl 12.04.07, 21:40
        Bzdury Waść zaś pleciesz jakie temp afrykańskie ? jaki stukot deszczu? nie
        trzeba było żałować na dociepleniu poddasza dać 30-35 cm wełny zamiast 15 i
        było by git, ja mam 30 cm zimą cieplutko, latem chłodno do tego rolety zew.
        zasłaniane i pełen komfort nie potrzeba nawet żadnej klimy. Parter czy piętro ?
        trudno określić jeśli parter to z reguły bardzo skomplikowany,duży i przez to
        kosztowny dach,ale można zaoszczędzić np. na nierobieniu stropu. Piętrowy z
        dachem dwuspadowym niby tańszy, ale strop jest już raczej konieczny no i jakieś
        schody po których ja akurat nie lubię biegać.Co do ogrzewania to łatwiej i
        szybciej według mnie można nagrzać dom piętrowy niż parterowy, wydaje się że
        straty ciepła w parterowym są jakby większe. Ja np mam piętrowy, ale jak bym
        budował drugi to napewno parterowy ze względu na schody nie cierpię ich.
        naprawdę trudna decyzja
        • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 13.04.07, 00:59
          dzieki piekne, szczegolnie za 2 post.
          Wlasnie - powiedzcie czy mozna pokusic sie o jakis bilans zyskow-strat
          (finansowych). Parter na nie - rozlozysty dach i wiecej materialu, pewnie
          wiecej instalacji
          Poddasze na nie - strop, schody, okna dachowe...

To moje sugestie laika ktory sie nasluchaj i naczytal, hehe

Jak Wy to widzicie? Zakladamy oczywiscie dach wielospadowy
        • Gość: ? Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 05:03
          "Bzdury Waść zaś pleciesz"

hmmm

wygląda to na atak osobisty

kłania się netykieta, regulamin itd ...

gdzie cenzor !!!!
    • basia_11 Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 13.04.07, 08:13
      > Dajcie jakies za i przeciw obu koncepcjom

Witam

Należę do grona zwolenników domów z użytkowym poddaszem. Dlaczego? Pierwszy
      powód to to, że na stosunkowo wąskiej działce mogę wybudować dom o potrzebnej
      dla mojej rodziny powierzchni - dom w obrysie ma 10/12 metrów, powierzchni
      użytkowej 200 mkw. Gdybym chciała budowac dom parterowy to musiałaby to być
      długa kicha, która zajęłaby mi bardzo dużą część działki.
      Okna połaciowe nie są problemem, mam tylko jedno, dom ma kształt litery L, na
      każdej części domu dach dwuspadowy, więc są ściany, w których znajdują się okna.
      Ściany na piętrze podnieśliśmy do ok. 1,6 m wysokości, dzięki czemu nie ma
      zmarnowanych powierzchni pod skosami, cała powierzchnia piętra jest do
      wykorzystania i pokoje dzieci oraz nasza sypialnia mają po ok. 18 mkw, są
      wygodne a nie małe klitki.
      Nie zgadzam się z zarzutem, że latem na poddaszu jest piekielnie gorąco, tak jak
      ktoś inny powiedział, dobra izolacja poddasza załatwia problem.

Widzę po znajomych, którzy budowali domy parterowe, że teraz tego żałują i mimo
      wcześniejszego zarzekania się teraz zagospodarowują poddasze, tyle, że mało
      miejsca mają do wykorzystania, bo dach w zasadzie opiera się na stropie, nie
      podciągali ścian choć na 2-3 pustaki.
      Dom parterowy o pow. 150 m i więcej mało kto buduje, na ogół te domy mają mniej
      niz 100 metrów i dlatego potem szybko okazuje się, że jednak jest ciasno. Takie
      małe domki parterowe budują często ludzie, którzy wyprowadzają się z ciasnego
      mieszkanka w bloku i wydaje im się, że jak mieszkali na 40 metrach w kawalerce
      to teraz 90 metrów to będzie luksus, ale jak mówi przysłowie - apetyt rośnie w
      miarę jedzenia:-)

Moim zdaniem dom parterowy jest dla kogoś, kto ma dużą działkę, stać go na
      odpowiednio duży dom, z dużym dachem (większym niż nad piętrowym o tej samej
      pow. użytkowej domem), który też trzeba ocieplić, nie lubi bądź nie może chodzić
      po schodach.

pozdrawiam
      Basia
    • Gość: wrrrrrrrrrrrrr Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 14:51
      ja wystawilbym jedno pietro w gore i cztery w dól.
    • andrzej.sawa Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 13.04.07, 15:10
      Ja krótko.Policz ile kosztują chody,a ile większe fundamenty,a jeszcze koszty
      ogrzewania.
    • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 13.04.07, 23:57
      No i pieknie sie dyskusja rozwinela....
      Panie Andrzeju, a mozna cos wiecej, bo te schody rozumiem, ale fundamenty etc
      to rozumiem zarzut, no wlasnie ..... do czego?
      • andrzej.sawa Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 14.04.07, 09:40
        Powierzchnię mieszkania stawia się w wypadku domu parterowego na
        fundamentach,przy wykorzystaniu poddasza ok 50% dodatkowo można uzyskać na tych
        samych fundamentach.
        • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 16.04.07, 03:39
          |Rozumiem oczywiscie jak sprawa ma sie do fundamentow i poddasza, ale
          generalizujac czy jednak obie koncepcje ze wzgledu na szereg za i przeciw nie
          rekompensuja sie? I jak z tym ogrzewaniem rzeczywiscie? Koncepcja pewnie idzie
          w kierunku uciekania ciepla do gory....

pozdrawiam
          • andrzej.sawa Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 16.04.07, 05:29
            Trzeba policzyć,ale z poddaszem jest taniej.Oczywiście temat szerszy do
            pogadania przy okazji.
    • Gość: Budowlaniec - Ange Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 11:58
      Jeżeli chodzi o budowę domu, to generalnie koszty generuje głównie dach
      (konstrukcja, ocieplenie, pokrycie),jest to jakies 30% kosztów całego domu,
      dosyć spore koszty to także elewacja i fundamenty.Zakładając,że bez względu na
      rodzaj domu (parterowy, czy z poddaszem użytkowym) jestes zdecydowany na dom o
      określonej powierzchni, to zdecydowanie bardziej opłaca się domek parterowy z
      poddaszem użytkowym i to najlepiej z prostym dachem kopertowym lub dwuspadowym,
      bez lukarn, duzej, wykuszy, balkonów i innych udziwnień. Przy domu parterowym o
      takiej samej powierzchni jak pietrowy będziesz miał duzo większą powierzchnię
      dachu, sam dom będzie bardziej rozwleczony, więcbedzie sporo scian
      konstrukcyjnych, które w domu z poddaszem uzytkowym redukują się jedynie do
      scianki kolankowej o wysokości max. 1m.Dodatkowo koszty podroza ci bloczki
      fundamentowe, których na parterowy dom pojdzie wiecej, będzie większa
      powierzchnia elewacji (to spory koszt ,szczególnie docieplenie).Jedyne za dla
      domu parterowego, to brak schodow (ale te nie generuja wielkich kosztow -
      azurowe schody drewniane z buku mozna zrobic za ok. 8 tys PLN) i w niektórych
      domkach parterowych (zależy od układu konstrukcyjnego) brak stropu.Ale te dwa
      elementy to mały koszt w porównaniu z tym ile kosztuje dach nad parterowym
      domkiem, tym bardziej ze ceny wełny i dachówki galopują a i folia dachowa nie
      jest zbyt tania. Acha i jeszcze jedno, zdecydowanie odradzam dachowke IBF, mimo
      ze jest tania, ale rozlatuje sie w rękach.Życze powodzenia i pozdrawiam.Acha i
      wiem co pisze, bo po pierwsze jestem budowlańcem czynnym zawodowo i w dodatku
      jestem w trakcie budowy domu:)
      • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 16.04.07, 20:49
        Naprawde jestem pod wrazeniem (wreszcie) kompetencji wypowiedzi. Bardzo
        dziekuje p. Andrzejowi i ostatniemu budowlancowi. Mysle ze Wasze ogolne wnioski
        ulatwia mi nieco sprawe.
        Zebyscie jednak byli w temacie co sprawia mi taki problem, przesylam Wam linki
        do przykladowych projektow ktore rozwazam i o ktore rozbija sie problem.
        Jesli chodzi o opcje z poddaszem (bez garazu obok chcemy)-
        www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=58&opcja=opis
        Natomiast parterowy projekt nie mozna skopiowac ale prosto znalezc, bowiem
        jest on w zakladce parterowe - dm01
        www.dom-parterowy.pl/
        Czy jednak jest az tak duza roznica pomiedzy dwoma koncepcjami - tutaj mamy
        260m2 dachu a w parterze 300m2
      • piotr2569 Re: do Budowlaniec-Ange 17.04.07, 07:47
        Budowlaniec-Angle napisał(a):

sam dom będzie bardziej rozwleczony, więc bedzie sporo scian
        konstrukcyjnych, które w domu z poddaszem uzytkowym redukują się jedynie do
        scianki kolankowej o wysokości max. 1m.

Większej bzdury to ja nie słyszałem.
        To znaczy, że ścianę nośną budynku z poddaszem uzytkowym stanowi jedynie
        ścianka kolankowa wysokości 1m - buahahahah.
        A to co pod ścianką kolankową to jak się nazywa - fundament??? :P:P:P - hahahah

pozdrawiam serdecznie (budowlańców czynnych zawodowo)
        No te słowa potwierdzają, że jesteś budowlańcem (czynnym zawodowo oczywiście) -
        • Gość: Budowlaniec-Ange Do Piotr 2569 od Budowlaniec-Ange IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:42
          jeżeli chodzi o tą wypowiedz to widze ze po prostu "połknęłam "
          sformułowanie "na piętrze" jeżeli chodzi o redukcje scian na w domu z poddaszem
          uzytkowym.
          Wiec jeszcze raz pisze to samo tylko innymi slowami. Dom parterowy ma wiecej
          scian, natomiast pietrowy, na parterze ma znacznie mniej a na pietrze
          ograniczaja sie one jedynie do scianki kolankowe. (przy dachach dwuspadowych sa
          jeszcze ewentualnie trojkatne sciany szczytowe.
          Ni łap za słoka Piotrze. Skoro jestes takim znawca powinienes sie byl domyslec
          ze to przez nieuwage.
      • roto Niewiem jakim jesteś budowlańcem 23.04.07, 20:34
        ale z tym IBF-em to pojechałeś teraz ,dachówka jak dachówka zwyczajny beton
        jest porównywalna z Braasem, Euronitem , Prodachem i innymi betonami ani lepsza
        ani gorsza co do rozpadania się w rękach to akurat każda z wymienionych firm ,
        jak i z tych nie wymienionych ma na swoim koncie jakiegoś bubla. Może u Ciebie
        trafiło na IBF, ja miałem kiedyś taki przypadek z Braasem akurat, choć to w
        Polsce firma och i ach , a jednak zdarza się. Nie można więc od razu twierdzić
        że to kiepska dachówka. Znam dużo gorsze nie takie już układałem. Nie bójcie
        się IBF-a
    • woolff Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 17.04.07, 08:20
      Z poddaszem.
      • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 18.04.07, 00:58
        Oto co wyczytalem w artykule dzis....

Zdaniem Moniki Lisowskiej-Łętocha optymalnym rozwiązaniem z punktu widzenia
        kosztów budowy i eksploatacji jest dom parterowy z poddaszem użytkowym. - Takie
        domy mają bardziej zwartą, ekonomiczną bryłę, mają mniejszą powierzchnię ścian
        zewnętrznych niż dom parterowy, a co za tym idzie, są cieplejsze. Dom parterowy
        bez poddasza - o takiej samej powierzchni - będzie bardziej rozłożysty, z
        większym i bardziej skomplikowanym dachem. Będzie więc droższy i bardziej
        wychładzany - mówi Lisowska-Łętocha. 3. Zamiast piwnicy pomieszczenie
        gospodarcze. Osoby szukające oszczędności nie powinny myśleć o budowie piwnicy,
        która, mimo że jest przydatna, może uszczuplić kieszeń o dodatkowe 30-50 tys.
        zł. - Warto zamiast piwnicy pomyśleć o pomieszczeniu gospodarczym na parterze -
        radzi Monika Lisowska-Łętocha. Piwnice mają uzasadnienie w przypadku domów
        położonych na zboczu. 4. Garaż w domu. - Polecam garaże wbudowane w dom. Koszty
        jego budowy są często niższe niż garażu wolno stojącego w takim samym
        standardzie - mówi Monika Lisowska- Łętocha. Dużym plusem wbudowanego garażu
        jest to, że aby dostać się do samochodu, nie musisz wychodzić na dwór, a nad
        garażem możesz zyskać dodatkową powierzchnię użytkową. 5. Na raty - tylko
        poddasze.

• Gość: h2o Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:03
          Gość portalu: hubymac napisał(a):
          > Oto co wyczytalem w artykule dzis....
          >
          >
          > Zdaniem Moniki Lisowskiej-Łętocha ...

Ale znalazłeś sobie autorytet :(((
          Lepszego już nie mogłeś ? Młoda głupia blondynka ...
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=60936822&a=60957416
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=60936822&a=60959596
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=60936822&a=60962593
          • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 26.04.07, 20:41
            Ludzie tu nie chodzi o autorytety lub nie. Skupmy sie na sednie, jak zwykle
            jeden z drugim czepia sie pierdoly.
            O merytoryke i projekty chodzi ktore sa nizej !!
            • Gość: h2o Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:14
              > Ludzie tu nie chodzi o autorytety lub nie. Skupmy sie na sednie, jak zwykle
              > jeden z drugim czepia sie pierdoly.
              > O merytoryke i projekty chodzi ktore sa nizej !!

Słuchaj, z tego co piszesz, masz blade pojęcie ... o wszystkim, o czym piszesz.
              Powołujesz się na "autorytety" odpowiadające swoim poziomem sprzątaczce, nawet
              bez uprawnień, itd.
              Pokazujesz jakieś badziewie, które nazywasz projektami, a które projektami nie
              są ! Są to pseudoprojekty, kolorowe obrazki, narysowane przez jeszcze gorszych
              i głupszych "fachowców" od "autorytetów" jak ta wyżej wymieniona, bez uprawnień
              do projektowania, którzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za badziewie,
              które sobie narysowali, którzy prawdopodobnie nigdy w życiu nie widzieli
              budowy, itd.
              Równie dobrze mogły być one narysowane przez przedszkolaków, licealistów,... -
              kogokolwiek.
              Nie ma najmniejszego sensu i szkoda jest po prostu czasu, na marnowanie go
              na ... j.w.
              Chcesz, nic nie stoi na przeszkodzie : Buduj obydwa ! Sam zobaczysz, jak
              wygląda budowa takiego badziewia.
              Pamiętaj tylko, że przeciętna budowa w Polsce domu jednorodzinnego, takiego
              inwestora jak ty, statystycznie ( wg danych GUS za 2006 rok ) trwa 6 lat !
              W Twoim przypadku, z Twoją wiedzą, Twoim podejściem do sprawy śmiem
              przypuszczać, że będzie trwała co najmniej dwukrotnie dłużej, bo ww. dane są
              danymi przeciętnymi, statystycznymi, także tych, którzy mają o wiele większe
              pojęcie o budowie niż Twoje i do budowy domu zabierają się zupełnie inaczej niż
              Ty.
              • Gość: hubymac h20...... IP: 62.189.41.* 27.04.07, 00:49
                Wiesz co h20, masz pewnie swoj nick w mozgu zamiast jego tresci wlasciwej....
                Jak slucham takie zakompleksione cioty jak ty, to na torsje mi sie zbiera.
                Frajerzyno, jesli nie masz nic konkretnego do napisania to spier.... na forum
                roslin okopowych i tam wykladaj swoje brednie, bo niewiele wiecej wiesz.
                W odroznieniu od ciebie ktory pewnie dorobil sie solidnego kartona po bananach,
                ja wracam po kilku latach zza granicy i domek stawiam sobie w ciagu jednego
                sezonu leszczu.
                Przepraszam innych ktorych nieco zniesmaczylem, ale nosi mnie jak takie "cos"
                neguje wszystko i wszystkich, a sam ma sieke w mozgu
                • Gość: h2o Re: h20...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 08:04
                  > ja wracam po kilku latach zza granicy i ...

Myślisz, że jak przykładowo wymiciny w tureckim barze zmywałeś to jesteś pzrez
                  to mądrzejszy ?
                  Poziom Twojej wiedzy raczej o tym nie świadczy :)
                  Ta Twoja budowa to będzie jedna wielka komedia, ale to tylko i wyłącznie Twoja
                  sprawa.

P.S.
                  Wyobraź sobie, że ...
                  - Ech, szkoda pisać.
                  • Gość: hubymac Re: h20...... IP: *.winn.cable.ntl.com 27.04.07, 19:09
                    Generalnie wzbraniam sie przed takimi pyskowkami, ale jestes wybitnym typem
                    wiec nawet nie bede odpowiadal na ten twoj belkot, bo nawet o pracy za granica
                    tyle wiesz ile wyczytasz i nasluchasz sie od od podobnych kmiotow jak ty...
                    • Gość: h2o Re: h2o...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 08:51
                      ... jestes wybitnym typem wiec nawet nie bede odpowiadal na ten twoj belkot, bo
                      nawet o pracy za granica tyle wiesz ile wyczytasz i nasluchasz sie od od
                      podobnych kmiotow jak ty...

Ze swoimi impertynencjami wyjątkowo źle trafiłaś...
                      Po tym, jakie one są, też można poznać intelokutora, jego...
                      Prawda w oczy kole, boli... ?
                      Wyobraź sobie, że w sam raz o pracy za granicą wiem o wiele więcej, niż
                      potrafisz to sobie wyobrazić.

Żegnam !
                      • Gość: hubymac Re: h2o...... IP: *.winn.cable.ntl.com 28.04.07, 21:51
                        Wiesz co chlopie, ubawiles mnie niezle, hehehe
                        Sugeruje zebys jeszcze ze slownika wyrazow obcych zasiegnal kilku slowek, bo
                        napewno zyskasz w moich oczach jaki wybitny intelektualista, hehehe.
                        Ty interlo-skuterze, hehehe
                        Zagranica swojej zagrody chyba byles, hehe
    • Gość: Stefan Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 01:28
      Przed budową domu wykonałem pełną symulację kosztów inwestycyjnych i
      eksploatacyjnych dla parterowego i z poddaszem użytkowym - przy tej samej
      powierzchni użytkowej i wiecie co?
      Parterowy bez poddasza użytkowego ma niższe jednak (myślałem że jest odwrotnie)
      koszty inwestycyjne o 15% ale koszty eksploatacyjne niższe aż o 25% w
      pierwszych 5 latach.
      Kto nie wierzy, niechaj się wysili: to tylko miesiąc obliczeń.

Po moich obliczeniach i wybudowaniu domu teraz trafiłem na pewnego mądrego
      faceta na www.bdb.com.pl który potwierdził moje wyliczenia. Mam dom
      parterowy o powierzchni 197 m2 w Ełku i zużywam rocznie na ogrzewanie i cwu
      tylko 1000 litrów oleju, a w domu zimą mam temperaturę +23 st C (w pokojach), w
      sypialni +19 natomiast w łazienkach +25 st C. Garaż w budynku pod tym samym
      dachem też ogrzewany zimą na +10 st C. Koszt na ciepło wynosi 200 zł
      miesięcznie przez cały rok.

Niewiarygodne? Prawdziwe!
      • andrzej.sawa Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 18.04.07, 01:42
        O jednym drobiazgu zapomnieliście - kształt dachu.
        Na początek popatrzcie na dach dwuspadowy,kąt ok.50 stopni.Na końcu weźcie dach
        wielospadowy,kąt ok.20 stopni.To są krańcowe przypadki.No i teraz ile poddasza
        bez zmiany kosztów,z dodatkiem schodów.
        Ogrzewanie.Jeżeli nie zmieniamy konstrukcji dachu,to przy wykorzystaniu poddasza
        koszty mamy na pow. podłogi niższe napewno.Fizyka nie kłamie.
        Jest jeszcze jeden problemik.Im większa powierzchnia zabudowy tym więcej
        fundamentów,a są okolice gdzie trzeba 1,5 m gł. no i tam warto pomyśleć o
        podpiwniczeniu,bo to tańsze na powierzchnie gospodarcze i niepełnowysokościowe.
    • Gość: Andrzej Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 11:20
      mysle ze pomocy powinienes poszukac u kogos kto jest w stanie wyliczyc koszty a
      nie przypuszczac zalozenia projektowe a zycie - to inne realia :(
      podtal o dachach dzial porady www.e-dach.pl tam tez kalkulatory
      budowlane moze to ci naswietli sprawe
      ja gdybym juz budowal kolejny dom .... z poddaszem uzytkowym zapewne by byl
      • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 19.04.07, 00:53
        A czy moglibyscie rzucic jednak okiem na oba projekty ktore umiescilem we
        wczesniejszym poscie. To moze dac pewien oglad o czym mowimy...
        • Gość: hm Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 19.04.07, 18:56
          z 16/04
        • andrzej.sawa Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 19.04.07, 19:06
          Jednak w skrócie chyba wszystko napisaliśmy.
          • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 21.04.07, 03:58
            A jednak bede sie upieral, hehe. Slow kilka o obu projektach nie bylo!
            • andrzej.sawa Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 21.04.07, 04:27
              No to postaram się.Na moje oko przy tak rozbudowanym i w miarę płaskim
              dachu,poddasze nie będzie wielkie.
              Tak jak poprzednio pisałem mamy największy uzysk przy dachu dwuspadowym,stromym.
              Od strony artystycznej niestety nie będę pisał za dużo,bo niestety nie jestem
              miłośnikiem skomplikowanych brył.Lubię w miarę proste,poniekąd klasyczne w
              naszym krajobrazie budynki.Niekoniecznie dworki,bo te obecne to często karykatury.
              • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 21.04.07, 21:44
                Panie Andrzeju....
                Dziekuje za wszystkie dobre checi, jednak nie wiem do ktorego z dwoch
                zaproponowanych projektow odnosi sie ostatni post. Jesli moglbym prosic o
                krotkie scharakteryzowanie pod katem funkcjonalnosci, bo mniemam ze oba nie
                liczac garazy chyba beda w kosztach podobne
                • Gość: wp Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 23.04.07, 19:07
                  i...?
    • eres4 Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 30.04.07, 21:56
      Witaj!

Byliśmy cały czas nastawieni na budowę domu parterowego, mimo ciągłych
      komentarzy o nieopłacalności takowego, marnotrawstwu pieniędzy, energii,
      powierzchni działki...
      Parterowy i już!

Ale ... w miejscowym planie zagospodarowania jest napisane, że dach ma mieć spad
      minimum 35 stopni.

Gdy wyrysowaliśmy przekrój pionowy domu z dachem o takim kącie to na poddaszu
      powstało prawie 100m2 podłogi przy wysokości kalenicy ponad 4,7m !!!
      Na poddaszu powstaje hangar na awionetki :-(

Jesteśmy zmuszeni do zaplanowania poddasza: strop, ocieplenie, klatka schodowa,
      okna dachowe ...
      Nie będziemy na razie wykańczać poddasza. Może za jakiś czas.
      Czeka nas jeszcze walka z wykonawcą, który uparcie chce postawić ścianę
      kolankową na minimum 3 pustaki. Ale po cholerę nam 120m2 podłogi!!!

Zaglądnij do miejscowego planu zagospodarowania. Może problem sam zniknie.
      • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 01.05.07, 00:51
        Eres, kurcze wiecej takich ludzi a normalnie by mozna bylo porozmawiac...
        Wiec jesli chodzi o warunki zabudowy, to mamy niemal nieograniczone mozliwosci -
        dach od 20-40stopni, do jednej kondygnacji, a wiec mozesz wszystko niemal.
        Ja tez chcialem parter i pol roku szukalem takiego projektu!
        W koncu wszyscy mnie odciagneli od tego pomyslu i mamy juz wstepnie wybrany z
        poddaszem uzytkowym.
        Wydaje mi sie mimo wszystko ze roznica kolosalna to by nie byla, ale przy tej
        galopadzie cen, moze rzeczywiscie to byc jakas oszczednosc.
        Eres, macie jakies jeszcze sugestie od innych?
      • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: 62.189.41.* 01.05.07, 00:52
        a jaki projekt macie..?
        • eres4 Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 01.05.07, 09:32
          Projektu szukaliśmy prawie rok.
          Po przeglądnięciu tych tysięcy projektów gotowych, w sieci i w katalogach,
          okazało się, że nawet w tych kilku wybranych, konieczne będzie przestawienie
          ścian zewnętrznych (ograniczeni jesteśmy szerokością działki). W takim przypadku
          mija się z celem kupowanie gotowca, bo architekt musi i tak wszystko od nowa
          rozrysować. Dlatego zleciliśmy zrobienie projektu indywidualnego.
          • Gość: hubymac Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? IP: *.winn.cable.ntl.com 01.05.07, 19:41
            ile w takim razie taka przyjamnosc? Tez osobisce mysle nad takim rozwiazaniem
            • eres4 Re: Czy ktos mi kompetentnie wyjasni w koncu? 01.05.07, 21:37
              Poznaliśmy cenniki ok. 10-ciu architektów. Z sześcioma się spotkaliśmy (przez 2
              miesiące).
              Ceny od 2.200zł* do 15.000zł**.
              Wybór padł na tego, co zaproponował cenę pośrodku, m.in. też z tego powodu, że
              znamy jego wcześniejsze projekty.

Kolega zdecydował się na gotowca za 1450zł + ~2000zł adaptacja i też jest
              zadowolony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka