zoneo 23.04.07, 23:51 Czy to dobra firma ? opłaca się zainwestować ok 8tys. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: izabellis Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 14:57 tylko jeden? dobre są z LG, daikin i chigo. electra są drogie, zle zamontowane powodują wiecej szkody0 uczucie zimna, marwte strefy czyli zła wentylację w domu, niż pożytku. Na ogół pracują "głośno". O ile pamiętam 25dB to norma dla pokoju nocnego..ok 30 dB w dzień..A rzeczywistość pokazuje, że instaluje się je w suficie podwieszanym.. a to powoduje, że znajdują się bliżej strefy ludzi np tuż nad głowami i niestety słychać jak pracują... np buczy:) Klimatyzator jest dobry, ale to zależy od indywidulanego przeznaczenia pomieszczenia. Do domu ich nie radzę instalować, a także w salach konferencyjnych. Właśnie z powodu wyżej wymienionych uwag. No chyba, że sala ma więcej niż 2,80 np 3, 20 wyskosci . Odpowiedz Link Zgłoś
zoneo Re: klimatyzator Fujitsu ? 24.04.07, 20:23 aha. To bardzo proszę o polecenie czegoś. Chcę założyć klimatyzacje w salonie 50m.kw otwartym na kuchnię i na klatkę schodową. Chcę też założyć w sypialni piętro wyżej 13m.kw (pomieszczenie zamknięte). O jakiej mocy klimatyzatorów mam szukać ? oba pomieszczenia są od południa, w salonie temperatura w upały dochodzila maks do 24 więc chyba nie tragedia a w sypialni do 27. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:38 nie słuchaj izabellis, to straszliwy malkontent, najchetniej do jaskini by wrocił albo ziemianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloohome Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:58 Najbardziej optymalnym rozwiazaniem bylby klimatyzator o mocy powyzej 4-6 KW z zasilaniem trojfazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloohome Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:08 prosze wykreslic slowo'powyzej' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoneo Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:37 a jeśli chodzi o sypialnię 3m na 4m to jaka moc i ile mnie wyniesie mniejwięcej instalacja i cały sprzęt ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabellis Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 13:16 zoneo napisał: > aha. To bardzo proszę o polecenie czegoś. Chcę założyć klimatyzacje w salonie > 50m.kw otwartym na kuchnię i na klatkę schodową. Chcę też założyć w sypialni > piętro wyżej 13m.kw (pomieszczenie zamknięte). >O jakiej mocy klimatyzatorów mam > > szukać ? Aby szukać klimatyzatory trzeba zrobić bilans. Ma być do chłodzenia. Masz jak widzę duże zyski ciepła w domu, bo są to pomieszczenia na południu, a zatem ściany będą się nagrzewały, będą akulumowały ciepło od słonca(promienowanie słoneczne_). To ważne. Wazny jest ten dom, jego układ. Np czasem warto kupić 2 jednostki np naścienne niż jedną dużą kwadratową, która zazwyczaj umieszczona jest na środku pomieszczenia, a która i tak dobrze nie wentyluje. Musisz pojsc z projektem domu do firmy tam obliczą straty i zyski ciepła i dobiorą odpowiedni klimatyzator. Tylko uważaj na patałachów:) wiele jest takich. oba pomieszczenia są od południa, w salonie temperatura w upały > dochodzila maks do 24 więc chyba nie tragedia a w sypialni do 27. Odpowiedz Link Zgłoś
i_iii_i jaki mogę odradzić... 26.04.07, 23:17 Nawet nie myśl o zakupie Dospela. Nieporozumienie do kwadratu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłobucki Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.viator.gda.pl 27.04.07, 08:21 Ja w domu mam Hitachi 3,5 kW a w biurze mamy Hitachi i Daikina. Każdy z nich ma inverter, bez tego nie kupuj. Każdy zawiera czynnik R 410. To też jest ważne by taki był. Kupiliśmy je raczej do dogrzewania pomieszczeń gdyż tę funkcje realizują przez większą część roku i sprawuja sie znakomicie. Daikin wydaje się mieć więcej funkcji np. czujnik ruchu w pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoneo Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 08:38 a jak jest z kosztami ? ile wzrosną rachunki za prąd u mnie ma służyć tylko do schładzania. Jeszcze jedno czy trzeba co rok robić przegląd przez serwis ? bo ja mieszkam z dala od firm zajmujących się klimatyzacją ok 100km. Są klimatyzatory które się samemu czyści raz na rok ale nie wiem czy warto wydawać na nie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabellis Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 13:18 napewno wzrosną... I dobrze jest jak ma się podpisaną umową pogwarancyjną. Odpowiedz Link Zgłoś