Dodaj do ulubionych

klimatyzator Fujitsu ?

23.04.07, 23:51
Czy to dobra firma ? opłaca się zainwestować ok 8tys. ?
Obserwuj wątek
    • Gość: izabellis Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 14:57
      tylko jeden?

dobre są z LG, daikin i chigo.
      electra

są drogie, zle zamontowane powodują wiecej szkody0 uczucie zimna, marwte strefy
      czyli zła wentylację w domu, niż pożytku.
      Na ogół pracują "głośno". O ile pamiętam 25dB to norma dla pokoju nocnego..ok
      30 dB w dzień..A rzeczywistość pokazuje, że instaluje się je w suficie
      podwieszanym.. a to powoduje, że znajdują się bliżej strefy ludzi np tuż nad
      głowami i niestety słychać jak pracują... np buczy:)

Klimatyzator jest dobry, ale to zależy od indywidulanego przeznaczenia
      pomieszczenia. Do domu ich nie radzę instalować, a także w salach
      konferencyjnych. Właśnie z powodu wyżej wymienionych uwag. No chyba, że sala ma
      więcej niż 2,80 np 3, 20 wyskosci .
      • zoneo Re: klimatyzator Fujitsu ? 24.04.07, 20:23
        aha. To bardzo proszę o polecenie czegoś. Chcę założyć klimatyzacje w salonie
        50m.kw otwartym na kuchnię i na klatkę schodową. Chcę też założyć w sypialni
        piętro wyżej 13m.kw (pomieszczenie zamknięte). O jakiej mocy klimatyzatorów mam
        szukać ? oba pomieszczenia są od południa, w salonie temperatura w upały
        dochodzila maks do 24 więc chyba nie tragedia a w sypialni do 27.
        • Gość: bleble Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:38
          nie słuchaj izabellis, to straszliwy malkontent, najchetniej do jaskini by
          wrocił albo ziemianki
          • Gość: igloohome Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:58
            Najbardziej optymalnym rozwiazaniem bylby klimatyzator o mocy powyzej 4-6 KW z
            zasilaniem trojfazowym.
            • Gość: igloohome Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:08
              prosze wykreslic slowo'powyzej'
              • Gość: zoneo Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:37
                a jeśli chodzi o sypialnię 3m na 4m to jaka moc i ile mnie wyniesie mniejwięcej
                instalacja i cały sprzęt ?
        • Gość: izabellis Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 13:16
          zoneo napisał:

> aha. To bardzo proszę o polecenie czegoś. Chcę założyć klimatyzacje w salonie
          > 50m.kw otwartym na kuchnię i na klatkę schodową. Chcę też założyć w sypialni
          > piętro wyżej 13m.kw (pomieszczenie zamknięte).
          >O jakiej mocy klimatyzatorów mam
          >
          > szukać ?

Aby szukać klimatyzatory trzeba zrobić bilans. Ma być do chłodzenia. Masz jak
          widzę duże zyski ciepła w domu, bo są to pomieszczenia na południu, a zatem
          ściany będą się nagrzewały, będą akulumowały ciepło od słonca(promienowanie
          słoneczne_). To ważne. Wazny jest ten dom, jego układ. Np czasem warto kupić 2
          jednostki np naścienne niż jedną dużą kwadratową, która zazwyczaj umieszczona
          jest na środku pomieszczenia, a która i tak dobrze nie wentyluje.
          Musisz pojsc z projektem domu do firmy tam obliczą straty i zyski ciepła i
          dobiorą odpowiedni klimatyzator.

Tylko uważaj na patałachów:) wiele jest takich.

oba pomieszczenia są od południa, w salonie temperatura w upały
          > dochodzila maks do 24 więc chyba nie tragedia a w sypialni do 27.

• i_iii_i jaki mogę odradzić... 26.04.07, 23:17
      Nawet nie myśl o zakupie Dospela.
      Nieporozumienie do kwadratu!!!!
    • Gość: Kłobucki Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.viator.gda.pl 27.04.07, 08:21
      Ja w domu mam Hitachi 3,5 kW a w biurze mamy Hitachi i Daikina. Każdy z nich ma
      inverter, bez tego nie kupuj.
      Każdy zawiera czynnik R 410. To też jest ważne by taki był.
      Kupiliśmy je raczej do dogrzewania pomieszczeń gdyż tę funkcje realizują przez
      większą część roku i sprawuja sie znakomicie. Daikin wydaje się mieć więcej
      funkcji np. czujnik ruchu w pomieszczeniu.
      • Gość: zoneo Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 08:38
        a jak jest z kosztami ? ile wzrosną rachunki za prąd u mnie ma służyć tylko do
        schładzania. Jeszcze jedno czy trzeba co rok robić przegląd przez serwis ? bo
        ja mieszkam z dala od firm zajmujących się klimatyzacją ok 100km. Są
        klimatyzatory które się samemu czyści raz na rok ale nie wiem czy warto wydawać
        na nie pieniądze.
        • Gość: izabellis Re: klimatyzator Fujitsu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 13:18
          napewno wzrosną...
          I dobrze jest jak ma się podpisaną umową pogwarancyjną.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka