Gość: Kryspina IP: 213.134.140.* 05.06.03, 14:16 Wacku, juz na dniach dokonam zakupu. Ostatnia porada: Bosch WFC 1666 PL czy Siemens XS-432, lub XS-862?????? dzięki Martyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DiDi Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 217.8.186.* 05.06.03, 15:26 Ja również poproszę o poradę: zmywarka Bosch SGV59A23, SGV46A13 czy SGI4715EU?? Którą wybrać?? DiDi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 213.134.140.* 05.06.03, 15:28 Wacek na pewno doradzi ci ten ostatni model Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DiDi Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 217.8.186.* 05.06.03, 15:39 skąd wiesz?? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 213.134.140.* 05.06.03, 15:48 Zmywarka SRI 4672 jest o wiele lepsza od SRV 33A03. Jest bardzo cicha! Tak bardzo, że otwarcie pojemnika na proszek wydaje się grzmotem :)))) Lepiej i delikatniej myje i takie tam jeszcze o których nie będę się rozpisywał. to cytat z maila mojego do Wacka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DiDi Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 217.8.186.* 05.06.03, 15:53 Ależ to zupełnie inne modele, więc może nie poradzi tej ostatniej :))) DiDi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 213.134.140.* 05.06.03, 16:01 one sie roznia wielkoscia o ile sie nie myle - no ale sama jestem ciekawa. Wiec poczekajmy na Wacka. Pzdr. Kryspina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Do Wacka - promocja kuchni BOSCH IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 17:09 Wacku, jeszcze jedno:) wpadła mi w rece jakas reklamówka. jest u nas promocja BOSCH HEV 2351 EU + NPD 615 CEU (płyta gazowa) za 1499 zł????????? Warto???? Do wtorku musze kupic kuchnie bo przyjezdzają montowac mi meble Pozdrowienia Kryspina Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens 06.06.03, 10:36 Do Kryspiny Nie wiem dokładnie co to jest WFC 1666 i XS 862. Generalnie, wszystkie płytkie pralki Boscha i Siemensa, na naszym rynku są dokładnie tej samej jakości( na tych samych częściah ). Różnią się obrotami, bajerami i ceną. Zdecyduj się na obroty i wybierz najtańszą. Bajery olej. Polecam, ale pamiętaj, że te pralki-pomniejszane są gorsze od "normalnych" pod każdym względem. Kuchnię Boscha HEV.....raczej nie polecam. Jakość przeciętna. Mogą się psuć, a części drogie. Może Amica?. Do DiDi Wybrałbym SGV 46A13. Ale jak Ci kasa uwiera, to każ wieźć SGV59A23. Obie są rewelacyjne. zayzayer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 213.134.140.* 06.06.03, 10:41 Wacku, a kuchnia do wyboru pomiedzy Whirlpool a Amica (tym bardziej ze zalezy mi na białej wiec wybór ograniczony), co lepiej???? Dzięki Kryspina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: *.siemens.pl 06.06.03, 13:00 > Polecam, ale pamiętaj, że te pralki-pomniejszane są gorsze > od "normalnych" pod każdym względem. A możesz rozwinąc temat? Bo tak "na oko" wydawałoby się, że powinno byc odwrotnie. Bęben ma podobna średnice a jest krótszy, więc mniejszymm momentem działa na łożysko, reszta konstrukcji powinna być bez zmian. J. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens 06.06.03, 13:11 Pozwalam sobie przekleić odpowiedź (mam nadzieję Wacku, że się nie obrazisz ;-) bo jakiś czas temu miałam ten sam dylemat, a po odpowiedzi Wacka wiem, że zdecyduję się na zakup większej, a oto odpowiedź Wacka: Pralka pomniejszona poza dwoma zaletami (zajmuje mniej miejsca i ładniej wygląda) ma kilka wad: -kłopot z wypraniem dużych rzeczy (np. ciężka narzuta na tapczan) -mniejsza stabilność podczas wirowania -trochę głośniejsza -większa awaryjność (niekorzystne kompromisy konstrukcyjne) -droższa w naprawach (wszystko tak upchane, że czasami palca nie można wsadzić) -droższa w zakupie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspina Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: 213.134.140.* 06.06.03, 14:06 Niestety wybór między pomniejszona a zwykła pralką to kompromis na rzecz naszych mikrych blokowych łazienek. Bosch robi pralki głebokie na 40 cm. i taka chce kupic. Ale w moim obecnym domu mam Zerowatt 33 cm od paru lat i wbrew pozorom to był doskonały nabytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: *.crowley.pl 08.06.03, 12:16 > -kłopot z wypraniem dużych rzeczy (np. ciężka narzuta na tapczan) U mnie się mieści z powodzeniem. Fakt, że piore wtedy tylko tą narzutę, ale co to za problem? > -mniejsza stabilność podczas wirowania > -trochę głośniejsza > -większa awaryjność (niekorzystne kompromisy konstrukcyjne) A tu poprosiłbym o szczegóły techniczne, bo to wg mnie powinno być akurat odwrotnie. J. Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens 06.06.03, 16:16 Do Kryspiny Kuchnie tych firm są podobnej jakości. Mnie np. Whirlpool podoba się . Amica z kolei ma tańszy serwis. Wybierz sama :) Do Jarka No dobrze, bęben spłycono o 20% ,ale pralkę o 32% :) Dam Ci tylko jeden przykład. W płytkiej pralce pasek lest węższy o prawie 4 mm. W ten sposób uzyskano prawie 4 mm !!!. Itd. Jeszcze jedno. Pralki mniejsze nie są bardziej ekonomiczne od większych. Wręcz przeciwnie. Proszę nie sugerować się danymi. Te dane odnoszą się do konkretnego wsadu. Zużycie energii i wody w pralkach nowoczesnych, przy tym samym wsadzie jest podobne, niezależnie od tego czy jest ta pralka na 6 kg, czy 3.5, bo wodę pobierają proporcjonalnie do ilosci wsadu, a nie pojemnosci bębna (no, mniej więcej). Do madzioreczki Dzięki za pomoc. zayzayer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do Wacka - pralka Bosch czy Siemens IP: *.crowley.pl 08.06.03, 12:20 > No dobrze, bęben spłycono o 20% ,ale pralkę o 32% :) > Dam Ci tylko jeden przykład. W płytkiej pralce pasek lest > węższy o prawie 4 mm. W ten sposób uzyskano prawie 4 mm !!!. Itd. Aha, no to już wiem o co chodzi :-) Ale czy te różnice są aż tak dramatyczne, żeby z czystym sumieniem mozna było powiedzieć "płytkie pralki są gorsze"? > Jeszcze jedno. Pralki mniejsze nie są bardziej ekonomiczne od > większych. Wręcz przeciwnie. Zgoda, szukając pralki dla siebie tez zwróciłem na to uwagę. Jednak dla mnie podstawowym powodem kupna płytkiej pralki nie była ekonomia tylko miejsce. I przypuszczam, że to jest najczęstszy powód. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź J. Odpowiedz Link Zgłoś