Dodaj do ulubionych

szambo-odległość

27.06.07, 10:20
Witam.
Może będziecie mogli mi pomóc poradą.
Mam wąską i długą działkę.
Wyczytałem, że odległość szamba od okien/drzwi musi wynosić 5m a od działki
sąsiada 2m.
Tyle, że od mojego budynku do działki sąsiada odległość wynosi 8m.
czyli na samo szambo (żelbet, 6m sześć.) pozostaje 1m.
Mógłbym co prawda przesunąć szambo "na inny bok" budynku, ale nie chcę
kombinować z kolankami, długimi rurami etc.
Z uwagi na ewentualne zatykanie tychże.
Można jakoś ominąć te odległości?
Np. wybudować szambo 5 m. od budynku?
W decyzji o warunkach zabudowy nie ma mowy o odległościach.
Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale działka sąsiada jest niezabudowana.
A sąsiad wredny;).
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: poi Re: szambo-odległość IP: 213.76.128.* 01.07.07, 20:45
      Szambo
      W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej urządzenia
      sanitarno-gospodarcze (takie jak zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe,
      doły ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż cztery i
      podobne urządzenia o pojemności do 10 m3, w tym kompostowniki) mogą być
      sytuowane:

5 m od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi,
      przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej;
      2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego albo
      mniej niż 2 m od granicy działek, a nawet przy samej granicy – pod warunkiem że
      kryte zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe lub doły ustępowe sąsiadują
      z podobnymi urządzeniami na działce obok i zachowano odpowiednie odległości od
      okien i drzwi budynku oraz od studni.
      POWYŻEJ OKREŚLONE ODLEGŁOŚCI WYZNACZA SIE DLA POKRYW I WYLOTÓW WENTYLACJI
      SZAMBA CZY DOŁÓW USTEPOWYCH!!!!!!!!!Jak przeczytałeś odległości są dla pokryw i
      wylotów a to daje mozliwosci, a jeżeli nie to masz taką gamę przeróznych
      zbiorników, że bez problemu sobie dopasujesz, a jeżeli mogę ci doradzić to rób
      zawór do wybierania na zewnątrz ogrodzenia jak przyjeżdża beka to miło, ładnie
      i przyjemnie nikt ci nie łazi w gumiakach po trawniku i nie rozciaga zasranej
      rury po zieleni którą z pewnościa pielegnujesz na polecenie małżonki.

• fillette2 Re: szambo-odległość 13.07.07, 11:32
        Jak miło przeczytać tak wyczerpującą i dokładna odpowiedz na pytanie. Szukałam
        odp na to samo pyt co autor wątku i już wszysko wiem. Wielkie DZIĘKI
        • Gość: k.chmielewski Re: szambo-odległość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 12:14
          Bardzo dziękuję za pomoc:-)
          • Gość: Marek Zuchowicz Re: szambo-odległość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 02:41
            Niestety muszę z przykrością stwierdzić że Gość odpowiadający na pytanie nie ma
            racji co do odległości budynku od szamba, odległość budynku od szmba w zabudowie
            jednorodzinnej, zagrodowej..., mierzy się nie od pokryw tylko od "URZąDZENIA"
            czyli od najbardziej zbliżonej do budynku, ścianki. Natomiast odległość mierzona
            od pokryw dotyczy budynków w zabudowie innej niż wyżej wymienione.
            Co do drugiej części pytania to warunki zabudowy nie określają tych odległości
            ponieważ określa je prawo budowlane-które jest obowiązkowe do
            stosowania.(Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków
            technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie)
            • Gość: Marek Zuchowicz Re: szambo-odległość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 03:04
              To samo dotyczy odległości od granicy działki.
              jedynym wyjściem jakie widzę z tej sytuacji to możliwość odstępstwa od przepisów
              prawa budowlanego po złożeniu stosownego wniosku do wydziału architektury.
              Odstępstwo takie może wydać odpowiednia jednostka administracyjna (np starosta,
              prazydent) lub minister, może to trochę poważnie brzmi ale w praktyce
              najczęściej dostaje się takie odstępstwo, jest to tylko trochę czasochłonne
              (przeważnie co najmniej miesiąc)
              możesz też spróbować przedłożyć projekt szamba według błędnej interpretacji
              Gościa tzn odległość budynku(czyt. okien i drzwi)5 m+1 m-pokrywy szamba+ 2 m do
              granicy działki, dlatego że wielu urzędasów sama nie wie jak interpretować
              przepisy prawa budowlanego.Najlepiej zapytaj się w odpowiednim urzędzie oni
              najlepiej będą wiedzieć jak "sami to potem zinterpretują"
              • Gość: ? Re: szambo-odległość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 07:01
                zwolennikom budowy szamba

metr od budynku

proponuję się też zastanowić

nad wpływem wyrycia dziury

o szerokości, długości i głębokości kilku metrów

przy samej ścianie budynku na tenże budynek :-)
            • Gość: poi Re: szambo-odległość IP: 213.76.128.* 22.07.07, 17:33
              no cóż rózne mogą być zdania więc najlepiej wziąść miarkę i przejść sie po
              posesjach gdzie juz istnieją szamba, a stanie sie jasność.Gdzie pokrywy i
              wyloty pewnie będzie widać gołym okiem a jak nie to i tak sie człowiek o nie
              potknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka