Dodaj do ulubionych

malowanie - przecierka

IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 18.06.03, 12:47
Witam,
Chce pomalowac pokoj w tzw. "przecierke". No i mam pytanie: czy koniecznie
trzeba kupowac jakas specjalna farbe (plus jakies plyny do "rozpuszczania"
farby), czy mozna to osiagnac przy uzyciu np. Duluxa czy Beckersa? No i jak
to zrobic, czy raczej specjalnym pedzlem, walkiem, czy gabka?
Ostatnia watpliwosc: czy na wierch sie maluje jasnym czy ciemniejszym
kolorem?

Pozdrawiam i czekam na jakies sugestie doswiadczonych "malarzy".
P.
Obserwuj wątek
    • Gość: zz_nowy Re: malowanie - przecierka IP: 193.178.143.* 18.06.03, 12:50
      Ja robiłem 2 lata temu beckersem.
      Maluje się podkładowy kolor (przynajmniej ja tak robiłem) a potem specjalną
      farbą (ciemniejszą) paćka się:
      - wałkiem
      - pędzlem
      - szczotką
      - folią
      - gąbką - ja robiłem gąbką (dużo roboty - bo gąbka jest mała, a ściana duża)

pozdr
      • Gość: papeta Re: malowanie - przecierka IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 18.06.03, 13:12
        Dziekuje. To juz troche mi sie rozjasnilo. Co prawda moj fachowiec mowil, ze on
        kiedys zmywal farbe gabka, zanim wyschla, ale pewnie sa rozne sposoby.
        P.
        • Gość: competer Re: malowanie - przecierka IP: *.piasta.pl 18.06.03, 22:06
          Beckers ma w ofercie specjalny dodatek-opóźniacz, który dolewasz i farba
          schnie nie w 10-15 minut, tylko przez dobre 30.Masz czas nawet na to aby taką
          powłokę zmyć całkowicie jeśli Ci się nie podoba.Jeśli chcesz używać gąbki, to
          tylko naturalnej.Jest droga, ale sprawdza się rewelacyjnie.Wałki dekoracyjne
          są różne, nawet takie z bydlęcej niewyprawionej skóry.Ja polecam najprostszy
          sposób pod słońcem.Nakładasz podkład z ww. dodatkiem, następnie naklejasz na
          ta drugą warstwę cieniutką folie malarską(niekoniecznie na gładko) i po kilku
          minutach zdejmujesz ją.Uzyskujesz w ten sposób idealną imitację marmuru.Chce
          się tego aż dotknąć, tak przyciąga uwagę.Sprawdzone!
          • mami27 Re: malowanie - przecierka, Do Competer! 18.06.03, 23:23
            Cześć,
            Czy możesz jeszcze raz wyjaśnić jak to robić z tą folią, bo ja niestety nie
            zrozumiałam. TO znaczy z tym podkładem z opóźniaczem rozumiem, a później z tą
            drugą warstwą juz nie. Tą drugą warstwę kładę na folię i folię na ścianę, czy
            jak????
            Dziękuję
            • Gość: competer Re: malowanie - przecierka, Do Competer! IP: *.piasta.pl 19.06.03, 11:41
              mami27 napisała:

> Cześć,
              > Czy możesz jeszcze raz wyjaśnić jak to robić z tą folią, bo ja niestety nie
              > zrozumiałam. TO znaczy z tym podkładem z opóźniaczem rozumiem, a później z

> drugą warstwą juz nie. Tą drugą warstwę kładę na folię i folię na ścianę,
              czy
              > jak????
              > Dziękuję
              No to od początku.
              1.Malujemy warstwę podkładową.
              2.Mieszamy farbę na drugą warstwę z opóźniaczem.
              3.Nakładamy drugą warstwę farby(oczywiście po porządnym wyschnięciu
              pierwszej).
              4.Nakładamy, nalepiamy cieńką folię na świeżo pomalowaną drugą warstwę.Trzeba
              to zrobić w miarę dokładnie tzn. nie możemy zostawić niezaklojenych dużych
              fragmentów ściany.
              5.Po 10 minutach można zrywać , odklejać folię.
              W zależności od tego jakie fałdy, zmarszczki folii zostawimy podczas
              naklejania, taką strukturę otrzymamy po zakończeniu prac.Więcej porad można
              chyba uzyskać w każdym sklepie z ofertą Beckersa.Technik ozdabiania ścian jest
              mnóstwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka