Gość: Danusia IP: *.ask1.kielce.octava.net.pl 20.06.03, 14:14 Jak usunąć plamy smoły z jeansów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zosia Re: Smoła i spodnie IP: *.kutno.mediaclub.pl 20.06.03, 21:11 O ile pamiętam z dzieciństwa ,to plamę ze smołą spróbój posmarować masłem, potem wypierz to w płynie do mycia naczyń "LUDWIK". Na małym kawałku plamy zrób test.Jeżeli uda Ci sie zlikwidować plamę to napisz ,czy podany sposób był skuteczny.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa przy obecnych cenach spodni 20.06.03, 21:35 lepiej nie ryzykuj portki przeznacz na "robocze" a kasę, którą wydałabyś na czyszczenie - przeznacz na nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Smoła i spodnie IP: *.kutno.mediaclub.pl 21.06.03, 16:43 Podam Ci inny sposób wywabienia plamy z podręcznika pani Barbary Kisielewskiej "Sekrety dobrej gospodyni" cytuję:Aby usunąć smołę lub lepik,którymi została pobrudzona odzież,najpierw ostrożnie i możliwie dokładnie zdejmuje się je tępą stroną noża,a następnie usuwa szmatką maczaną w terpetynie lub benzynie /myślę ,że chodzi tu o benzynę ekstrakcyjną/. Zaschniętą smołę lub lepik w miarę możności dokładnie wykrursza się,zwilża plamę terpentyną lub benzyną i usuwa zmywając często zmienianą szmatką.Przed przystapieniem do tej pracy wygasza sie wszelkie żródła ognia i szeroko otwiera okna.Inne sposóby z książki Zofii Dzięgielewskiej "ABC porządków domowych"cytuję: 1/ Tkaniny bawełniane i wełniane czyści się w nastepujący sposób:tampon z gazy higroskopijnej zwilżyć acetonem /zmywacz do paznokci/ i pocierać plamę,często zmieniając gazę. 2/ Po zdjęciu nożem pozostałości smoły zanurzyć splamione miejsce we wrzącym /bawełna/ lub ciepłym /wełna/ mleku,rozcierajac plamę palcami. Wyjąć,przetrzeć terpentyną i obficie posypać talkiem lub magnezją, pozostawiając na 2-3 godz.Strzepnąć,wyszczotkować.Jeśli plama nie ustąpiła,cały zabieg powtórzyć. Starą plamę nasmarować masłem z wierzchu i od spodu i pozostawić na całą noc. Rano czyścić jednym lub drugim sposobem. Można również posmarować plamę masłem i pozostawić na 10-15 min.Zrobić papkę z proszku do prania /np."Cypisek"/ i odrobiny wody,położyć na plamę na 15 min.,a nastepnie uprać w dobrze ciepłej wodzie.Uwaga na kolorową wełnę /zrobić próbkę/. To na tyle co wyczytałam z dwóch książek. Deczyzja należy do Ciebie ,czy wykorzystasz któryś z w/w podanych sposobów.Przyznam ,że w ostanich latach nic mi się w smole nie ubrudziło i nie musiałam borykać się z podobnym problemem.Pozdrawiam Zosia. Odpowiedz Link Zgłoś