Gość: Damian IP: 217.96.94.* 02.07.03, 13:45 Czy wiecie jak sprawują się deski sosnowe położone zamiast parkietu (na klej albo jako podłoga pływająca), czy ktoś z was ma podłogę z sosny? Ratujcie bo nie wiem czy nie popełniam największego błędu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zz_nowy Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 193.178.143.* 02.07.03, 14:09 Ja z sosnowych desek podłogowych zrobiłęm podest sypialny. Sosna jest strasznie miękka... według mnie zbyt miękka na podłogę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 213.155.167.* 02.07.03, 22:56 To będzie Twój największy błąd. Mieszkaliśmy w mieszkaniu z podłogą z desek sosnowych - kółka od foteli błyskawicznie zrobiły rowy i doły, później dziecko "dolożyło" się chodzikiem - sosna nie jest drewnem na podłogę i najtwardszy lakier nawet nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: Deski Sosnowe na podłogę 02.07.03, 23:17 Deski wyglądają świetnie w chałupie na wsi, ułożone na legarach. Drewno sosnowe jest tak miękkie, że zostają ślady pazurów psów i kotów. W mieszkaniu zdecydownie lepszy jest parkiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 217.96.94.* 03.07.03, 08:02 Dzięki za radę Jak tu was nie posłuchać ;-) Pewnie będzie dębowy parkiet, Czy są jakieś lakiery które rozjaśnią dąb Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz_nowy Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 193.178.143.* 03.07.03, 09:55 JA robię dębowe schody i muszę "zgrać" je z klonową jasną podłogą. Schodziarz lakieruje mi ten dąb na czerwono/brązowy kolor (trochę jak teak). Ale czy da się zdecydowanie rozjaśnić to nie wiem. Chyba najpierw trzeba wybrać jak najjaśniejszy dąb... Odpowiedz Link Zgłoś
kago Re: Deski Sosnowe na podłogę 03.07.03, 10:52 Sosna... ech, ech... nigdy wiecej!!! Mam wylozone sypialnie na pietrze i to jeszcze jakos ujdzie. Salon tez jako tako, bo lezy ogromny dywan. Natomiast w kuchni znajduje sie sosna + terakota i to juz byl najwiekszy blad w moim zyciu. Cale szczescie to jest dom wakacyjny :))) Zobacz sobie parkiety bukowe, jest duza roznica w kolorach od I do III gatunku. Buk I gat. jest bardzo jasny. Dab po jakims czasie (jak dla mnie) robi sie taki "zielony". Ja na wszelki wypadek na pierwszym poziomie w mieszkaniu robie gres, a na gorze jeszcze sie zobaczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 195.217.253.* 03.07.03, 11:21 Damian. Debowa podloga ma najpiekniejszy kolor na swiecie - nie boj sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 03.07.03, 15:52 Gość portalu: Damian napisał(a): > Pewnie będzie dębowy parkiet, > Czy są jakieś lakiery które rozjaśnią dąb Jeśli nie odpowiada ci kolor dębu to go po prostu nie kładź, po co masz póżniej kombinowac z jego rozjaśnianiem. Dąb wcale nie jest "naj", jest wiele innych gatunków drewna nawet twardszych od niego. Jeśli chcesz bardzo jasną podłogę, to daj klon. A jeśli chcesz tylko troche jaśniejsza od dębu a przy tym bardzo ciekawa, z mocnym słojem, to jesion. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 217.96.94.* 04.07.03, 09:01 Tylko że trafia mi się dąb 6x30 po 50złm2 w I gat, to chyba dobra cena, jesion pewnie najtaniej z 80 zł więc chyba jakoś przeboleję ten kolor bo w skarbonce coraz więcej ale pustego miejsca Pozdrawiam i dzieki jeszcze raz za rady Damian Odpowiedz Link Zgłoś
awk0 Re: Deski Sosnowe na podłogę 04.07.03, 12:02 A mozesz powiedziec gdzie mozna "trafic" taki parkiet w takiej cenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 217.96.94.* 04.07.03, 13:05 Znajomy prowadzi firmę budowlaną, sam w tej chwili wykańcza mieszkanie i my kupujemy od niego bo ma za dużo , no i bez faktury ;-) Damian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Rozumiem Cię, Damian... IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 07.07.03, 15:00 Re: Rozumiem Cię, Damian... Ja też chcę położyć deski na podłogę - mieszkanko w bloku. Cały ZACHÓD /Anglia, Niemcy, Benelux - o skandynawii nie mówiąc/ uwielbia sosnę. W Polsce kładzie się dąb, bo przez długie lata było to oznaką zamożności. Mała różnica - w Polsce "idą" bezsękowe - a na Zachodzie wprost przeciwnie. Dąb jest zimnym, niemiłym drzewem / 5-letnie doświadczenie z I-gatunkowykm parkietem dębowym/. Sosna po lakierowaniu "łapie" romantyczny, miodowy kolor, przechodzący z czasem nawet w czrwień. W niedzielę byłem w Leroy Merlin i widziałem 2-cm deski /już lakerowane/ po 69zł. Mimo problemów z utrzymaniem (faktycznie jest miękka - ja zamierzam "rzucić" na trasy chodniki) polecam (słyszałeś coś o lakierze ceramicznym??? Pozdrawiam Arti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.07.03, 12:20 > Cały ZACHÓD /Anglia, Niemcy, Benelux - o skandynawii nie mówiąc/ uwielbia > sosnę. > W Polsce kładzie się dąb A jest jeszcze tyle innych pięknych gatunków drewna. Łączących w sobie i twardość i trwałość i piękny wygląd i ciepłą barwę..... J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 08.07.03, 12:58 Zgadza się ciepła barwa, trwałość... Ale SĘKI! SĘKI!!!!!!!!!!!!!!! Sosna ma najbardziej wyraziste i najpiękniejsze!!! miodzio!!! Gość portalu: Jarek napisał(a): > > Cały ZACHÓD /Anglia, Niemcy, Benelux - o skandynawii nie mówiąc/ uwielbia > > sosnę. > > W Polsce kładzie się dąb > > A jest jeszcze tyle innych pięknych gatunków drewna. Łączących w sobie i > twardość i trwałość i piękny wygląd i ciepłą barwę..... > > J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.07.03, 14:01 Gość portalu: Arti napisał(a): > Zgadza się ciepła barwa, trwałość... > Ale SĘKI! > SĘKI!!!!!!!!!!!!!!! > Sosna ma najbardziej wyraziste i najpiękniejsze!!! A widziałes kiedyś podłogę z jesionu? Drzewa też jakby nie patrzeć iglastego? O twardości równej dębowi? Z bardzo mocno rysowanymi słojami i (jeśli się taki sort wybierze) sękatego jak jasny [...] ;-) Pozdr J. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tes Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 15:20 > A widziałes kiedyś podłogę z jesionu? Drzewa też jakby nie patrzeć iglastego? A jak trzeba patrzeć? wiem.onet.pl/wiem/016c69.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 09.07.03, 14:35 Sorry, pokierało mi się :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: 217.96.94.* 09.07.03, 14:41 Ah te baby Czepiają się ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: Deski Sosnowe na podłogę 09.07.03, 17:48 Sosna jest super! Mam podłogę z sosny w całej chałupie plus Kapon plus 4xDomalux. Jak nie masz dzieci i żony w szpilkach to kładź śmiało. Problemem jest, że sosna oddycha i w miesiącach grzewczych pojawiają się szpary między deskami. Są szczeliwa i inne dodatki ale mi podoba się lekko rustykalny wygląd takiej podłogi. Słowem - nie narzekam, bardzo fajna jasna podłoga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 10.07.03, 09:58 Co to są szczeliwa? Jak długo kładłeś podłogę (słyszałem, że trzeba ją parę razy przejechać papierem ściernym? Ile czasu trzeba czekać na wyschnięcie lakieru? Pozdrawiam A. sacerdote napisał: > Sosna jest super! Mam podłogę z sosny w całej chałupie plus Kapon plus > 4xDomalux. Jak nie masz dzieci i żony w szpilkach to kładź śmiało. Problemem > jest, że sosna oddycha i w miesiącach grzewczych pojawiają się szpary między > deskami. Są szczeliwa i inne dodatki ale mi podoba się lekko rustykalny wygląd > takiej podłogi. Słowem - nie narzekam, bardzo fajna jasna podłoga. Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: Deski Sosnowe na podłogę 10.07.03, 21:01 Około 240 m2 kładzione było 2 tygodnie. Potem cyklinujesz aż jest super gładka i jasna. Potem malujesz kaponem (stara technologia ale b. dobra i tania). Zapobiega to ciemnieniu sosny. Na to malujesz Domaluxem pierwszy raz - wysycha od razu. Potem drugi raz - wysycha ok 1 h, utwardza się 8 h. Potem przecierasz papierem ściernym (ale solidnie!), malujesz jeszcze dwa razy. Super efekt, piękny kolor. Gość portalu: Arti napisał(a): > Co to są szczeliwa? > Jak długo kładłeś podłogę (słyszałem, że trzeba ją parę razy przejechać > papierem ściernym? > Ile czasu trzeba czekać na wyschnięcie lakieru? > Pozdrawiam > A. > > > sacerdote napisał: > > > Sosna jest super! Mam podłogę z sosny w całej chałupie plus Kapon plus > > 4xDomalux. Jak nie masz dzieci i żony w szpilkach to kładź śmiało. > Problemem > > jest, że sosna oddycha i w miesiącach grzewczych pojawiają się szpary międ > zy > > deskami. Są szczeliwa i inne dodatki ale mi podoba się lekko rustykalny > wygląd > > takiej podłogi. Słowem - nie narzekam, bardzo fajna jasna podłoga. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Deski Sosnowe na podłogę 10.07.03, 21:36 sacerdote napisał: > Potem malujesz kaponem (stara technologia ale b. dobra i tania). Zapobiega to > ciemnieniu sosny. kapon jako "pierwsza warstwa" zapobiega ciemnieniu każdego drewna można nim tez "pociągnąć" dębowy parkiet Odpowiedz Link Zgłoś