Dodaj do ulubionych

Deski Sosnowe na podłogę

IP: 217.96.94.* 02.07.03, 13:45
Czy wiecie jak sprawują się deski sosnowe położone zamiast parkietu (na klej
albo jako podłoga pływająca), czy ktoś z was ma podłogę z sosny?
Ratujcie bo nie wiem czy nie popełniam największego błędu?
Obserwuj wątek
    • Gość: zz_nowy Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 193.178.143.* 02.07.03, 14:09
      Ja z sosnowych desek podłogowych zrobiłęm podest sypialny. Sosna jest strasznie
      miękka... według mnie zbyt miękka na podłogę.

Pozdr
    • Gość: afilipinka Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 213.155.167.* 02.07.03, 22:56
      To będzie Twój największy błąd. Mieszkaliśmy w mieszkaniu z podłogą z desek
      sosnowych - kółka od foteli błyskawicznie zrobiły rowy i doły, później
      dziecko "dolożyło" się chodzikiem - sosna nie jest drewnem na podłogę i
      najtwardszy lakier nawet nie pomoże.
      • g.i.jane Re: Deski Sosnowe na podłogę 02.07.03, 23:17
        Deski wyglądają świetnie w chałupie na wsi, ułożone na legarach. Drewno
        sosnowe jest tak miękkie, że zostają ślady pazurów psów i kotów. W mieszkaniu
        zdecydownie lepszy jest parkiet.
        • Gość: Damian Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 217.96.94.* 03.07.03, 08:02
          Dzięki za radę
          Jak tu was nie posłuchać ;-)

Pewnie będzie dębowy parkiet,
          Czy są jakieś lakiery które rozjaśnią dąb

Pozdrawiam
          Damian
          • Gość: zz_nowy Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 193.178.143.* 03.07.03, 09:55
            JA robię dębowe schody i muszę "zgrać" je z klonową jasną podłogą. Schodziarz
            lakieruje mi ten dąb na czerwono/brązowy kolor (trochę jak teak).
            Ale czy da się zdecydowanie rozjaśnić to nie wiem. Chyba najpierw trzeba wybrać
            jak najjaśniejszy dąb...

• kago Re: Deski Sosnowe na podłogę 03.07.03, 10:52
              Sosna... ech, ech... nigdy wiecej!!! Mam wylozone sypialnie na pietrze i to
              jeszcze jakos ujdzie. Salon tez jako tako, bo lezy ogromny dywan. Natomiast w
              kuchni znajduje sie sosna + terakota i to juz byl najwiekszy blad w moim
              zyciu. Cale szczescie to jest dom wakacyjny :))) Zobacz sobie parkiety bukowe,
              jest duza roznica w kolorach od I do III gatunku. Buk I gat. jest bardzo
              jasny. Dab po jakims czasie (jak dla mnie) robi sie taki "zielony".
              Ja na wszelki wypadek na pierwszym poziomie w mieszkaniu robie gres, a na
              gorze jeszcze sie zobaczy.
              Pozdrawiam.
          • Gość: Dosia Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 195.217.253.* 03.07.03, 11:21
            Damian. Debowa podloga ma najpiekniejszy kolor na swiecie - nie boj sie :)
          • Gość: Jarek Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 03.07.03, 15:52
            Gość portalu: Damian napisał(a):

> Pewnie będzie dębowy parkiet,
            > Czy są jakieś lakiery które rozjaśnią dąb

Jeśli nie odpowiada ci kolor dębu to go po prostu nie kładź, po co masz póżniej
            kombinowac z jego rozjaśnianiem. Dąb wcale nie jest "naj", jest wiele innych
            gatunków drewna nawet twardszych od niego. Jeśli chcesz bardzo jasną podłogę,
            to daj klon. A jeśli chcesz tylko troche jaśniejsza od dębu a przy tym bardzo
            ciekawa, z mocnym słojem, to jesion.

J.
            • Gość: Damian Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 217.96.94.* 04.07.03, 09:01
              Tylko że trafia mi się dąb 6x30 po 50złm2 w I gat, to chyba dobra cena,
              jesion pewnie najtaniej z 80 zł więc chyba jakoś przeboleję ten kolor bo w
              skarbonce coraz więcej ale pustego miejsca

Pozdrawiam
              i dzieki jeszcze raz za rady
              Damian
              • awk0 Re: Deski Sosnowe na podłogę 04.07.03, 12:02

A mozesz powiedziec gdzie mozna "trafic" taki parkiet w takiej cenie ?
                • Gość: Damian Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: 217.96.94.* 04.07.03, 13:05
                  Znajomy prowadzi firmę budowlaną, sam w tej chwili wykańcza mieszkanie i my
                  kupujemy od niego bo ma za dużo , no i bez faktury ;-)

Damian
                  • Gość: Arti Rozumiem Cię, Damian... IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 07.07.03, 15:00
                    Re: Rozumiem Cię, Damian...
                    Ja też chcę położyć deski na podłogę - mieszkanko w bloku.
                    Cały ZACHÓD /Anglia, Niemcy, Benelux - o skandynawii nie mówiąc/ uwielbia
                    sosnę.
                    W Polsce kładzie się dąb, bo przez długie lata było to oznaką zamożności.
                    Mała różnica - w Polsce "idą" bezsękowe - a na Zachodzie wprost przeciwnie.
                    Dąb jest zimnym, niemiłym drzewem / 5-letnie doświadczenie z I-gatunkowykm
                    parkietem dębowym/.
                    Sosna po lakierowaniu "łapie" romantyczny, miodowy kolor, przechodzący z
                    czasem nawet w czrwień.
                    W niedzielę byłem w Leroy Merlin i widziałem 2-cm deski /już lakerowane/ po
                    69zł.
                    Mimo problemów z utrzymaniem (faktycznie jest miękka - ja zamierzam "rzucić"
                    na trasy chodniki) polecam (słyszałeś coś o lakierze ceramicznym???
                    Pozdrawiam
                    Arti
                    • Gość: Jarek Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.07.03, 12:20
                      > Cały ZACHÓD /Anglia, Niemcy, Benelux - o skandynawii nie mówiąc/ uwielbia
                      > sosnę.
                      > W Polsce kładzie się dąb

A jest jeszcze tyle innych pięknych gatunków drewna. Łączących w sobie i
                      twardość i trwałość i piękny wygląd i ciepłą barwę.....

J.
                      • Gość: Arti Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 08.07.03, 12:58
                        Zgadza się ciepła barwa, trwałość...
                        Ale SĘKI!
                        SĘKI!!!!!!!!!!!!!!!
                        Sosna ma najbardziej wyraziste i najpiękniejsze!!!
                        miodzio!!!

Gość portalu: Jarek napisał(a):

> > Cały ZACHÓD /Anglia, Niemcy, Benelux - o skandynawii nie mówiąc/ uwielbia
                        > > sosnę.
                        > > W Polsce kładzie się dąb
                        >
                        > A jest jeszcze tyle innych pięknych gatunków drewna. Łączących w sobie i
                        > twardość i trwałość i piękny wygląd i ciepłą barwę.....
                        >
                        > J.
                        • Gość: Jarek Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.07.03, 14:01
                          Gość portalu: Arti napisał(a):

> Zgadza się ciepła barwa, trwałość...
                          > Ale SĘKI!
                          > SĘKI!!!!!!!!!!!!!!!
                          > Sosna ma najbardziej wyraziste i najpiękniejsze!!!

A widziałes kiedyś podłogę z jesionu? Drzewa też jakby nie patrzeć iglastego? O
                          twardości równej dębowi? Z bardzo mocno rysowanymi słojami i (jeśli się taki
                          sort wybierze) sękatego jak jasny [...] ;-)

Pozdr

J.

J.
                          • Gość: tes Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 15:20
                            > A widziałes kiedyś podłogę z jesionu? Drzewa też jakby nie patrzeć iglastego?

A jak trzeba patrzeć? wiem.onet.pl/wiem/016c69.html

• Gość: Jarek Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 09.07.03, 14:35
                              Sorry, pokierało mi się :-)))
                              • Gość: Damian Re: Rozumiem Cię, Damian... IP: 217.96.94.* 09.07.03, 14:41
                                Ah te baby

Czepiają się ;-)
    • sacerdote Re: Deski Sosnowe na podłogę 09.07.03, 17:48
      Sosna jest super! Mam podłogę z sosny w całej chałupie plus Kapon plus
      4xDomalux. Jak nie masz dzieci i żony w szpilkach to kładź śmiało. Problemem
      jest, że sosna oddycha i w miesiącach grzewczych pojawiają się szpary między
      deskami. Są szczeliwa i inne dodatki ale mi podoba się lekko rustykalny wygląd
      takiej podłogi. Słowem - nie narzekam, bardzo fajna jasna podłoga.
      • Gość: Arti Re: Deski Sosnowe na podłogę IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 10.07.03, 09:58
        Co to są szczeliwa?
        Jak długo kładłeś podłogę (słyszałem, że trzeba ją parę razy przejechać
        papierem ściernym?
        Ile czasu trzeba czekać na wyschnięcie lakieru?
        Pozdrawiam
        A.

sacerdote napisał:

> Sosna jest super! Mam podłogę z sosny w całej chałupie plus Kapon plus
        > 4xDomalux. Jak nie masz dzieci i żony w szpilkach to kładź śmiało.
        Problemem
        > jest, że sosna oddycha i w miesiącach grzewczych pojawiają się szpary między
        > deskami. Są szczeliwa i inne dodatki ale mi podoba się lekko rustykalny
        wygląd
        > takiej podłogi. Słowem - nie narzekam, bardzo fajna jasna podłoga.
        • sacerdote Re: Deski Sosnowe na podłogę 10.07.03, 21:01
          Około 240 m2 kładzione było 2 tygodnie.
          Potem cyklinujesz aż jest super gładka i jasna.
          Potem malujesz kaponem (stara technologia ale b. dobra i tania). Zapobiega to
          ciemnieniu sosny.
          Na to malujesz Domaluxem pierwszy raz - wysycha od razu. Potem drugi raz -
          wysycha ok 1 h, utwardza się 8 h. Potem przecierasz papierem ściernym (ale
          solidnie!), malujesz jeszcze dwa razy. Super efekt, piękny kolor.

Gość portalu: Arti napisał(a):

> Co to są szczeliwa?
          > Jak długo kładłeś podłogę (słyszałem, że trzeba ją parę razy przejechać
          > papierem ściernym?
          > Ile czasu trzeba czekać na wyschnięcie lakieru?
          > Pozdrawiam
          > A.
          >
          >
          > sacerdote napisał:
          >
          > > Sosna jest super! Mam podłogę z sosny w całej chałupie plus Kapon plus
          > > 4xDomalux. Jak nie masz dzieci i żony w szpilkach to kładź śmiało.
          > Problemem
          > > jest, że sosna oddycha i w miesiącach grzewczych pojawiają się szpary międ
          > zy
          > > deskami. Są szczeliwa i inne dodatki ale mi podoba się lekko rustykalny
          > wygląd
          > > takiej podłogi. Słowem - nie narzekam, bardzo fajna jasna podłoga.
          • aankaa Re: Deski Sosnowe na podłogę 10.07.03, 21:36
            sacerdote napisał:

> Potem malujesz kaponem (stara technologia ale b. dobra i tania). Zapobiega to
            > ciemnieniu sosny.

kapon jako "pierwsza warstwa" zapobiega ciemnieniu każdego drewna
            można nim tez "pociągnąć" dębowy parkiet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka