Dodaj do ulubionych

DESKA BARLINECKA na starym parkiecie ?!

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 07:33
Planuję montaż "podłogi pływającej" z deski parkietowej (typu Barlinek) na
starym parkiecie. Na parkiet pójdzie folia paroizolacyjna 0.2mm, dalej płyta
montażowa 7mm (tzw. zielona) i deski 14mm (klejona podobnie jak panele).
Cząść klepek jest ruchoma, zwłaszcza przy ścianach i pod oknami, gdzie
indziej trzymają się podłoża ale odchodzą od sąsiednich tworząc szczeliny.
Polecono mi FIX ALL (Soudal) dającego półelastyczną spoinę. Chcę by parkiet
stał się stabilny i nadawał się do miejscowego wyrównania flexem lub heblem.
Czasu mam bardzo mało! Proszę o sugestie i rady! Dzięki!
Obserwuj wątek
    • artekartek Re: DESKA BARLINECKA na starym parkiecie ?! 03.07.03, 08:59
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Planuję montaż "podłogi pływającej" z deski parkietowej (typu Barlinek) na
      > starym parkiecie. Na parkiet pójdzie folia paroizolacyjna 0.2mm, dalej płyta
      > montażowa 7mm (tzw. zielona) i deski 14mm (klejona podobnie jak panele).
      > Cząść klepek jest ruchoma, zwłaszcza przy ścianach i pod oknami, gdzie
      > indziej trzymają się podłoża ale odchodzą od sąsiednich tworząc szczeliny.
      > Polecono mi FIX ALL (Soudal) dającego półelastyczną spoinę. Chcę by parkiet
      > stał się stabilny i nadawał się do miejscowego wyrównania flexem lub heblem.
      > Czasu mam bardzo mało! Proszę o sugestie i rady! Dzięki!

Witaj,

gratuluje wyboru Barlinka, ale do rzeczy
      mam dwie uwagi do ciebie po pierwsze darowalbym sobie przyklejanie ruchomego
      parkietu. SAm ulozylm na parkiet Barlinka. Najwazniejsze aby parkiet byl rowny
      wiec jesli masz jakas zapadnieta klepeczke wyrwij ja nawet i wsypuj pod zaprawe.

pozdrawiam Artek
      • Gość: Robert Re:do Artka - DESKA... 1/2 IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 10:49
        Cześć, dzięki za odpowiedź!
        Deska będzie w dwóch pok. połączonych przedpokojem. Płytkarz położył gres w
        przedpokoju za nisko (o 5mm). W wyniku tego błędu jako podkład mógłbym
        zastosować jedynie 2mm piankę, co przy dużych nierównościach parkietu jest
        niewskazane. W grę wchodzi jedynie płyta podkładowa (5.5mm lub 7mm) zielona z
        kompostowanego drewna - wygłąda jak kruchy karton i nie daje się podszlifować
        (żeby oszczędzić sobie rzeźbienia w parkiecie). Stąd wynikła potrzeba
        pogłębienia różnicy poziomu parkietu względem poziomu gresu w pobliżu progu i
        wyrównania garbów na parkiecie. Po zdjęciu ok 3mm przy progu (w kierunku
        środka pokoi mniej) i równania strugiem el. w kilku miejscach mam na odcinku
        1m i 2m (pod poziomicą) łagodne 4-5mm garby lub doły na środku i przy ścianach
        (czy nie będzie trudności z montażem listew na klipsy?) ale nie mam
        zapadniętych pojedynczych plepek.
        CDN...
      • Gość: Robert Re:do Artka - DESKA... 2/2 IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 10:53
        CD...
        Ruchome klepki przy ścianach podkleiłem klejem do parkietu, żeby heblowanie
        było możliwe. Inne klepki chcę unieruchomić (z obawy przed trzeszczeniem i/lub
        zapadaniem się klepek) metodą: otwór 8mm w spojeniu 3 klepek wypełniony klejem
        lub FIXem. Czy skuteczna, nie wiem?
        Dystrybutorzy desek twierdzą, że zielona płyta ułoży się sama niwelując
        nirówności ale obawiam się czy nie jest tak, że płyta radzi sobie z
        porowatością podłoża rządu 4-5mm ale z krzywiznami nie.

Czy podłoga z czasem nie pójdzie za krzywiznami podłoża lub czy nie będzie
        uginać się pod meblami albo w czasie chodzenia stukać o podłoże?
        Czy tam gdzie jest dół równać klejem, pianką, tekturą?
        Jak długo leżały twoje deski przed montażem i czy w docelowych pomieszczeniach?
        O jakiej poże roku i w jakich warunkach atmosferychnych układałeś podłogę?
        Jaką metodą układałeś deski (folia paroizolacyjna, trzy rzędy bez kleju na
        początek, klej na pióro czy wpust, czy i ile pasów/deskę)?
        Jakiego użyłeś podkładu kleju? Jak montowałeś i jakie listwy? Jakie są twoje
        doświadczenia z eksploatacji? Czy popełniłeś jakieś błędy?
        Dużo pytań z braku doświadczenia!

POZDRAWIAM i proszę o odpowiedź.

Innych czytelników też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka