Dodaj do ulubionych

Czy potrzebne 3 fazy ?

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 18:28
Może ktoś znający się na elektryce mi doradzi, czy jeśli w kuchni będę miała
piekarnik zabudowany w słupku z mikrofalą to muszą mieć podciągnięte 3 fazy,
bo inaczej jak włączę obydwa urządzenia to mi wywali korki czy nie?

Elżbieta
Obserwuj wątek
    • Gość: jmk Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 20:58
      Dają komfort bowiem nie mususz kombinować aby za wiele nie włączyć naraz.
      Co się wtedy stanie to już wiesz!
      Pozdrawiam.
    • Gość: elektryk bbb Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 23:29
      Trzeba zaczac czy masz licznik 3-fazowy w domu,ile mocy pobiera kuchnia?jaki
      jest kabel zazilajacy od licznika jakie jest zabezpieczenie?jezeli masz 3_fazy
      w domu to nie zaszkodzi doprowadzic nowego zasilania,na odległosc to trudno
      radzic.jezeli bedziesz miala pytania a jestes z warszawy to podam
      tel.grzecznosciowo.Pozdrawiam elektryk bbb.Psnie widzac ciezko radzic.
      • Gość: elam Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: 217.153.13.* 08.07.03, 08:08
        3 fazy już mam podprowadzone do miejsca gdzie będzie płyta elektryczna,
        natomiast zastanawiam się czy przeciągnąc na drugą stronę kuchni gdzie będzie
        zabudowany piekarnik razem z mikrofalą. Jesli możesz to poradz na odległość bo
        niestety nie jestem z Warszawy, dziękuję.

Elżbieta
        • Gość: elektryk.bbb Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 22:33

twoja kuchna powinna miec kabel 5x4 w rozdzielni roznicowka 25A/30mili.
          co do piekarnika mozna wziac z tego samego obwodu ,jezeli jestes w trakcie
          remontu lepiej polozyc nowy kabel .jak masz jakies pytania napisz.tulub bogdan-
          41@tlen.plpozdrawiam.bbb
      • Gość: dorka Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: *.biatel.com.pl / 172.30.7.* 10.07.03, 13:27
        A ja mam pokrewne pytanko. Ja mam w kuchni 3 fazy i chce teraz kupic piekarnik
        elektryczny, ale on jest na 220 V czy nie będzie problemu z podłączeniem go do
        3 fazówki?
        • Gość: Jarek Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 10.07.03, 14:28
          > A ja mam pokrewne pytanko. Ja mam w kuchni 3 fazy i chce teraz kupic
          piekarnik
          > elektryczny, ale on jest na 220 V czy nie będzie problemu z podłączeniem go
          do
          > 3 fazówki?

Nie bedzie. 3 fazy to inaczej 3 x 220V (obecnie raczej 230). Piekarnik po
          prostu podłącza się do jednej fazy i tyle

J.
          • Gość: dorka Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: *.biatel.com.pl / 172.30.7.* 10.07.03, 15:19
            Dzięki, tak właśnie myślałam. Pozdrawiam
    • Gość: Jarek Re: Czy potrzebne 3 fazy ? IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.07.03, 12:15
      Jeśli masz juz w kuchni 3 fazy i ich podprowadzenie do tego słupka nie będzie
      dużym problemem - podciągnij. Jeśli będzie - sama musisz zdecydować
      zastanowiwszy się, jak często będziesz używac jednego i drugiego równocześnie.
      Piekarnik ma 3,5kW (średnio), mikrofala około 2. 5,5kW to na jedna fazę troche
      przydużo, ale przy sporadycznym wykorzystywaniu jednego i drugiego naraz nie
      powinno być problemów.

J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka