Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 10:43 Mam pytanie czy pomalowanie jednokrotne tymi farbami ścian na prawdę starcza. Chciałam malować sama ale mój fachowiec co wykańcza ściany mówi,że raz nie wystarczy. Proszę o wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zuzia Re: Dulux, dekoral IP: 195.117.227.* 09.07.03, 10:50 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Mam pytanie czy pomalowanie jednokrotne tymi farbami ścian na prawdę > starcza. Chciałam malować sama ale mój fachowiec co wykańcza ściany mówi,że > raz nie wystarczy. Proszę o wasze opinie. Nie wystarczy jednokrotne malowanie. Potem trzeba dokupować farby i wychodzą horrendalne koszty. Ja malowałam normalnymi farbami DYRUP, dobra jakość i stosunkowa niewysoka cena. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Dulux, dekoral 09.07.03, 12:03 Dulux jest znakomitą farba i wartą swojej ceny. Ale, by usystematyzować: tylko Dulux Once jest farba jednowarstwową. Pozostałe (kolory świata i z mieszalnika), to normalne farby dwukrotnego malowania. Ale tu tez wszystko zależy. Zalezy od koloru jakim malujesz (np. ciemny na jasny), jakości ściany (gładka, czy chropowata), uzytego narzedzia malarskiego (wałek, pedzel, jesli wałek to z jakim włosem) no i od wprawy malującego. Jeśli malujesz ciemnym Once na chropowatą ściane i użyłaś złego wałka, to konieczne będzie drugie malowanie. A jeśli malujesz jasnym na gładką ścianę, to nawet dudlux dwuwarstwowy ładnie kryje za pierwszym razem i nie ma potrzeby dwukrotnego malowania. Ostanio malowałem i Oncem i z mieszalnika. I właśnie dulux z mieszalnika wystarczył raz, mimo że ściany mam nie aż takie gładkie. Dwa razy malowałem tylko te ściany, które sa oświetlone światłem bocznym (by zniwelować smugi), ale jak patrzło się na taką ścianę anfas, to wyglądało, że jedna warstwa starczy. Do ścian chropowatych trzeba użyć wałka z długim włosem. Do ścian gładkich najlepszy jest wałek taki, jak do lakierowania podłóg - króciutki włos. Tak czy siak - polecam dulux. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jado Re: Dulux, dekoral IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.07.03, 22:13 Widzę, że jesteś ekspertem od tych farb. Może będziesz mógł odpowiedzieć mi na jedno pytanie. Ściany mam pomalowane duluxem once i w miejscu przebiegu instalacji elektrycznej pojawiły się ciemne plamy. nikt nei ma pojęcia dlaczego tak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
once1 Re: Dulux, dekoral 11.07.03, 11:28 Ciemne plamy w miejscu przebiegania kabli elektrycznych , to wynik zamurowania bądź zaszpachlowania ich bezposrednio w scianę bez odpowiedniej izolacji prawdopodobnie zastosowano zły rodzaj kabla Ew. powinny być w specjalnych rurkach.Rodzaj farby raczej nie ma tu znaczenia. Wiele razy spotykałem się z taka sytuacja i zazwyczaj jest to efekt zle położonej instalacji elektrycznej,a nie farby , która w pozostałej części sciany zachowuje się prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: competer Re: Dulux, dekoral IP: *.piasta.pl 13.07.03, 14:01 once1 napisał: > Ciemne plamy w miejscu przebiegania kabli elektrycznych , to wynik zamurowania > bądź zaszpachlowania ich bezposrednio w scianę bez odpowiedniej izolacji > prawdopodobnie zastosowano zły rodzaj kabla Ew. powinny być w specjalnych > rurkach.Rodzaj farby raczej nie ma tu znaczenia. Wiele razy spotykałem się z > taka sytuacja i zazwyczaj jest to efekt zle położonej instalacji > elektrycznej,a nie farby , która w pozostałej części sciany zachowuje się > prawidłowo. sory, ale gadasz głupoty z tymi kablami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: Dulux, dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 15:29 Gość portalu: competer napisał(a): > once1 napisał: > > > Ciemne plamy w miejscu przebiegania kabli elektrycznych , to wynik > zamurowania > > bądź zaszpachlowania ich bezposrednio w scianę bez odpowiedniej izolacji > > prawdopodobnie zastosowano zły rodzaj kabla Ew. powinny być w specjalnych > > rurkach.Rodzaj farby raczej nie ma tu znaczenia. Wiele razy spotykałem się > z > > taka sytuacja i zazwyczaj jest to efekt zle położonej instalacji > > elektrycznej,a nie farby , która w pozostałej części sciany zachowuje się > > prawidłowo. > sory, ale gadasz głupoty z tymi kablami. jesli tak nie jest to jakie są przyczyny - skoro wiesz to się z nami podziel tymi informacjami bo takie rzeczy rzeczywiście sie zdarzaja pod róznymi farbami i ten temat był juz poruszny na tym forum ale nikt nie potrafił dac jakiejś sensownej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: competer Re: Dulux, dekoral IP: *.piasta.pl 13.07.03, 21:51 > jesli tak nie jest to jakie są przyczyny - skoro wiesz to się z nami podziel > tymi informacjami bo takie rzeczy rzeczywiście sie zdarzaja pod róznymi farbami > i ten temat był juz poruszny na tym forum ale nikt nie potrafił dac jakiejś > sensownej odpowiedzi Tak się składa, że jestem i elektrykiem i działam w wykończeniówce.Powyższe przypadki mogą się zdarzyć jedynie, gdy już po wyszpachlowaniu ścian wykuje się bruzdy i zaszpachluje je inną masą niż ściany.Ale nawet to nie powinno się zdarzyć jeśli sciany przed malowaniem są zagruntowane.No chyba, że zewnetrzna izolacja kabla znajduje się mm pod powierzchnią, co nie swiadczy dobrze o elektryku.Wtedy chłonność szpachli jest w tym miejscu inna niż obok.A o Duluxie nie zmienię już zdania.Jedynie opakowania bazowe do mieszania kolorów przedstawiają jeszcze jakotaką jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: Dulux, dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 11:34 własnie o taką sytuacjemi chodzi kiedy kable wpuszczane sa płytko pod powierzchnie i szpachlowane wtedy na farbie po jakims czasie pokazują sie plamy i widac którędy przebiega kabel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: Dulux, dekoral IP: *.pekao.com.pl 23.07.03, 11:12 Gość portalu: lucek napisał(a): > własnie o taką sytuacjemi chodzi kiedy kable wpuszczane sa płytko pod > powierzchnie i szpachlowane wtedy na farbie po jakims czasie pokazują sie > plamy i widac którędy przebiega kabel spójrz na to pozytywnie. jak będziesz wiercił otwory w ścianie lub wbijał gwoździe, to będziesz widział, gdzie tego nie robić bankroot Odpowiedz Link Zgłoś
once1 Re: Dulux, dekoral 11.07.03, 11:30 zgadzam się z przedmówcą i tez polecam DULUX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dulux, dekoral IP: *.tele2.pl 11.07.03, 13:07 jeżeli chodzi o Dulux to pomalowanie farbami Once jeden raz nie wystarczy. Zalecam dwa. Zdecydowanie jednak polecam farby dyrup (obecnie można kupić pod nazwą bondex) są bardziej wydajne, pomimo dwukrotnego malowania. A pomalowane ściany wyglądają naprawdę przepieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Dulux, dekoral IP: *.niepolomice.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 16:48 zgadzam sie. pomalowanie raz dulluxem once nie wystarcza, zwlaszcza na nowych scianch ( choc zagruntowanych). Ale jedno jest pewne jak sie wymaluje dwa razy duluxem once ( sic) to sciana wyglada przepieknie, o wiele ladniej niz kolorami swiata tez duluxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: Dulux, dekoral IP: *.nsm.pl 13.07.03, 21:35 A jaką farbą pomalować stare szafki kuchenne?Grazyna Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: Dulux, dekoral 14.07.03, 12:52 Polecam Emulsję Nobiles "Klasycznie Biała". Można ją barwić i jest w wersji "niekapiąca". Ponadto uważam, że lepiej położyć dwie cieknie warstwy "klasycznie białej" malując prostopadle do siebie niż grubą warstwę jakiejkolwiek emulsji jednokrotnego malowania. Efekt będzie ciekwaszy, ponadto klasycznie biała ma bardzo ciekawą fakturę po pomalowaniu. Pozdroowka. Ptrzystanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świerzo pomalowana Re: Dulux, dekoral IP: 212.244.58.* 17.07.03, 12:14 Pomalowanie pokoju o wymiarach 2,50x3,50 zajęło mi 4 godz. Dulux w kolorze żółtym (na biały) pokrył ściany w zasadzie za pierwszym razem, poprawki naniosłam tylko w miejscach, gdzie ściany były niezbyt równe. Ekonowinka położona na sufit też się sprawdziła - jednokrotne pomalowanie wystarczyło. Generalnie jestem zadowolona zarówno z efektu końcowego jak i krótkiego czasu- 4 godz. dla amatorki to chyba niezły wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy26 Re: Dulux, dekoral 17.07.03, 15:42 Kasiu, właśnie skończyliśmy malowanie mieszkania więc mam dla Ciebie sprawdzone informacje. Ściany były naprawdę zapuszczone - Decoralem jedynką (kolorowa) trzeba byo malować dwa razy a i tak nie pokrył idealnie. Dulux Once pokrył bez żadnego problemu za pierwszym razem. Warto kupić Dulux, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Dulux, dekoral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 23:46 Dzięki za opinie. Pomalowałam dekoralem 1 raz i wystarczyło. Ściany są piękne. Dodam tylko, że były idealnie gładkie. Ważne dla innych malujących ściany muszą być b.dobrze zagruntowane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swierzo pomalowana Re: Dulux, dekoral IP: 212.244.58.* 18.07.03, 10:16 kathy26 napisała: > Kasiu, > > właśnie skończyliśmy malowanie mieszkania więc mam dla Ciebie sprawdzone > informacje. Ściany były naprawdę zapuszczone - Decoralem jedynką (kolorowa) > trzeba byo malować dwa razy a i tak nie pokrył idealnie. Dulux Once pokrył bez > żadnego problemu za pierwszym razem. Warto kupić Dulux, naprawdę. Jak juz pisałam wyżej malowałam duluxem i jestem bardzo zadowolona zarówno z efektu jak i niewielkiego wysiłku. Dodam jeszcze, że porady Pana Sprzedawcy (Tesco przy Górczewskiej) w zakresie techniki malowania znacznie ułatwiły mi malowanko. Polecam, pozdrawiam malujących i Sprzedwcę duluxa z tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malarz Re: Dulux, dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 11:02 beckers , beckers tylko beckers Odpowiedz Link Zgłoś