Dodaj do ulubionych

Dulux, dekoral

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 10:43
Mam pytanie czy pomalowanie jednokrotne tymi farbami ścian na prawdę
starcza. Chciałam malować sama ale mój fachowiec co wykańcza ściany mówi,że
raz nie wystarczy. Proszę o wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuzia Re: Dulux, dekoral IP: 195.117.227.* 09.07.03, 10:50
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Mam pytanie czy pomalowanie jednokrotne tymi farbami ścian na prawdę
      > starcza. Chciałam malować sama ale mój fachowiec co wykańcza ściany mówi,że
      > raz nie wystarczy. Proszę o wasze opinie.

Nie wystarczy jednokrotne malowanie. Potem trzeba dokupować farby i wychodzą
      horrendalne koszty.
      Ja malowałam normalnymi farbami DYRUP, dobra jakość i stosunkowa niewysoka cena.
      Pozdrawiam.
      • vampi_r Re: Dulux, dekoral 09.07.03, 12:03
        Dulux jest znakomitą farba i wartą swojej ceny.

Ale, by usystematyzować:
        tylko Dulux Once jest farba jednowarstwową. Pozostałe (kolory świata i z
        mieszalnika), to normalne farby dwukrotnego malowania.

Ale tu tez wszystko zależy. Zalezy od koloru jakim malujesz (np. ciemny na
        jasny), jakości ściany (gładka, czy chropowata), uzytego narzedzia malarskiego
        (wałek, pedzel, jesli wałek to z jakim włosem) no i od wprawy malującego.

Jeśli malujesz ciemnym Once na chropowatą ściane i użyłaś złego wałka, to
        konieczne będzie drugie malowanie.
        A jeśli malujesz jasnym na gładką ścianę, to nawet dudlux dwuwarstwowy ładnie
        kryje za pierwszym razem i nie ma potrzeby dwukrotnego malowania.

Ostanio malowałem i Oncem i z mieszalnika.
        I właśnie dulux z mieszalnika wystarczył raz, mimo że ściany mam nie aż takie
        gładkie. Dwa razy malowałem tylko te ściany, które sa oświetlone światłem
        bocznym (by zniwelować smugi), ale jak patrzło się na taką ścianę anfas, to
        wyglądało, że jedna warstwa starczy.

Do ścian chropowatych trzeba użyć wałka z długim włosem. Do ścian gładkich
        najlepszy jest wałek taki, jak do lakierowania podłóg - króciutki włos.

Tak czy siak - polecam dulux.
        • Gość: Jado Re: Dulux, dekoral IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.07.03, 22:13
          Widzę, że jesteś ekspertem od tych farb.
          Może będziesz mógł odpowiedzieć mi na jedno pytanie.
          Ściany mam pomalowane duluxem once i w miejscu przebiegu instalacji
          elektrycznej pojawiły się ciemne plamy.
          nikt nei ma pojęcia dlaczego tak się stało.
          • once1 Re: Dulux, dekoral 11.07.03, 11:28
            Ciemne plamy w miejscu przebiegania kabli elektrycznych , to wynik zamurowania
            bądź zaszpachlowania ich bezposrednio w scianę bez odpowiedniej izolacji
            prawdopodobnie zastosowano zły rodzaj kabla Ew. powinny być w specjalnych
            rurkach.Rodzaj farby raczej nie ma tu znaczenia. Wiele razy spotykałem się z
            taka sytuacja i zazwyczaj jest to efekt zle położonej instalacji
            elektrycznej,a nie farby , która w pozostałej części sciany zachowuje się
            prawidłowo.
            • Gość: competer Re: Dulux, dekoral IP: *.piasta.pl 13.07.03, 14:01
              once1 napisał:

> Ciemne plamy w miejscu przebiegania kabli elektrycznych , to wynik
              zamurowania
              > bądź zaszpachlowania ich bezposrednio w scianę bez odpowiedniej izolacji
              > prawdopodobnie zastosowano zły rodzaj kabla Ew. powinny być w specjalnych
              > rurkach.Rodzaj farby raczej nie ma tu znaczenia. Wiele razy spotykałem się z
              > taka sytuacja i zazwyczaj jest to efekt zle położonej instalacji
              > elektrycznej,a nie farby , która w pozostałej części sciany zachowuje się
              > prawidłowo.
              sory, ale gadasz głupoty z tymi kablami.
              • Gość: lucek Re: Dulux, dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 15:29
                Gość portalu: competer napisał(a):

> once1 napisał:
                >
                > > Ciemne plamy w miejscu przebiegania kabli elektrycznych , to wynik
                > zamurowania
                > > bądź zaszpachlowania ich bezposrednio w scianę bez odpowiedniej izolacji
                > > prawdopodobnie zastosowano zły rodzaj kabla Ew. powinny być w specjalnych
                > > rurkach.Rodzaj farby raczej nie ma tu znaczenia. Wiele razy spotykałem się
                > z
                > > taka sytuacja i zazwyczaj jest to efekt zle położonej instalacji
                > > elektrycznej,a nie farby , która w pozostałej części sciany zachowuje się
                > > prawidłowo.
                > sory, ale gadasz głupoty z tymi kablami.

jesli tak nie jest to jakie są przyczyny - skoro wiesz to się z nami podziel
                tymi informacjami bo takie rzeczy rzeczywiście sie zdarzaja pod róznymi farbami
                i ten temat był juz poruszny na tym forum ale nikt nie potrafił dac jakiejś
                sensownej odpowiedzi
                • Gość: competer Re: Dulux, dekoral IP: *.piasta.pl 13.07.03, 21:51
                  > jesli tak nie jest to jakie są przyczyny - skoro wiesz to się z nami podziel
                  > tymi informacjami bo takie rzeczy rzeczywiście sie zdarzaja pod róznymi
                  farbami
                  > i ten temat był juz poruszny na tym forum ale nikt nie potrafił dac jakiejś
                  > sensownej odpowiedzi
                  Tak się składa, że jestem i elektrykiem i działam w wykończeniówce.Powyższe
                  przypadki mogą się zdarzyć jedynie, gdy już po wyszpachlowaniu ścian wykuje
                  się bruzdy i zaszpachluje je inną masą niż ściany.Ale nawet to nie powinno się
                  zdarzyć jeśli sciany przed malowaniem są zagruntowane.No chyba, że zewnetrzna
                  izolacja kabla znajduje się mm pod powierzchnią, co nie swiadczy dobrze o
                  elektryku.Wtedy chłonność szpachli jest w tym miejscu inna niż obok.A o
                  Duluxie nie zmienię już zdania.Jedynie opakowania bazowe do mieszania kolorów
                  przedstawiają jeszcze jakotaką jakość.

• Gość: lucek Re: Dulux, dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 11:34
                    własnie o taką sytuacjemi chodzi kiedy kable wpuszczane sa płytko pod
                    powierzchnie i szpachlowane wtedy na farbie po jakims czasie pokazują sie
                    plamy i widac którędy przebiega kabel
                    • Gość: bankroot Re: Dulux, dekoral IP: *.pekao.com.pl 23.07.03, 11:12
                      Gość portalu: lucek napisał(a):

> własnie o taką sytuacjemi chodzi kiedy kable wpuszczane sa płytko pod
                      > powierzchnie i szpachlowane wtedy na farbie po jakims czasie pokazują sie
                      > plamy i widac którędy przebiega kabel

spójrz na to pozytywnie. jak będziesz wiercił otwory w ścianie lub wbijał
                      gwoździe, to będziesz widział, gdzie tego nie robić

bankroot
        • once1 Re: Dulux, dekoral 11.07.03, 11:30
          zgadzam się z przedmówcą i tez polecam DULUX
    • Gość: Gość Re: Dulux, dekoral IP: *.tele2.pl 11.07.03, 13:07
      jeżeli chodzi o Dulux to pomalowanie farbami Once jeden raz nie wystarczy.
      Zalecam dwa. Zdecydowanie jednak polecam farby dyrup (obecnie można kupić pod
      nazwą bondex) są bardziej wydajne, pomimo dwukrotnego malowania. A pomalowane
      ściany wyglądają naprawdę przepieknie.
      • Gość: aga Re: Dulux, dekoral IP: *.niepolomice.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 16:48
        zgadzam sie. pomalowanie raz dulluxem once nie wystarcza, zwlaszcza na nowych
        scianch ( choc zagruntowanych). Ale jedno jest pewne jak sie wymaluje dwa razy
        duluxem once ( sic) to sciana wyglada przepieknie, o wiele ladniej niz kolorami
        swiata tez duluxa.
    • Gość: Grażyna Re: Dulux, dekoral IP: *.nsm.pl 13.07.03, 21:35
      A jaką farbą pomalować stare szafki kuchenne?Grazyna
    • busstop Re: Dulux, dekoral 14.07.03, 12:52
      Polecam Emulsję Nobiles "Klasycznie Biała". Można ją barwić i jest w
      wersji "niekapiąca". Ponadto uważam, że lepiej położyć dwie cieknie
      warstwy "klasycznie białej" malując prostopadle do siebie niż grubą warstwę
      jakiejkolwiek emulsji jednokrotnego malowania. Efekt będzie ciekwaszy, ponadto
      klasycznie biała ma bardzo ciekawą fakturę po pomalowaniu.

Pozdroowka.

Ptrzystanek

• Gość: świerzo pomalowana Re: Dulux, dekoral IP: 212.244.58.* 17.07.03, 12:14
      Pomalowanie pokoju o wymiarach 2,50x3,50 zajęło mi 4 godz. Dulux w kolorze
      żółtym (na biały) pokrył ściany w zasadzie za pierwszym razem, poprawki
      naniosłam tylko w miejscach, gdzie ściany były niezbyt równe. Ekonowinka
      położona na sufit też się sprawdziła - jednokrotne pomalowanie wystarczyło.
      Generalnie jestem zadowolona zarówno z efektu końcowego jak i krótkiego czasu-
      4 godz. dla amatorki to chyba niezły wynik.
    • kathy26 Re: Dulux, dekoral 17.07.03, 15:42
      Kasiu,

właśnie skończyliśmy malowanie mieszkania więc mam dla Ciebie sprawdzone
      informacje. Ściany były naprawdę zapuszczone - Decoralem jedynką (kolorowa)
      trzeba byo malować dwa razy a i tak nie pokrył idealnie. Dulux Once pokrył bez
      żadnego problemu za pierwszym razem. Warto kupić Dulux, naprawdę.
      • Gość: Kasia Re: Dulux, dekoral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 23:46
        Dzięki za opinie. Pomalowałam dekoralem 1 raz i wystarczyło. Ściany są piękne.
        Dodam tylko, że były idealnie gładkie. Ważne dla innych malujących ściany
        muszą być b.dobrze zagruntowane!
      • Gość: swierzo pomalowana Re: Dulux, dekoral IP: 212.244.58.* 18.07.03, 10:16
        kathy26 napisała:

> Kasiu,
        >
        > właśnie skończyliśmy malowanie mieszkania więc mam dla Ciebie sprawdzone
        > informacje. Ściany były naprawdę zapuszczone - Decoralem jedynką (kolorowa)
        > trzeba byo malować dwa razy a i tak nie pokrył idealnie. Dulux Once pokrył
        bez
        > żadnego problemu za pierwszym razem. Warto kupić Dulux, naprawdę.
        Jak juz pisałam wyżej malowałam duluxem i jestem bardzo zadowolona zarówno z
        efektu jak i niewielkiego wysiłku. Dodam jeszcze, że porady Pana Sprzedawcy
        (Tesco przy Górczewskiej) w zakresie techniki malowania znacznie ułatwiły mi
        malowanko. Polecam, pozdrawiam malujących i Sprzedwcę duluxa z tesco.
    • Gość: malarz Re: Dulux, dekoral IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 11:02
      beckers , beckers tylko beckers
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka