Dodaj do ulubionych

polećcie dobre farby

01.07.14, 20:34
do ścian wink

Kolory mam wybrane (tzn.wiem, co bym chciała). Ściany są gładzone. Pozostaje wybrać markę. Nie mam pojęcia... Dulux, Śnieżka czy inny Beckers... Nie wiem, jak z ich jakością.

Malujemy przedpokój, salon, kuchnię, sypialnię, pokój dziecka i pół lazienki (kafle są do 2/3 wysokości) oraz hektary sufitów (mieszkanie 2poziomowe).
Czy do łazienki powinna być jakaś specjalna farba?

help...
Obserwuj wątek
    • gretchen184 Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 20:49
      bardzo polecam śnieżkę satynową-niedawno nią malowaliśmy.
      tak zachwalany beckers u nas się nie sprawdził
    • capa_negra Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 20:53
      Malowałam Beckersem, Duluxem i było ok.
      Raz 10 lat temu kupiłam biała śnieżkę i zżółkła po pół roku. Jakieś 3 lata temu znów mi odbiło i kupiłam bo... kolor mi na palecie odpowiadał .
      Mąż otworzył opakowanie, obejrzał zawartość, zaklął i stwierdził że tą to pomalujemy ściany w budynku gospodarczym.
      Ale może jestem uprzedzona...
    • ivaz Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 20:57
      Beniamin Moore najlepsza, niestety bardzo droga, z tańszych ale bardzo dobre to Caparol i Flugger, raczej nie do kupienia w marketach budowlanych
      • ophelia78 Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 22:01
        >Beniamin Moore najlepsza, niestety bardzo droga

Też słyszałam świetne opinie, ale cena powala, a i z dostępnością kiepsko (za droga jak na nasz rynek, wiec mało dostępna)
      • olgson Re: polećcie dobre farby 22.09.14, 12:24
        Farby Caparol kupicie w Warszawie na Bielanach ul. Heroldów 6

kom. 507 085 100
        www.dlamalarzy.pl
    • slonko1335 Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 21:02
      tikurilla
    • paniusiapobuleczki Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 21:30
      Ja (czyli fachowcy u mnie) malowałam duluxem z mieszalnika (bo mają też gotowce) i flugerem. Dulux tańszy, jakość porównywalna jeśli chodzi o zmywanie np przy kontaktach.
    • green_agula Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 21:30
      my mamy w domu wszystko malowane farbami Kabe, sa bardzo fajne kolorki do wyboru, dobrze kryja
    • sonia-3 Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 22:04
      Beckers.
    • afro.ninja Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 22:18
      Bylam bardzo zadowolona z farb zmywalnych fluggera. Pieknie sie te sciany myly, bo mialam tez wczesniej sniezke zmywalna i za nic plamy ze sciany zejsc nie chcialy. Tam gdzie beda sie sciany brudzily warto wydac wiecej forsy i kupic dobra farbe, czyli kuchnia, przedpokoj.
    • solaris31 Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 22:22
      ja mam duluxa na ścianach. kolory sa fajnie, nie blakną, farba dobrze się trzyma, można ja myć na mokro, plam nie ma.

jedyne, co mogę jej zarzucić to trudność w nakładaniu - jest gęsta bardzo, i jak się człowiek nie zna, no to może plam narobić na ścianie wink z drugiej strony - dzięki temu nie musi się malowac ściany milion razy, wystarczy raz, góra dwa razy.

mam wersję matową. w kuchni specjalną farbę do kuchni/łazienki.
      • montechristo4 Re: polećcie dobre farby 01.07.14, 23:53
        Jeżeli jesteś z Warszawy, to polecam Canada House z Bartyckiej. Jakość Benjamina Moora, a tańsza od Duluxa z mieszalnika
    • joana.mz Re: polećcie dobre farby 02.07.14, 06:37
      W większości mam Tikurila z mieszalnika i uważam, że jest bardzo dobra. Mam też na małym kawałku Beckersa (gotowiec) - jest gorsza od Tikurila, ale cały czas ok.
      W kuchni mam ceramiczną Benjamin Moore. Droga, trzeba specjalne podkłady zastosować, ale ja mam ją bezpośrednio nad blatem, płytą czyli tam gdzie większość ludzi ma płytki czy jakąś taflę szkła i sprawdza się to znakomicie. Jeśli chcesz malować w kuchni jakieś wyższe partie ścian i nie bezpośrednio przy pracach kuchennym to myślę, że nie koniecznie tym Benjaminem.
      Do kuchni i łazienek są specjalne farby.

Natomiast największą tragedią jest gotowiec - Nobiles, na który to córka się uparła do swojego pokoju.
    • solejrolia Re: polećcie dobre farby 02.07.14, 06:45
      Nie spojrzę na nic poniżej
      1 Ticurilla- Benjamin moore (zdaje sie, ze któraś ktorąś wykupiła, i to jest jedno teraz)
      albo
      2 Fluger (mam pomalowaną tą farbą glazurę w kuchni od 2,5 roku sprawdza się, ale podłogi już się bałam malować)
      3 i jeszcze Oikos- znam tylko na podstawie tego co widziałam u znajomych, efekt niesamowity.

To nie sa tanie farby, ale są tanie tongue_out
      bo ich wydajność- przeliczajcie- co tanie trzeba kupic duzo i tanio nie ejst!)
      do tego jakość, konsystencja, to, ze nie chlapią się,
      no warto dołożyć te kilkanaście złotych.
    • memphis90 Re: polećcie dobre farby 02.07.14, 06:57
      Najlepiej wspominam Magnata, droższy, ale wystarczyła jedna warstwa. Z reguły maluję Duluxem. Raz mieliśmy "kolorową" śnieżkę i wyszło kiepsko, ale biała w miarę ładnie pokrywa. Polecam Ci zakup farby gruntującej podkładowej, dużo ładniej wychodzi na tym farba ostateczna. Tak, do łazienki powinna być specjalna farba.
    • atena12345 Re: polećcie dobre farby 02.07.14, 06:59
      Beckers
    • awidyna Re: polećcie dobre farby 22.09.14, 12:29
      Magnat. Dulux to jedna z gorszych.
    • moguer Re: polećcie dobre farby 22.09.14, 18:00
      Polecam Para mercedes w środowisku farb
    • mamakasienki1 Re: polećcie dobre farby 22.09.14, 18:11
      Świetny jest beckers, i tikurilla, część mamy malowane duluxem i tez jest ok, ale beckers najlepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka