Dodaj do ulubionych

Płytki na osb

10.12.07, 22:41
Witam.

Ze względu na różnice poziomów, słaby strop itd. planuję dać pod podłogę 3cm
styropianu fs20 i płytę osb 8mm. Zastanawiam sie czy nie wzocnić całej
konstrukcji 3cm grubości lagarkami. Na podłogę pójdą panele (sądzę że taki
podkład bedzie ok). Małżonka wymyśliła jednak też trochę płytek ceramicznych.
Pytanie: czy na takim podkładzie mogę przykleić płytki?
Obserwuj wątek
    • calleh Re: Płytki na osb 11.12.07, 12:07
      8mm płyta OSB jest wg mnie zbyt cienka, będzie się uginać, polecałbym miast
      styropianu dać płytę min. 22mm na legarkach jak napisałeś, ale dość gęsto, na
      płycie zatopić siatkę z włókna w wylewce samopoziomującej, co będzie idealnym
      podkładem pod terakotę, sama, nawet zagruntowana płyta OSB dobrym nośnikiem dla
      terakoty nie jest
      • ron5 Re: Płytki na osb 11.12.07, 13:28
        zrobiłem płytki na podwójnym osb na sztywnym stropie
        drewnianym ,klej elastyczny a i tak zrywałem i polozyłem panele z
        barlinka.
        Odradzam.
    • gerfas Re: Płytki na osb 11.12.07, 19:19
      Dzięki za odpowiedzi. Dodam że po tym delikatnym stropie są położone rurki CO (z
      pianką 3cm). Stąd mój pomysł ze 3cm styropianem i płytą osb. Ktoś może ma pomysł
      co w takiej sytuacji dać pod płytki ceramiczne? (oprócz dania sobie spokoju i
      położenia wszędzie paneli ;))
      • Gość: znamsienatym Re: Płytki na osb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:11
        daj grubsza osb i to www.soudal.pl/index.php?menu=produkty&id=41&grupa=4&podgrupa=6&lp=2
    • Gość: znamsientym Re: Płytki na osb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:14
      mozesz tez zamiast wszystkich tych ceregieli zastosowac suchy jastrych
      • gerfas Re: Płytki na osb 11.12.07, 20:27
        Gość portalu: znamsientym napisał(a):

> mozesz tez zamiast wszystkich tych ceregieli zastosowac suchy jastrych

po styropianie (i rurkach)? czy bezposrednio na strop i miedzy rurkami też?
        • Gość: znamsienatym Re: Płytki na osb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:33
          bezposrednio, o ile wiesz na czym ta technologia polega
          • gerfas Re: Płytki na osb 11.12.07, 21:11
            moja wiedza jest czysto teoretyczna. stad wydawalo mie sie ze w tej technologii
            instalacje biegna w warstwie podsypki, co natomiast chcialem zastapic twardym
            styropianem..
            dzieki za podpowiedzi
            • Gość: Tomek-Dortmund Re: Płytki na osb IP: *.versanet.de 11.12.07, 21:40
              jesli na osb, to jak juz pisali musi byc grubszy, zagruntowany specjalnym
              gruntem ktory tworzy warstwe laczaca z np klejem, szpachlujac klejem wtapiasz
              siatke, moze byc ta z wikeszymi oczkami i sztywniejsza, na to plytki.
              Ja osobiscie odradzam plyty osb, jak pisal kolega wyzej, suchy jastrych np z
              fermacell polozony na plycie osb, te plyty z fermacellu kleisz na zlaczeniach
              specjalnym klejem, dodakowo skrecasz specj. srubkami(maja mniejsze glowki i
              wchodza na rowno z plyta) , nic nie bedzie pekac i sie bedzie wpsaniale trzymac,
              daje 5 lat gwarancji.
              • Gość: andrzej_bdg Re: Płytki na osb IP: *.chello.pl 14.12.07, 18:43
                Można w prosty sposób obliczyć. Wtedy gwarancja bezterminowa. Bez kombinowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka