Dodaj do ulubionych

Szumiący kran

IP: *.acn.waw.pl 07.08.03, 08:00
Witam,

Mam pewnien problem z "szumiącym kranem". Gdy ciśnienie wody jest małe (otwarte na ok 1/3) to strasznie szumi, gdy otworze na całość, wtedy słychać normalny szum samej wody. Nie wiem w czym problem. Rurki doprowadzające sa z PCV, kran z "wajchą" a wężyki 1/2-ɯ/8. Czy da się jakoś wyeliminować ten dzwięk?
Ta sytuacja jest zarówno w kuchni jak i w łazience, więc to raczej nie jest wina baterii.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Bart
Obserwuj wątek
    • Gość: nkkn Re: Szumiący kran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 11:06
      Ja mam taki problem z sąsiadami. Częściowo rozwiązany przez wymianę .. głowicy
      w baterii. Rury są nowe więc to nie była ich wina, okazało sie ze coś jest
      złego -głośnego w baterii. Spróbuj - koszt mały - kilka, kilkanascie złoty
      kosztuje głowica a wymienić mozesz sam.
      napisz czy poskutkowało.
      pozdr. nkkn
    • Gość: Jarek Re: Szumiący kran IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.08.03, 15:01
      Jeśli identyczne objawy dają obie naterie, to stawiałbym na żle połozone albo
      pomocowane rury. Odkręć kran tak, żeby warczał i wtedy macaj rury miejsce przy
      miejscu, gdzie najmocniej wibrują. W takich miejscach trzeba je dodatkowo
      pomocować, prowizorycznie nawet wbic klin miedzy rurę a ścianę. Oczywiście to
      zrobisz jeśli rury są dostępne. Jeśli nie - masz problem. Zmiana baterii na
      inna tez może wtedy pomóc, ale niestety nie musi.
      • Gość: Bart Re: Szumiący kran IP: *.acn.waw.pl 08.08.03, 15:46
        Zdaje mi się, że to raczej woda szumi (być może w głowicy) niż wibrują rury.

Dzięki za rady... popatrze co da się zrobić.

Bart
    • Gość: Krzysiek Re: Szumiący kran IP: *.nd.e-wro.net.pl 08.08.03, 21:38
      Z tego co poczytałem chodzi o baterię z tzw. "mieszaczem". Niestety jest to typowa przypadłość takich baterii zwłaszcza jeśli chodzi o te modele za kilkadziesiąt zł z marketów budowlanych. I powiem szczerze że nie wiem jak Ci pomóc ??. Jeśli ta bateria ma gwarancje (a na ogół mają 5 lat na mieszacz) to proponuję reklamację a jeśli jest bez gwarancji to wg mnie naprawa jest nieopłacalna bo mieszacz kosztuje kilkadziesiąt zł (pod warunkiem że ten typ dostaniesz) juz lepiej pomysleć o nowej baterii ale troszkę lepszej :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka