Dodaj do ulubionych

FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczenia?

IP: *.novartis.com 07.08.03, 09:17
Podzielcie sie prosze swoimi doświadczeniami, rada w ww temacie? Chcialabym
uslyszec zdanie użytkowników i nie tylko ... (również tych którzy pododbnie
jak ja borykają sie z problelem wyboru podłogi)

pozdrawiam
ik
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: 198.155.189.* 07.08.03, 12:02
      Poczytaj wczesniejsze wątki to sie dowiesz innych opinii . Moja jest
      nastepująca. Kupiłam finisch parkiet jesion selekt z nadzieją że jest to juz
      najpiekniejsza podłoga jak jest na rynku. Deseczki równiutkie jasniutkie i
      ponoc trwałe. W sklepie na Bartyckiej powiedział mi Pan ,że można go po
      położeniu dodatkowo polakierowac więc juz była pełnia szczęścia . Poi położeniu
      i polakierowaniu istny cud miód...... tylko prze tydzień . Lakier zaczął się
      łuszczyc i schodzic . Miły parkieciarz przeprosił i powiedział ,że w
      międzyczasie fabryka zmieniła lakier na finischu i nie chce on współpracowac z
      innymi lakierami.Pan lakier zdjął bez problemu i położył taki środek
      konserwujący. Efekt jest mierny . Widac wszystkie ryski na podłodze nawet po
      przejściu pieska. Dzis bym połozyła zwykły parkiet i polakierowała go dobrym
      sprawdzonym lakierem takie jest moje zdanie . Duzo kasy ale efekt taki sobie.
      Wiem jednak że sa inne opinie na ten temat
      • Gość: elam Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 07.08.03, 13:42
        Też zamierzam położyć ten parkiet wybrałam sobie dąb. śledziłam wątki na temat
        parkietu i opinie były różne, natomiast na pewno nie mozna go od razu
        lakierowac dla podniesienia trwałości. Ja sie chcę na niego zdecydować,
        ponieważ odpada pył i kurz przy cyklinowaniu i przede wszystkim schodzi sie z
        kaflami na jednej wysokości bez dodatkowego wyrównywania poziomów. Alternatywa
        dla niego są drewniane panele w podobnej cenie które można przykleic do
        podłoża, ale nie wiem czy wszystkie można kleić bo w sklepach na ten temat
        różnie mówią. Nie lubię podłóg pływających(okropne listwy na łaczeniach z
        kaflami)więc wsazystko inne odpada. Chętnie poczytam inne opinie na ten temat.

Pozdrawiam
        Elżbieta
      • Gość: IK Re: FINISH PARKIET: DO DOROTY IP: *.novartis.com 07.08.03, 14:02
        Czy mogłabys powiedziec ile kosztowało Cie ułożenia finish parkietu/m2 oraz w
        jakiej cenie kupowalas klej oraz inne niezbęde ku temu rzeczy

z gory dziekuje
        ik
        • Gość: dorota Re: FINISH PARKIET: DO DOROTY IP: 198.155.189.* 07.08.03, 14:08
          Płaciłam po 25 zł m2 ze wszystkim z lakierowniem i listwami . Parkieciarz była
          naprawde super i ułozył bardzo ładnie absolutnie go nie winię on mnieuprzedzał
          że moga byc problemy klej lakier i listwy to koszt ok 600 zł Kupiłam na
          Bartyckiej
          • Gość: elam Re: FINISH PARKIET: DO DOROTY IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 07.08.03, 14:20
            Czy kupowałaś klei firmowy tak jak poleca producent czy jakis inny ?
            • Gość: dorota Re: FINISH PARKIET: DO DOROTY IP: 198.155.189.* 07.08.03, 14:32
              Kupowałam w sklepie tym co parkiet chyba WAKOL polecany prze sprzedawcę do
              finischu parkieciarz potwierdził ze jest to dobry klej. Parkieciarza polecił mi
              Pan ze sklepu wcześniej pokazał mi inne prace z finischem w innych mieszkaniach
              ale tam były tylko podłogi nie lakierowane ale ........ zapomniałam jak to sie
              nazywa wyglądały jak pokryte woskiem . Nie podobałao mi sie i dlatego bardzo
              chciałam lakier. Dzis wiem ze to był błąd ale na szczęście zszedł bardzo prosto
              i teraz mam takie zabezpieczenie kupione równiez w tym sklepie ale wygląda jak
              po pronto super połysk ale jednak jak mówie sie rysuje i mnie to okropnie
              wkurza
    • Gość: finish_p Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 21:53
      Mam F.P. od około 1/2 roku - standard dąb (jasna podłoga w różnych odcieniach -
      moim zdaniem znacznie ciekawsza od droższych gatunków, które będąc w jednym
      ciemnym kolorze mają w sobie coś sztucznego), klepki 35x7x1,4cm ułożone w
      potrójną jodełkę skośną (extra wzór). Podłoga przed układaniem musi być
      zagruntowana - można użyć polecanego przez sprzedawców gruntu WAKOL
      (~20zł/litr) - po przeanalizowaniu składników gruntu Wakol i Kreisel ja użyłem
      gruntu polskiego KREISEL Gruntolit "W" (20zł/5 litrów).
      Klejenie F.P. zalecanym klejem WAKOL K415 - zużycie około 1,4kg/m2.
      Po ułozeniu parkietu zaimpregnowanie podłogi preparatem LOBA - PRIME, który
      m.in. wnikając w szczeliny międzyklepkowe uodparnia boczne krawędzie klepek na
      działania wody. Po takim zabiegu czyści się podłogę wilgotną ścierką bez obaw o
      stan parkietu.
      Finish parkietu nie wolno lakierować ponieważ już jest polakierowany lakierem
      utwardzanym UV.
      Do okresowej konserwacji (raz na rok ?) można używać albo preparatu LOBA-PRIME
      dającego efekt półmatu, albo preparatów woskujących dających połysk.
      Jak na razie nie mam żadnych problemów opisywanych we wcześniejszych
      wypowiedziach - nic sie nie rysuje, nie wypacza - jest OK. Oczywiście wszystkie
      krzesła, stól i mebelki są podklejone filcem - również nie mam i nie będę miał
      mebli jeżdżących na kółkach, gdyż takich tortur nie wytrzyma żadna podłoga.
      • Gość: dorota Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: 198.155.189.* 08.08.03, 09:18
        Różni ludzie , różne opinie jak Sama widzisz nie ma złotego środka . To co dla
        jednych jest ok dla innych be. Ja tez mam podklejone wszystkie meble i krzesła
        a mimo to rysuje sie nawet o psich łap . odkurzacza itp.Decyduj Sama.
      • Gość: GO! Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: *.polkomtel.com.pl 08.08.03, 12:57
        Ja też kupiłem Finish, lecz na razie czeka na położenie. Mój kolega również
        zdecydował się na Finish i po kilku miesiącach użytkowania nie narzeka, choć
        wiem, że to krótko. Przy Finishu tak jak przy każdej drewnianej podłodze trzeba
        uważać i tak jak pisał mój poprzednik mebelki powinny być podklejone a te na
        kółkach, no cóż widziałem takie specjalne kółka z miękkiej gumy specjalnie na
        podłogi drewniane ale nie wiem czy to pomaga. Moi znajomi mają położony
        tradycyjny parkiet polakierowany super trwałym lakierem (śmierdziuchem z
        utwardzaczem) i tam gdzie króluje krzesełko komputerowe mają zrytą podłogę.
        Jeżeli ktoś nie jest przekonany do lakieru zastosowanego na Finishu zawsze może
        kupić wersję nie polakierowaną. Kosztuje 5 PLN taniej, jest już cyklinowana
        (więc kurzenia nie będzie) i zawsze można sobie wykończyć w dowolny sposób,
        pokryć olejem, woskiem, lakierując dowolnym lakierem.

pzdr
        GO!
      • Gość: elam Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: 217.153.13.* 08.08.03, 21:35
        To czy podłoga się zarysowuje zależy od jakości użytkowania. Mam do Ciebie
        pytanie jak ją użytkujesz tzn. czy dużo ludzi przewija się przez Twoje
        mieszkanie, czy chodzą w butach po mieszkaniu, bo to jest najlepszym testem dla
        podłogi. Wiadomo że jesli ktoś n.p mieszka sam i przyjmuje raz na rok gości to
        nie ma mu kto porysować tej podłogi.

Pozdrawiam
        Elżbieta
        • Gość: dorota Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: 198.155.189.* 11.08.03, 09:10
          Kochani ja mieszkam sama z 16 letnim synem i małym pieskiem. Po domu chodzimy
          tylko w kapciach w newralgicznych punktach tj. przedpokój i kuchnia mamy gres
          wiec naprawde nie ma powodu a mimo wszystko sie rysuje .
    • Gość: elam Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 16:20
      Jeszcze jedno pytanie do osób które układały tę podłogę.Czy impregnowanie
      preparatem Loba po ułożeniu jest tak skomplikowaną czynnością, że nie potrafi
      tego klasyczny parkieciarz? Sprzedawca w sklepie mnie dzisiaj postraszył, że
      jeśli osoba która to robi nigdy tego parkietu nie układała to może to zrobić
      bardzo niefachowo, pozostaną smugi i parkiet jest do ponownego cyklinowania.
      Trochę się przeraziłam bo mam już parkieciarza, który jest o połowę tańszy od
      fachowca ze sklepu. Pomóżcie !!!

Elżbieta
      • Gość: finish_p Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 22:54
        Impregnowanie ułożonego już parkietu preparatem LOBA-PRIME nie jest niczym
        skomplikowanym - widziałem, jak to robiła osoba układająca mój parkiet.
        Najważniejsze jest, aby podczas nakładania impregnatu nie pozostawiać na
        powierzchni podłogi żadnych "kałuż" - czyli po prostu trzeba go dokładnie
        wcierać w podłogę. Na opakowaniu jest dokładna instrukcja - niestety po
        niemiecku i musisz sobie ją przetłumaczyć (ja już pozbyłem sie tego
        wszystkiego). Są to takie same zasady, jakie obowiązują przy innych
        impregnacjach, np. gresu płynem "Delfin". Impregnat LOBA-PRIME, wydaje mi się,
        jest jakby swoistym lakierem o znacznym stopniu rozcieńczenia - jest niezwykle
        śmierdzący, ale również dość szybko wietrzeje i po godzinie już nic nie czuć.
        • Gość: dorota Re: FINISH PARKIET: Czy macie jakieś doświadczeni IP: 198.155.189.* 11.08.03, 09:17
          Mój parkieciarz impregnował preparatem LOBA miękką ściereczka nową czystą i
          najważniejsze wzdłuż deski to jest własnie podstawa żeby nie było smug
          dikładnie cierpliwie trzeba pociągac deska przy desce i będzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka